Homoseksualus tildanti Rusija jau tapo juokų objektu

Kremlius, regis, įklimpo: ekonomika čiuožia žemyn, politinės represijos kritikų nenumalšina. O dangstymasis tradicine morale užtraukia gėdą dėl veiksmų prieš gėjus. Tai gali baigtis tarptautiniu skandalu.

K.Sobčiak turėjo ilgai aiškintis policijoje apie oralinį seksą.<br>„Reuters” nuotr.
K.Sobčiak turėjo ilgai aiškintis policijoje apie oralinį seksą.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Aug 17, 2013, 9:40 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:54 PM

„Boikotuokite Sočio olimpiadą”, – pastaruoju metu tokie raginimai pasaulyje girdėti vis dažniau ir vis garsiau. Jie pasiekė ir Tarptautinio olimpinio komiteto, valstybių vadovų ausis, rašo "Lietuvos ryto" priedas "Rytai-Vakarai".

Boikotuoti olimpines žaidynes Rusijoje, kuri į jas jau sukišo milijardus dolerių, raginama dėl atvirai Kremliaus kurstomos ir įstatymiškai legalizuotos neapykantos seksualinėms mažumoms.

JAV prezidento Baracko Obamos, Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos vadovo Guido Westerwelle pareiškimai, kad 2014 metų žiemos olimpiados Sočyje boikotas nepriimtinas, kaip to reikalauja LGBT (Lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) bendruomenė, nė kiek nenuramino Kremliaus.

Todėl, kad dabar skandalas, susijęs su rusų homoseksualų propagandos draudimo įstatymu, įgavo naują pagreitį. Kenčia ne tik seksualinės mažumos, bet ir politiniai Kremliaus oponentai. Tad skandalo tęsinio išvengti jau neįmanoma. Klausimas tik toks – ar Rusijai jos veiksmai atsirūgs labai blogai, ar gėdingai blogai?

Blogai ir be boikoto

„Bet kokiu atveju, net jeigu pasiseks ir boikoto nebus, atrodysime kaip idiotai, kai sportininkai ir Sočio svečiai išeis į stadioną ir tribūnas apsisiautę vaivorykštės spalvų vėliavomis.

Jokiais redagavimais ar cenzūra televizijos paveikslėlių neiškirpsi. O jie išeis su tokiomis vėliavomis. Ir į atidarymo ceremoniją, ir ant pjedestalų. Ir mūsų pareigūnai sėdės perkreiptais snukiais kaip naciai, kai juodaodžiai atletai kilo ant pjedestalų Berlyne 1936 metais”, – teigė radijo stoties „Echo Moskvy” žurnalistas Aristarchas Kosmopletovas.

Vidaus reikalų ministerija jau pateikė paaiškinimus, kurie žada faktinį „režimo suminkštinimą” olimpiados metu.

2014 metų Sočio žiemos olimpinių žaidynių svečiams garantuojama, kad į policijos rankas pateks tik tie asmenys, „kurių tikslas – pastūmėti nepilnamečius į netradicinius lytinius santykius”.

Tiesa, neaišku, kas ir kaip pritaikys tokią aptakią formuluotę realiai.

Dėl visų likusių sportininkų ir žiūrovų, kurie laikosi netradicinės lytinės orientacijos, bet nerengs kokių nors provokacijų ir kartu su visais taikiai dalyvaus olimpiados renginiuose, teisėsaugos organams negali kilti jokių klausimų. Bet tai tik teorija. O kaip atrodys praktiškai?

Braška šalies įvaizdis

Žinoma, pasiaiškinimų netrūksta. Priverstas aiškintis ir Rusijos olimpinio komiteto vadovas Aleksandras Žukovas. Jo teigimu, „netradicinės lytinės orientacijos atstovams Sočyje absoliučiai nėra ko baimintis”.

„Reikia ieškoti kompromiso, reikia išsklaidyti homofobijos tvaiką, gelbėti olimpiadą, gelbėti šalies įvaizdį. Vienas protingas žmogus neseniai rašė: „Rusija dešimt kartų geresnė nei jos įvaizdis, bet dešimt kartų blogesnė, nei galėtų būti”, – sakė A.Kosmopletovas.

