Trečioji lytis: ką ir kodėl įteisino Vokietija?

Nei jis, nei ji. Nei vyras, nei moteris. Tad kokia šio žmogaus lytis? Trečioji. Tokia oficialiai įteisinta Vokietijoje. Tam esama ir teisinių, ir biologinių priežasčių.

Pasaulyje vis daugiau transseksualumo neslepiančių žmonių rodosi viešumoje. Buvęs JAV laivyno specialiųjų pajėgų kariškis Ch.Beckas (kairėje) dešimt metų aukojo savo sveikatą dėl savo šalies ir rizikavo gyvybe.
Pasaulyje vis daugiau transseksualumo neslepiančių žmonių rodosi viešumoje. Buvęs JAV laivyno specialiųjų pajėgų kariškis Ch.Beckas (kairėje) dešimt metų aukojo savo sveikatą dėl savo šalies ir rizikavo gyvybe.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolita Venckutė

Nov 17, 2013, 4:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:58 AM

Simonas Zobelis kalba žemu balsu, jis aukštas ir plačiapetis, vyriškos figūros. Sutikęs Simoną gali neabejoti: vyras.

Iki paauglystės jam ir pačiam buvo viskas aišku. Vėliau pasidarė akivaizdu, jog Simonas – transseksualus: jo kūnas turi ir vyriškosios, ir moteriškosios lyties požymių, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Jis ne vienintelis toks. Apytiksliais specialistų apskaičiavimais, Vokietijoje gyvena nuo 80 iki 100 tūkstančių transseksualų ir hermafroditų.

Tai žmonės, turintys ir vyriškosios, ir moteriškosios lyties požymių arba penį, labiau primenantį klitorį. Berniukai, kurių organizmas gamina daugiau estrogenų, ir mergaitės, turinčios daugiau testosterono.

Simonui pasisekė: interseksualumas išryškėjo tik paauglystėje. Likusiems teko kentėti ir fizines, ir dvasines kančias.

Dėl neseniai Vokietijoje įsigaliojusio naujo įstatymo apie 100 tūkstančių asmenų labiau pasijus žmonėmis negu iki šiol. To tikisi žmogaus teisių gynėjai.

Tačiau gali būti ir taip, jog įstatymas dar labiau sustiprins žmonių, kurių lytis neįregistruota, išskirtinumą. Bent jau kuriam laikui – kol bus išspręsti kasdieniai rūpesčiai.

Nusprendė paversti mergaite

Franzas buvo dar negimęs, kai atliekant ultragarso tyrimą ėmė aiškėti, kad kažkas ne taip: likus mėnesiui iki gimdymo vyriškumo požymių nebuvo. Chromosomos vyriškos, tačiau toje vietoje, kur turėtų būti penis, tebuvo odos raukšlė.

„Gimęs pirma laiko su neišsivysčiusiomis genitalijomis. Įtariamas pseudo hermafrodismus masculinus”, – tokį „palinkėjimą” išdavė gydytojas, išleisdamas iš ligoninės.

„Nenustatomos lyties” – įrašė gimimo liudijime Civilinės metrikacijos skyrius ir pareikalavo tėvų netrukus apsispręsti.

Pagal senąjį įstatymą Vokietijoje tebuvo dvi lytys – moterys ir vyrai. Kaip Biblijoje. Tarpinė lytis neegzistavo. Gydytojai patarė tėvams Franzą paversti Franziska.

„Dabar galime pasakyti, kad vaikas niekada negalės šlapintis kaip berniukas, niekada nepatirs tikros erekcijos ir nesimėgaus lytiniu gyvenimu”, – sakė gydytojai tėvams ir patarė vaiką operuoti.

Pasvarstę tėvai paklausė gydytojų patarimo. Franzui buvo pašalintos sėklidės, penis ir suformuota vagina. Vėliau jis ėmė vartoti hormonus, kad paauglystėje imtų augti krūtys, tačiau akivaizdaus vyriškumo liko nemažai.

„Kodėl leidote mane iškastruoti?” – pavargusi nuo klasės draugų patyčių ir bendradarbių diskriminacijos vėliau savo tėvų klausė Franziska.

