B.Obamos juodajame sąraše – septyni Kremliaus atpirkimo ožiukai

Rusija nebaudžiama tvarkosi savo pašonėje, pažeisdama tarptautines sutartis ir atsiriekdama sau kitoms valstybėms priklausančias teritorijas. Visai natūralu, kad tarptautinė bendruomenė prabilo apie sankcijas. JAV netgi paskelbė sąrašą asmenų, kuriems uždrausta įvažiuoti į šią šalį, taip pat įšaldytos jų sąskaitos ir kitoks turtas. Bet atrodo, kad tokios sankcijos Rusijos ne tik nebaugina, bet ir kelia pašaipą.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

2014-03-18 21:49, atnaujinta 2018-02-15 07:42

„Drauge Obama, o ką daryti tiems, kurie neturi nei sąskaitų, nei nuosavybės užsienyje?“ – iš karto „Twitter“ puolė šaipytis į juodąjį sąrašą įtrauktas Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

Rusijos Valstybės Dūmos deputatai antradienį sutartinai priėmė pareiškimą, kuriame prašo JAV prezidentą Baracką Obamą ir ES politikus sankcijas, dėl situacijos Ukrainoje įvestas 7 Rusijos politikams, pritaikyti visiems Rusijos parlamentarams. Už pašaipų dokumentą balsavo 353 Dūmos deputatai.

Kas tie septyni atpirkimo ožiukai, į kuriuos nukrypo Baltųjų rūmų akis?

Prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas.

Šį vardą ir pavardę turi nuo penkerių metų, kai motina išsiskyrė su jo tėvu čečėnu. Iki tol nuo gimimo būsimasis politikos šulas vadinosi Aslanbeku Dudajevu.

Prieš tapdamas V.Putino patikėtiniu V.Surkovas spėjo pabūti ir didžiausio jo priešo Michailo Chodorkovskio apsaugininku, o vėliau – eiti vadovaujamas pareigas jo banke „Menatep“.

Penkiasdešimtmetis politikas, laikomas vienu pagrindinių partijos „Vieningoji Rusija“ ideologų, V.Putino patarėju tapo pernai rugsėjį. Anksčiau ėjo Rusijos vyriausybės vicepirmininko pareigas.

Savo įtraukimą į B.Obamos juodąjį sąrašą V.Surkovas pavadino didele garbe, nes JAV pripažįsta jo nuopelnus Rusijai. Jis tvirtina neturintis sąskaitų JAV.

Prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas.

„Jeigu JAV įves sankcijas, Rusija negrąžins jai kreditų“, – kovo pradžioje pagrasino S.Glazjevas. Jeigu JAV imsis sankcijų prieš Rusijos valstybines struktūras, Rusija savo ruožtu turės pripažinti negalinti grąžinti kreditų amerikiečių bankams.

Ukrainos valdžią Rusijos prezidento patarėjas vadino rusofobiška ir pareiškė, kad su nusikaltėlių gauja neįmanomi jokie rimti santykiai.

Tiesa, oficialusis Kremlius atsiribojo nuo tokių kategoriškų S.Glazjevo pareiškimų – esą tai jo asmeninė nuomonė, kuri neatitinka Kremliaus pozicijos.

Partijai „Rodina“ priklausantis 53 metų ekonomistas S.Glazjevas konsultuoja V.Putiną regioninės ekonominės integracijos klausimais. 2004 m. jis pats bandė kandidatuoti į Rusijos prezidentus.

Valstybės Dūmos deputatas Leonidas Sluckis.

46 metų L.Sluckis yra Dūmos NVS reikalų komiteto vadovas. Politikas priklauso aršiojo Vladimiro Žirinovskio vadovaujamai Rusijos liberalų demokratų partijai.

Politikas – oficialus milijonierius. 2011 m. jo pajamos sudarė 1,9 mln. rublių. Kartu su žmona jis turi 1,2 tūkst. kv. m žemės sklypą, namą, tris butus, ne gyvenamosios paskirties patalpas, porą prabangių automobilių.

L.Sluckis buvo tarp Rusijos parlamentarų, vasarį ne kartą apsilankiusių Kryme ir instruktavusių vietos separatistus.