Kol kas padėtis dėl teigiamo Rusijos įvaizdžio, kuriam taisyti Kremlius, beje, kasmet skiria dešimtis milijonų dolerių vien Baltijos šalyse, tik blogėja. Tai pasakytina ne vien apie užsienį, kur Vladimiro Putino režimas dėl politinių represijų ir akiplėšiško elgesio jau ignoruojamas.

Pavyzdžiui, JAV labai aiškiai parodė, ką mano apie Rusijos sprendimą suteikti politinį prieglobstį Vašingtono paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui.

JAV prezidentas B.Obama viešai atšaukė dvišalį susitikimą su V.Putinu Sankt Peterburge ir pasirinko susitikimą su Švedijos vadovais. Tokių diplomatinių antausių Maskvai JAV paprastai neteškia.

Iš besipykstančios su pasauliu Rusijos šaiposi ir patys rusai.

Draus ir oralinį seksą?

Įdomu, kad prieš homofobiją ir aršius homofobus arba bent mažiausiai su užuojauta LGBT bendruomenei Rusijoje jau pradeda pasisakyti žmonės, anksčiau apskritai nekreipę dėmesio į šią problemą. Mat ši problema dėl absurdiškų aspektų tapo opi ne tik homoseksualams.

Rusijoje jau atvirai juokiamasi iš aršios gėjų propagandos įstatymo draudimo šalininkės Valstybės Dūmos deputatės Jelenos Mizulinos.

Šeimos, moterų ir vaikų komitetui vadovaujanti itin konservatyvi parlamentarė pristatydama įstatymą dėl „netradicinių seksualinių mažamečių santykių propagandos” buvo išjuokta.

„Gal galėtumėte patikslinti, kas yra tie netradiciniai lytiniai santykiai? Ar jie draudžiami tik gėjams, lesbietėms, biseksualams, transeksualams? O gal netradiciškai negalima mylėtis ir tradicinėms poroms? Ar pasakymas, kad „gėjai irgi žmonės”, jau yra homoseksualų propaganda?” – tokiais klausimais buvo baksnojama nustėrusi, o vėliau gerokai susierzinusi J.Mizulina.

Galiausiai parlamentarės kantrybės taurę perpildė aukštuomenės liūtė ir televizijos laidų vedėja Ksenija Sobčiak. Ji pateikė prielaidą, jog minėta ponia jau rengia įstatymą, draudžiantį oralinį seksą.

„Įdomu, ar mums kaip ir anksčiau bus leidžiama laižyti „Chupa-Chups” čiulpinukus? O ką daryti su „Eskimo” ledais? Turime laukti, kada mus suims?” – toliau ironizavo K.Sobčiak savo „Twitter” paskyroje.

Už tai K.Sobčiak sulaukė pareigūnų kvietimo pasiaiškinti. Ji kone valandą praleido nuovadoje kalbėdama su jaunu pareigūnu, kuriam rūpėjo sužinoti, iš kur įžymybė išgirdo, jog bus draudžiamas oralinis seksas.

Įtakingų gėjų neliečia

Didelė grupė tinklaraštininkų pareikalavo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Rusijos televizijos ir radijo kompanijos generalinio direktoriaus pavaduotoją ir televizijos laidų vedėją Dmitrijų Kiseliovą už televizijos eteryje nuskambėjusį raginimą „ne tik bausti LGBT bendruomenės atstovus, bet ir uždrausti jiems tapti donorais”.

Taip pat „kasti į žemę ar deginti avarijose žuvusių homoseksualų širdis kaip netinkamas kieno nors gyvybei pratęsti”. Tokie vieši pareiškimai tik dar labiau sėja sumaištį ir pyktį.

Mat Rusija nėra tokia jau homofobiška šalis, kokią ją dabar bandoma pateikti. Tai tiesiog šalis, kur daugelyje visuomeninio ir asmeninio gyvenimo sferų įsitvirtino dvilypė moralė.

Niekam ne paslaptis, kad seksualinių mažumų atstovų netrūksta ne tiktai kūrybinės inteligentijos, bet ir politikos, verslo sluoksniuose.

