„Dievo kariai“ - pavojingiausi pasaulio religiniai fanatikai

Nairobyje teroristai nužudė mažiausiai 72 žmones. Išpuolį prekybos centre surengė Somalio islamistų grupuotė „Al Shabab“. Ir vėl religinis fanatizmas pareikalavo daugybės žmonių aukų. Neapykantos žvilgsniai krypsta į islamą, tačiau tai ne vienintelė religija, turinti karinių organizacijų. Pasirodo, karingų ir žiaurių fundamentalistų turi netgi budistai. Vokiečių portalas focus.de pateikia informaciją apie pačias pavojingiausias pasaulio teroristines „dievo karių“ organizacijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 27, 2013, 5:30 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

„Al Shabab“ - Nairobio žmogžudžiai

Tai islamistų karinė grupuotė iš Somalio, įkurta 1991 m., kuomet nuvertus ilgametį diktatorių Siadą Barre įsivyravo valdžios vakuumas. Apytikriais skaičiavimais, organizacija savo gretose turi apie tūkstantį kovotojų, kai kurie jų yra iš Europos ir JAV.

JAV užsienio reikalų ministerija ilgą laiką šios grupuotės nelaikė teroristine organizacija, nes manė, kad jų veikla apsiriboja tiktai genčių kovomis Somalyje.

Tačiau yra žinoma, kad „Al Shabab“ glaudžiai bendradarbiauja su „Al Qaeda“.

„Al Qaeda“ - universalus terorizmas

Nuo 2001 m. rugsėjo 11-osios Vakaruose „Al Qaeda“ yra islamistinio terorizmo sinonimas. Nuo Osamos bin Ladeno mirties 2011 m., o iš dalies ir anksčiau, ji nebėra homogeniška, hierarchinę struktūrą turinti organizacija. Tai – gana laisvas įvairių regioninių padalinių ir organizacijų tinklas, vienijamas bendro pagrindinio tikslo – visame pasaulyje išplatinti šariato projektą.

Terorizmo ekspertas Rolfas Tophovenas „Al Qaeda“ vadina „teroristiniu supermarketu“: „Po vienu stogu galima rasti daugybę įvairių produktų, taip pat įvairių lokaliai struktūruotų teroristinių organizacijų.“

„Al Qaeda“ sudarančios grupuotės nusidriekusios nuo Pakistano ir Afganistano per Jemeną ir Somalį ir siekia šiaurės vakarų Afriką. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar karščiausias teroristinis taškas yra Jemenas, taip pat „Al Qaeda“ labai aktyvi šiaurės Afrikoje. Nairobyje žudynes surengusi „Al Shabab“ taip pat laikoma „Al Qaeda“ filialu.

Ekspertas įspėja, kad naują terorizmo židinį Sinajaus pusiasalyje gali suformuoti ir Egipte nuversta Musulmonų brolija.

Jemaah Islamiyah“ - Balio sprogdintojai

Teroristinės organizacijos „Jemaah Islamiyah“ pavadinimas visame pasaulyje nuskambėjo 2002 m. spalį, kai nugriaudėjo daugybė bombų sprogimų turistų pamėgtoje Indonezijos Balio saloje. Žuvo daugiau kaip 200 žmonių, dar tiek pat buvo sužeista. Dauguma aukų buvo turistai, beveik pusė jų – australai. Tai nebuvo sutapimas – tuo metu Australija, praėjus metams po rugsėjo 11-osios atakų, intensyviai dalyvavo amerikiečių „kare prieš terorizmą“.

Tuo metu už sprogdinimus atsakingai organizacijai „Jemaah Islamiyah“ buvo jau beveik 10 metų. Ji buvo įkurta 1993 m. Organizacijos tikslas, kaip skelbia jų programa – Indonezijoje įkurti islamišką valstybę. Tai būtų kaip pakopa steigiant kalifatą, apimantį visas islamiškas šalis.

Indonezijos islamistai palaiko ryšius su Filipinų pietuose įsikūrusia karinga separatistine musulmonų grupuote „Abu Sajaf“, taip pat bendradarbiauja ir su „Al Qaeda“.

Hutaree“ - krikščionys teroristai

Ir tarp šių laikų krikščionių galima rasti karingų fundamentalistų. Organizacijos „Krikščionių identitetas“ („Christian Identity“) nariai reguliariai treniruojasi su ginklais, kad pasiruoštų būsimam Antikristo atėjimui. Tai visų pirma vadinamoji „Hutaree“ karinė grupuotė, save vadinanti „krikščionių kariais“. Dauguma šių karinių fundamentalistų susitelkę JAV Mičigano valstijoje, taip pat Ohajuje ir Indianoje.

Šie dievo kariai pasauliui žinomi apie trejus metus, kai FTB sulaikė devynis jų narius, tarp jų – ir lyderį Davidą Brianą Stone'ą. Jie buvo kaltinami suplanavę policininko nužudymą. Jo laidotuvėse jie norėjo susprogdinti bombą, kad žūtų ir kuo daugiau jo kolegų. Šis teroro aktas turėjo būti sukilimo prieš JAV valdžią pradžia.

„Hutaree“ priklauso prie vadinamojo „Krikščionių identiteto judėjimo“. Tačiau kariniai fundamentalistai su krikščioniškomis bažnyčiomis turi mažai ką bendro. Jie atmeta pagrindinį krikščionybės mokymo turinį ir iš Biblijos išsirenka tik atitinkamas citatas, kurios tinkamos jų radikalioms pažiūroms.

