Japonija nebemedžios banginių Antarktyje

Japonija pirmą kartą per daugiau kaip 25 metus atšaukė banginių medžioklę Antarktyje. Apie tai ketvirtadienį informavo japonų pareigūnai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 2:17 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:01 PM

Banginių medžioklė atšaukta praėjus kelioms dienoms po Jungtinių Tautų Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimo, nurodančio nutraukti šią prieštaringai vertinamą praktiką.

„Dėl neseniai priimto sprendimo nusprendėme atšaukti mokslinę banginių medžioklę (Antarktyje) šiems fiskaliniams metams, kurie prasideda balandį“, – sakė vienos Japonijos žvejybos agentūros pareigūnas.

Tačiau jis pridūrė, kad šalis „planuoja tęsti mokslinę banginių medžioklę kituose rajonuose, kaip numatyta“, įskaitant šiaurinę Ramiojo vandenyno dalį.

Pirmadienį Hagoje įsikūręs Tarptautinis Teisingumo Teismas paskelbė istorinį nutarimą, kad japonų programa Antarktyje yra mokslu pridengiama komercinė veikla, ir nurodė, kad Tokijas turi atšaukti esamas banginių medžioklės licencijas.

Australija, kurią parėmė Naujoji Zelandija, 2010 metais patraukė Japoniją į JT teismą bandydama nutraukti metines banginių medžiokles Pietų vandenyne.

Tokijas buvo kaltinamas tuo, jog naudojasi 1986 metų komercinės banginių medžioklės draudimo teisine spraga, kuri sudarė sąlygas mokslinių duomenų rinkimui.

Japonija tvirtina, kad jos programa yra mokslinė, nors pripažįsta, kad gaunama mėsa galiausiai atsiduria ant japonų stalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.