Dar svarstant įstatymą dėl gėjų propagandos draudimo per radiją „Echo Moskvy” kalbėdamas vienas LGBT judėjimo lyderių Nikolajus Aleksejevas įvardijo keletą aukštas pareigas einančių homoseksualų iš šalies politinio ir verslo elito: prezidento administracijos vadovo pavaduotoją Viačeslavą Volodiną, „Sberbank” vadovą Germaną Grefą, Tarptautinio Šeremetjevo oro uosto vadovą Michailą Vasilenką.

„Rusijoje veikia dvejopų standartų politika.

Aukštas pareigas einantiems gėjams niekas nekliudo užsiimti savo reikalais, jų orientacija neturi jokios įtakos jų laimėjimams, tuo pat metu viešai homoseksualumui nepritariama, o paradai vaikomi”, – sakė N.Aleksejevas.

Jam pritaria žinomas rusų politologas Stanislavas Belkovskis. „Šalyje, kur gėjai vaidina lemiamą vaidmenį, kontroliuoja keletą svarbiausių korporacijų, pavyzdžiui, „Gazprom”, priimti įstatymą dėl homoseksualų propagandos draudimo veikiausiai tėra nesąžininga konkurencija.

Matyt, žmonės nenori, kad gėjų bendruomenė pasipildytų, nes tada sumažės socialinė gėjų bendruomenės bazė, tai reiškia, kad išaugs konkurencija”, – aiškino S.Belkovskis.

Realių problemų nemato?

Tuo pat metu Rusijoje egzistuoja kita, kur kas rimtesnė, problema, kurią valdžia nutyli: pedofilija aukščiausiuose sluoksniuose.

Apie tai kalbėdama žinoma žurnalistė ir rašytoja Julija Latynina primena, kad būtent šiomis dienomis po ilgo vilkinimo prisiekusiųjų teismas dėl nepilnamečių prievartavimo šiaip ne taip kaltu pripažino vaikų klubo „Junyje orliata flota” vadovą Vasilijų Midcevą.

„Byloje – 96 epizodai, nepaliekantys jokių erdvių interpretuoti. Tačiau mane domina tiktai vienas epizodas: V.Midcevo „nuotykiai” branduoliniame raketiniame kreiseryje „Piotr Velikij”. Didžioji išvirkavimų dalis vyko rusų laivyno flagmano prezidentiniuose apartamentuose”, – teigė J.Latynina.

Berniukai gerai įsiminė prabangią prezidento kajutės aplinką, jos sieninius šviestuvus, paveikslus, kitokias detales.

„Ar tikslinga Rusijos laivyno flagmane turėti prabangų prezidentinį buduarą?

Ar turi, pavyzdžiui, JAV prezidentas karališkuosius apartamentus „USS George H.W.Bush” ar bet kuriame iš dešimties amerikiečių branduolinių „Nimitz” klasės lėktuvnešių?” – retoriškai klausė Kremliaus kritikė.

Ji priminė, kad V.Putinas turi 26 rūmus – daugiau turėjo tik Šiaurės Korėjos ir Irako diktatoriai – Kim Jong-ilas ir Saddamas Husseinas. Tad ar verta karo laivą paversti plaukiojančia rezidencija su auksiniais unitazais? Ar tai jau savaime nėra rusų laivyno įžeidimas?

Bet yra ir dar svarbesnis klausimas. „Nejau V.Midcevas laivyne neturėjo bendrininkų? Neįtikėtina, kad jokio aukšto posto neužimantis asmuo, buvęs jūreivis, galėjo savo mažamečių haremą atsivesti į branduolinį raketinį kreiserį, leisti pašaudyti iš tikro ginklo, o paskui užsidaryti prezidento kajutėje, įsitaisyti ant prezidento lovos – ir visa tai be bendrininkų?” – teismo nutylėtas detales vardijo J.Latynina.

Visa tai labai priminė dvejų metų senumo teismą, prieš kurį stojo „Vieningosios Rusijos” deputatas, istorinio skautų centro „Carskoje selo” vadovas Andrejus Smirnovas. Jis liūdnai pagarsėjo kaip pedofilas.

Berniukus jam tiekė Nepaprastųjų situacijų ministerijos kadetų korpusas, o klientai buvo aukštas pareigas einantys valdininkai, bet galų gale visų šių valdininkų pavardės iš bylos dingo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.