„Krikščionių identitetas“ yra visų pirma rasistinis judėjimas. Jie tvirtina, kad visos šiaurės tautos yra kilusios iš dešimties prarastųjų Izraelio genčių. Šis mitas XIX a. atsirado Anglijoje ir šiuo metu yra išplitęs visų pirma JAV.

Šie fundamentalistai įsitikinę, kad JAV priklauso tiktai krikščionims. Kitų religijų atstovai geriausiu atveju yra antros kategorijos piliečiai, arba iš viso turi palikti šalį. JAV ši teroristinė organizacija kelia grėsmę jau vien dėl šalyje galiojančio ginklų įstatymo, leidžiančio beveik kiekvienam piliečiui turėti šaunamąjį ginklą.

969“ - Budos išrinktoji tauta

Budizmas paprastai laikomas taikiausia iš didžiųjų pasaulinių religijų. Vakaruose ypač mėgstama jį vadinti neva agresyvaus islamo priešingybe. Tačiau santykiai dviejuose regionuose rodo, kad taip yra ne visada. Šri Lankoje ir Mianmare budistai slopina religines mažumas ir jas terorizuoja.

Nuo 1983 iki 2009 m. Šri Lanka kentė nuo žiauraus pilietinio karo tarp tamilų separatistų ir sinhalų vyriausybės. Tai buvo įtampa ne tik tarp dviejų etninių grupių. Konflikto varomoji jėga buvo budizmas kaip daugumos religija. Neatsitiktinai būtent budistų vienuoliai vis kliudė išspręsti konfliktą politiškai. O Šri Lankos tamilų dauguma yra induistai.

Sinhalai tradiciškai save laiko Budos išrinktąja tauta, kuri privalo apsaugoti jo mokymą nuo tamilų įsibrovėlių iš šiaurės. Tokiu atveju leistina ir naudoti prievartą.

Mianmare budistų daugumos atstovai pastaruoju metu kovoja su musulmonų mažuma, ir kartais netgi labai agresyviai. Riaušininkai padega namus, vyksta užpuldinėjimai ir plėšimai, netgi žudynės. Iki šiol nužudyta šimtai žmonių, priskaičiuojama daugiau 100 tūkst. pabėgėlių. Ypač aktyviai reiškiasi ekstremistų grupė „969“, vadovaujama budistų vienuolio Ashino Wirathu.

„Šventoji šeima“ - Indija indams

Viena tauta, viena religija – tai ne tik Hitlerio svajonė. Ir Indijoje egzistuoja įtakingos grupės ir partijos, trokštančios įgyvendinti šią fundamentalistinę viziją. Juos visus vienija induistų fundamentalistų tinklas „Sangh Parivar“ - išvertus iš indų kalbos tai reiškia „Šventoji šeima“.

Šios grupuotės remiasi vadinamąja hindutva teologija. Jų šūkis - „Indija indams“. Kaip ir dauguma religinio nacionalizmo judėjimų, taip ir šis atsirado kolonijinės eros pabaigoje, trečiajame XX a. dešimtmetyje.

Hindutva pasekėjai skelbia karą visiems ne indams – visų pirma musulmonams ir krikščionims. Jie jaučiasi privalantys prievarta atversti visus „netikėlius“. Jie griežtai atmeta ir vakarietišką gyvenimo būdą.

Šie religiniai ir nacionalistiniai ekstremistai nevengia naudoti prievartos. 1992 m. pasaulį apskriejo vaizdai, kaip fanatikų minia su žemėmis sulygino prie šiaurinės Indijos sienos stovinčią mečetę, kad jos vietoje pastatytų induistų šventyklą, kuri neva senovėje čia stovėjo. Dėl po to kilusių neramumų visoje Indijoje žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

Prieš keletą metų iš Indijos Orisos valstijos nuo indų fanatikų buvo priversti bėgti dešimtys tūkstančių krikščionių. Sugriauta tūkstančiai krikščionių namų. Ekstremistai juos apkaltino vieno guru nužudymu, nors tai neatitiko tiesos.

Babbar Khalsa“ - sikhai žudikai

1984 m. sausį indų karinės pajėgos Amritsaro mieste šturmavo „Aukso šventyklą“, kurią buvo užėmę sikhų radikalai. Jie reikalavo nepriklausomybės Pandžabo valstijai – regionui, kuris politiškai yra padalintas tarp Pakistano ir Indijos.

Akcija išprovokavo precedento neturinčias žudynes. Per šventyklos šturmą žuvo daugiau kaip 400 kareivių ir 2 tūkst, sikhų. Reaguodami į tai, po poros mėnesių sikhai asmens sargybiniai nužudė Indijos ministrę pirmininkę Indirą Gandhi. Kitais metais teroristai susprogdino aviakompanijos „Air India“ lėktuvą. Tuomet žuvo 329 žmonės. Už teroro aktą atsakinga karinė sikhų organizacija „Babbar Khalsa“.

Aštuntajame ir devintajame dešimtmetyje šalia „Babbar Khalsa“ atsirado daugiau karinių organizacijų, besiremiančių sikhų religija. Panašiai kaip radikalieji budistai Šri Lankoje ir induistai Indijoje, jie svajojo apie valstybę, kur egzistuotų tiktai jų religinės pažiūros. Iš siekiant šio tikslo buvo pateisinama ir prievarta.

Per pastaruosius du dešimtmečius „Babbar Khalsa“ susilpnėjo, surengė tiktai nedidelių atakų. Tačiau esama pranešimų, kad, padedant Pakistano slaptosioms tarnyboms, netrukus gali vėl kilti didelė teroro banga.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.