Tėvams patarė neskubėti

„Berniukas”, – džiaugsmingai paskelbė akušerė, kai Gerdos mama pabudo po narkozės. O jos vyrui gydytoja pasakė: „Tikriausiai mergaitė.”

Vėliau medikai paaiškino detaliau: Gerda Pietersen – ne berniukas ir ne mergaitė, o abu iš karto.

Genetiniai tyrimai parodė, kad gimė berniukas, tačiau penis taip menkai išsivystęs, jog jį geriau vadinti padidėjusiu klitoriu. Gimusio vaiko sėklidės – pilvo ertmėje, viena nevisiškai išsivysčiusi, kita lyg audinio siūlas. Be to, vaikas turi gimdą ir vaginą.

Tėvams iš pradžių tai atrodė ne pats svarbiausias dalykas. Gerda gimė trimis mėnesiais per anksti ir svėrė vos 920 gramų.

Kol ji, gulėdama inkubatoriuje, priaugo svorio, tėvai turėjo laiko pagalvoti, kaip elgtis su vaiko interseksualumu. Per atsitiktinumą vaikas operacijos išvengė.

„Mano draugė šiek tiek žinojo apie interseksualus – ji mums patarė neskubėti, atidžiai stebėti, kaip vaikas vystosi, ir saugotis gydytojų”, – prisiminė motina Anna Pietersen.

Rizikos yra. Kartą per mėnesį motina patikrina, ar nepadidėjo sėklidės – tai reikštų, jog vystosi auglys. Kartą per metus Gerda tiriama ultragarsu.

Kas laukia paauglystėje?

Aštuonerių metų Gerdai interseksualumas – savotiškas žaidimas. Būdama šešerių, ji mielai pasakojo kitiems vaikams, kad ji – ir berniukas, ir mergaitė. Pastaruoju metu Gerda mieliau žaidžia su berniukais ir prieš sporto pamokas persirengia berniukų rūbinėje.

„Mano draugas Gerda”, – taip dažniausiai kreipiasi bendraamžiai, su kuriais Gerda bendrauja be problemų.

Bet tėvai jau dabar išgyvena: kaip bus gimnazijoje, kai pasikeis draugų ratas ir Gerda atsidurs tarp paauglių, dar nė karto negirdėjusių apie interseksualus?

Gydytojų teigimu, paauglystėje Gerdos organizmas gamins daugiau testosterono ir ji vyriškės, o jos gimimo liudijime greičiausiai liks įrašyta moteriškoji lytis.

Dauguma tampa moterimis

Dar XX amžiaus viduryje medikai ir psichologai laikėsi nuomonės, kad hermafrodito lytį būtina skubiai „ištaisyti,” kad jis galėtų „normaliai” vystytis.

Suformuoti moteriškuosius organus daug paprasčiau negu penį, todėl dauguma hermafroditų tėvų valia virto moterimis. Operuojami hermafroditai kentėjo ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai.

„Pavyzdžiui, daugeliui vaikų vagina būdavo formuojama labai anksti, kad jie vėliau galėtų turėti heteroseksualių intymių santykių”, – prisimena Hamburgo-Ependorfo universitetinės klinikos Seksualinių tyrimų instituto direktoriaus pavaduotoja Hertha Richter-Appelt.

Kadangi dirbtinis organas, reguliariai nenaudojamas, pamažu nyksta, jį būtina kartkartėmis pratempti. Tai dažniausiai tenka daryti tėvams specialiu strypu.

Vyksta atvira diskusija

Ištisus dešimtmečius interseksualumas buvo tabu. Pastaruosius dešimt metų apie interseksualus kalbama nemažai: JAV pasirodė Jeffrey Eugenidžio romanas „Middlesex”, kančios istorijos aprašytos kitose knygose ir kursuoja interneto forumuose.

Interseksualių asmenų sąjungos, veikiančios Vokietijoje, nariai naujokams atvirai pasakoja apie priverstinį kastravimą ir sterilizaciją, išoperuotas kiaušides ir sėklides.