Jis Krymo gyventojams žadėjo supaprastinta tvarka išduoti Rusijos pasus ir tikino, kad jeigu Krymo Aukščiausioji Rada kreipsis į Rusiją su prašymu prisijungti arba jeigu toks sprendimas bus priimtas referendume, Rusijos Federacija išspręs šį klausimą per patį trumpiausią laiką.

Federacijos Tarybos deputatas Andrejus Klišasas.

A.Klišasas yra Federacijos Tarybos konstitucinių įstatymų leidybos komiteto vadovas.

Šis Rusijos teisininkas įrodinėjo, kad Krymo referendumas yra teisėtas, nes Ukrainos konstitucija suteikia pagrindą jį rengti. Taip pat jis buvo iš tų, kurie Krymo atvejį prilygino Vakarų pripažįstamam Kosovo nepriklausomybės paskelbimui.

A.Klišasas yra ne tik politikas, bet ir verslininkas, milijonierius, garsus kinologas (vadovaujantis keleto šunų veislių nacionaliniams klubams).

2012 m. jo šeimos pajamos sudarė 284 mln. rublių – pagal „Forbes“, jis užima 29-ąją vietą tarp turtingiausių Rusijos valdininkų.

A.Klišasas turi nekilnojamojo turto ne tik Rusijoje, bet ir Šveicarijoje. Pastarojoje šalyje jis turi 432 kv. m ploto namų valdą ir 543 kv. m žemės sklypą.

Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko.

V.Matvijenko jai JAV paskelbtas sankcijas pavadino politiniu šantažu. „JAV puikiai žino, kad nei sąskaitų, nei turto JAV neturiu“, – tvirtino 64 metų politikė, anksčiau buvusi Sankt Peterburgo gubernatore.

Pažymėtina, kad V.Matvijenko yra gimusi Vakarų Ukrainoje, Chmelnyckio srityje, jos vaikystė prabėgo Čerkasuose.

V.Matvijenko – viena įtakingiausių moterų Rusijos politikoje, turi labai gerus ryšius su V.Putinu ir D.Medvedevu ir, pasak žiniasklaidos, daro įtaką jų sprendimams. Ji yra vienintelė moteris – nuolatinė Saugumo Tarybos narė.

Jos vyras šiuo metu prikaustytas prie invalido vežimėlio, o 1973 m. gimęs sūnus Sergejus Matvijenka – stambus ekonomistas ir finansininkas, įvairių finansinių kompanijų savininkas ir bendraturtis.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas.

D.Rogozinas buvo vienas pirmųjų, sureagavusių į B.Obamos paskelbtas sankcijas. Jis tvirtina užsienyje neturintis nei sąskaitų, nei jokio turto.

Vicepremjeras Krymui žarstė pažadus nedelsiant priimti reikiamus sprendimus ir užversti Krymą ilgalaikiais naudingais užsakymais iš Rusijos – taip paskatinant jo ekonominį suklestėjimą.

Taip pat jis ketino duoti atsaką Vakarams, jei jie Rusijai ims taikyti sankcijas. Tuo tikslu kovo 13 dieną jis į pasitarimą pakvietė didžiausių Rusijos pramonės korporacijų vadovus.

Valstybės Dūmos deputatė Jelena Mizulina.

J.Mizulina yra skandalingai garsėjanti Rusijos politikė, Valstybės Dūmos Šeimos, moterų ir vaikų reikalų komiteto pirmininkė.

Ji – daugybės nevienareikšmiškai vertinamų įstatymų projektų ir visuomeninių iniciatyvų autorė ir bendraautorė. J.Mizulina – arši kovotoja su gėjų propaganda, pedofilais, keiksmažodžiais internete, skyrybomis, taip pat pasisako prieš teisę užsieniečiams įsivaikinti našlaičius iš Rusijos.

Skandalingoji asmenybė dažnai pašiepiama Rusijos žiniasklaidoje. Dar 1994 m. politikė pagarsėjo prašymu suteikti jai didesnį tarnybinį butą, nes jos katė vaikinga.

Tačiau kuo rėksminga kovotoja už šeimos vertybes prisidėjo prie Krymo atplėšimo nuo Ukrainos, taip ir neaišku. Pati J.Mizulina mano, kad įtraukdamas į juodąjį sąrašą Vašingtonas keršija jai už homoseksualumo propagandos uždraudimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.