Iš Vilniaus – aštrūs žodžiai JAV adresu

Penktadienį vykęs neformalus Europos Sąjungos (ES) teisingumo ministrų susitikimas sukėlė labai daug diskusijų, mat Prancūzijos ir Vokietijos teisingumo ministrai išplatino pranešimą, kuriuo Europos Komisijos (EK) reikalaujama užtikrinti ES piliečių asmens duomenų apsaugą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-07-19 14:37, atnaujinta 2018-03-02 21:54

Skandalas ES šalyse kilo po to, kai paaiškėjo, kad Jungtinių Valstijų Nacionalinė saugumo agentūra (NSA) renka ir kaupia užsienio piliečių asmens duomenis.

„Mes esame susirūpinę dėl JAV sekimo programos, vadinamos PRISM, kuri jau išprovokavo stiprią Europos gyventojų, ES narių ir Europos vadovų reakciją“, – rašoma ministrų kreipimesi į EK.

Neformaliame ES teisingumo ministrų susitikime penktadienio rytą dalyvavo ir EK vicepirmininkė, teisingumo, pagrindinių teisių ir pilietybės komisarė Viviane Reding, kuri džiaugėsi, kad Vokietijos ir Prancūzijos teisingumo ministrai priėjo prie bendros išvados – siūlymo griežtinti asmens duomenų apsaugą ES šalyse.

EK komisarė pažadėjo, kad iki metų pabaigos bus pateiktas „Safe Harbour“ (Saugus uostas) susitarimo, kurį jau ES ir JAV yra pasirašiusios, įvertinimas: „PRISM parodė, kad tokie perdavimai gali reikšti asmens duomenų perdavimą Jungtinėms Valstijoms be jokio perspėjimo. Susidarė įspūdis, kad „Safe Harbour“ susitarimas – ne toks jau saugus.”

V. Reding pranešė, kad visos trys ES institucijos susitarė dėl asmens duomenų apsaugos stiprinimo, ir prasitarė, kad reikiamos direktyvos dėl asmens duomenų apsaugos turi būti priimtos per Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai.

„Pirmadienį vyks aukšto lygio ES ir JAV pareigūnų susitikimas. Tapo aišku, kad pirmą kartą EK ir Europos Parlamentas (EP) susitarė dėl naujo įstatymo, kuriuo būtų griežtinama duomenų apsauga ES šalyse, būtinumo“, – kalbėjo ji.

Ministrų teigimu, galimybė užsienio valstybėms prieiti prie kitų valstybių piliečių asmens duomenų padarė didelę žalą asmens duomenų apsaugai ES.

„Asmens duomenų apsauga turi būti aiškiai apibrėžta ir kontroliuojama. Mūsų pareiga užtikrinti aukšto lygio asmeninių duomenų apsaugą. Privalome atrasti balansą tarp teisės į asmens duomenų apsaugą ir saugumo“, – rašoma bendrame Vokietijos ir Prancūzijos teisingumo ministrų pareiškime, kurį pasirašė Christine Taubira.

2013 m. liepos 4 dieną EP priėmė rezoliuciją dėl JAV NSA sekimo programos, sekimą vykdančių tarnybų įvairiose valstybėse narėse bei jų poveikio ES piliečių privatumui ir paragino EK nedelsiant reaguoti į žmogaus teisių pažeidimus.

Neformalų teisingumo ir vidaus reikalų ministrų susitikimą tradiciškai rengia kiekviena pirmininkaujanti valstybė.

Susitikime, be teisingumo ir vidaus reikalų ministrų, dalyvavo ir EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus komiteto (LIBE) pirmininkas Juanas Fernando Lópezas Aguilaras, ES pagrindinių teisių agentūros (FRA) direktorius Mortenas Kjaerumas, Europos teisinio bendradarbiavimo institucijos (Eurojust) pirmininkė Michele Coninsx.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.