Naujas sukčiavimo būdas Lenkijoje – jaunikiai iš JAV kariuomenės

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Sep 17, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:39 AM

Lenkijos Opolės vaivadijos policija perspėjo vietos moteris būti atsargioms bendraujant internete su JAV kariškiais besivadinančiais vyrais.

Į policiją pastaruoju metu kreipėsi kelios moterys, per tokias pažintis tapusios internetinių sukčių aukomis. Kaip paaiškėjo, apgavikai visais atvejais veikė panašiu būdu.

Iš pradžių aferistai pasiskelbė lenkiškuose pažinčių tinklapiuose, nurodydami, kad netrukus ketina pasitraukti iš karinės tarnybos ir ieško rimtos moters, su kuria norėtų sukurti šeimą.

Į skelbimą atsiliepusioms lenkėms aferistai kelis mėnesius akis mulkino įdomiais pasakojimais apie pavojus ir didelius uždarbius tariamoje tarnyboje Afganistane ar Irake, apie gimines JAV, savo pomėgius. Moterims paprašius susisiekti vaizdo pokalbiui, tariami kariškiai nerodydavo savo veido teigdami, kad JAV įstatymai jiems, slaptų misijų dalyviams, tai griežtai draudžia.

Minėti jaunikiai savo aukoms pademonstruodavo tik vieną nuotrauką, iš kurios šypsodavosi simpatiškas vyriškis su karine uniforma.

Po kelių mėnesių vis dažnėjančio susirašinėjimo ir užuominų apie jaučiamą meilę bei norą susieti savo likimus tariami kariškiai staiga moterims pranešdavo, kad siunčia joms brangų siuntinį. Jame esą turi būti per tarnybą uždirbti pinigai ar kitokios pajamos, kurių iš Afganistano ar Irako bankiniais pervedimais neįmanoma išsiųsti.

Kariškiai nurodydavo tariamą savo tautietį diplomatą, kuris esą netrukus atveš minėtą siuntinį. Kad naivuoles labiau įtikintų, aferistai prašydavo lenkių atsiųsti savo paso kopiją ir nurodyti artimiausio oro uosto pavadinimą.

Kitą dieną merginos gaudavo elektroninį laišką iš tariamo diplomato. Šis pranešdavo, kad kurios nors šalies pasieniečiai reikalauja sumokėti muito mokestį už siuntinį ir skubiai prašo pervesti pinigų, o merginų mylimasis kovos lauke tokios galimybės esą neturi.

Pervedus į nurodytą sąskaitą keletą tūkstančių eurų, kontaktas ir su tariamu jaunikiu kariškiu, ir su tariamu diplomatu nutrūkdavo. Viena patikli Opolės gyventoja šitaip neteko 40 tūkst. zlotų. Ji, siekdama išlaisvinti vis kitoje šalyje tariamai sulaikytą siuntinį, pinigus siuntė net keturis kartus.

Kita lenkė niekaip negalėjo patikėti buvusi apgauta ir kreipėsi į JAV ambasadą norėdama sužinoti, ar tariamas jos jaunikis nežuvo kovos lauke, kad nebeatrašo.

Opolės policininkai nesugeba išaiškinti, kas ir iš kur vadovauja aferai, bet spėja, jog visoje Lenkijoje tokių apgautų moterų gali būti jau kelios dešimtys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.