Taip pat apie vaikus, besijaučiančius berniukais, bet dėvinčius rausvas suknytes, hermafroditus, demonstruojamus gydytojų konsiliumuose, ir vaikus, kuriems tėvai nepapasakojo nieko ir jie tik po apendikso šalinimo operacijos sužinojo, kas jie tokie.

Šios temos kartą ėmėsi populiari Vokietijos televizijos laida „Nusikaltimo vieta” („Tatort”), aistras kaitino diskusija apie vyriškąsias chromosomas turinčią sprinterę Caster Semenyą.

2010 metais Vokietijos Bundestage pirmą kartą susibūrė Etikos taryba ir ėmėsi svarstyti visus interseksualumo aspektus.

Įstatymas – lyg revoliucija

Nuo lapkričio 1 d. interseksualams nereikia baimintis priverstinės kastravimo operacijos: įstatymas buvo pakeistas.

Vokietija tapo pirmąja Europos valstybe, leidžiančia užregistruoti gimusius kūdikius, kurie turi abiejų lyčių požymius, ne kaip vyriškosios ir ne kaip moteriškosios lyties.

Tėvams dabar leidžiama gimimo liudijime lyties grafą palikti tuščią, taip iš esmės sukuriant nenustatytos lyties kategoriją valstybės registre.

Žinoma, daugumai vokiečių (o jų šalyje – 80 milijonų) naujasis įstatymas visiškai nerūpi. Tačiau interseksualams teisė pasijusti žmonėmis reiškia labai daug.

Clara Morgen pseudonimu pasirašiusi 65 metų moteris, kuri aprašė Franzo (Franziskos) istoriją knygoje „Mano interseksualus vaikas,” šį įstatymą vadina revoliucija. Ir reikalauja eiti toliau.

Kai kuriuos įstatymus ir normatyvus pakeisti nesunku. Vokietijos pasuose, kuriuose dabar vyriškoji lytis žymima raide M, o moteriškoji – F, netrukus bus leista lyties grafoje įrašyti ir X – esą taip žmonės neturės problemų keliaudami.

Berlyno Frydrichshaino-Kroicbergo rajono valdžia dar kovą nubalsavo už interseksualų tualetus gyvenamojo rajono rotušėje, viešosiose įstaigose, bibliotekose ir mokyklose. Tiesa, šeimos teisę reglamentuojančiuose įstatymuose greitų pakeitimų nelaukiama.

Jau atsiranda tualetai trims lytims

Kad universitetuose įrengti atskiri tualetai tiek vyrams, tiek moterims, žinoma, nestebina. Bet štai vienas geriausių britų universitetų nutarė: atskirai nusilengvinti galės ir transseksualai.

Sasekso universitetas garsus visame pasaulyje. Tai viena iš 20 geriausių Jungtinės Karalystės aukštųjų mokyklų, 31-a Europoje, 99-a pasaulyje.

Savo tyrimais garsėjantis universitetas didžiuojasi trimis Nobelio premijos laureatais, absolventai ir darbuotojai yra gavę dešimtis kitų svarbių apdovanojimų. Bet dabar Sasekso universitetas, regis, išgarsės kaip vienas pirmųjų, įrengęs tualetus transseksualams.

Jie, korektiškai vadinami neutraliąja lytimi, anot idėjos sumanytojų, daugiau nebeturės raudonuoti ir trypčioti svarstydami, kurias duris praverti norint nusilengvinti.

Transseksualų tualetų rėmėjai universiteto „Facebook” paskyroje surengė viešą diskusiją, jos metu netrūko ir audringų pareiškimų.

Idėja nesužavėjo ne tik kai kurių studentų iš užsienio, bet ir pačių britų. Antai vienas istorijos besimokantis vaikinas sakė, kad mintis įrengti specialius tualetus transseksualams yra kvailystė ir laiko švaistymas.

„Nejau studentų sąjungos aktyvistai neturi apie ką diskutuoti? Jei jau svarstome tokius klausimus, gal įrenkime tualetus ir neūžaugoms?” – ironizavo studentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.