A.Duginas tampa naujosios Rusijos galybės ideologu

Kaip Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pateisina savo veiksmus Kryme ir Pietryčių Ukrainoje? Skaitydamas pagrindinio mistinės eurazianizmo filosofijos ideologo Aleksandro Dugino rašinius, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2014, 7:24 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:16 PM

52 metų A.Duginas – ne paprastas politologas. Jis yra garsiausias Eurazijos imperijos, kuri kovotų prieš Vakarų interesus, entuziastas.

Vakaruose žinoma, kad jo pažiūros radikalios, – A.Duginas Rusijoje buvo įkūręs Nacionalinę bolševikų partiją, Nacionalinį bolševikų frontą, Eurazijos partiją. Jis neslepia simpatijų nacių esesininkams.

Bet V.Putinui šis mąstytojas, regis, prie širdies. Rusijoje tik pusiau juokais sakoma: „Jei norite sužinoti, kaip elgsis prezidentas, skaitykite, ką rašo A.Duginas.“

Vykdė propagandinę misiją

Olegas Bachtijarovas buvo sulaikytas Kijevo centre kovo 31 dieną. Jis tiesiog sėdėjo ant suolelio parke.

Bet Ukrainos saugumo tarnybos skelbia, kad šis jaunuolis, apsimetęs vienu Maidano aktyvistų, kone pats vienas parengė maždaug 200 žmonių Aukščiausiosios Rados ir dar vieno vyriausybinio pastato šturmui.

Manoma, kad O.Bachtijarovas – tik vienas iš šimtų Rusijos šnipų ir agentų, kurie plūsta į Ukrainą prieš svarbius gegužės 25-osios prezidento rinkimus.

O.Bachtijarovo užverbuotiems asmenims esą buvo pažadėta po 500 JAV dolerių (1242 litus). Rusijos šnipas būtų pasirūpinęs lazdomis, „Molotovo kokteiliais“ ir specialiomis šturmo kopėčiomis.

Vėliau sulaikytas vyras taip pat buvo susitaręs su Rusijos televizijomis, kad jų operatoriai nufilmuotų incidentą, o kaltę dėl jo suverstų Ukrainos radikalams.

Juk Kremlius nepailsdamas siekia įrodyti, kad vyriausybę Kijeve kontroliuoja radikalai, todėl nauji rinkimai net negali vykti. Taip Aukščiausiosios Rados šturmas būtų tapęs Rusijos propagandos mašinos sudedamąja dalimi.

Čingischanas – didvyris

Specialistų nuomone, kas iš tiesų vyksta, geriau paaiškina faktas, kokiai organizacijai priklauso O.Bachtijarovas, – Rusijos Eurazijos jaunimo sąjungai.

Organizaciją, kuri tapo Tarptautinio Eurazijos judėjimo jaunimo sparnu, 2005 metais įsteigė būtent A.Duginas. O jis per devynerius metus jau spėjo tapti garsiausiu vadinamosios Rusijos konservatyvios revoliucijos šaukliu.

„Konservatyvi revoliucija“ skamba kaip oksimoronas – priešingos reikšmės žodžių derinys. Bet režimo Maskvoje pareigūnai iš tiesų nori atsukti laikrodžius atgal.

Nuo tos akimirkos, kai V.Putinas ne Antrąjį pasaulinį karą, o Sovietų Sąjungos žlugimą pavadino didžiausia geopolitine XX amžiaus katastrofa, Rusijos imperinės galybės atkūrimas tapo kertiniu šalies užsienio politikos pamatu.

Todėl A.Duginas vis įdomesnis ir tarptautinei auditorijai.

Kaip ir eurazianizmas – po Pirmojo pasaulinio karo pabėgėlių iš Sovietų Sąjungos suformuota dogma, kuri buvo pristatoma kaip alternatyva ir bolševizmui, ir neva nusilpusiems Vakarams.

„Bet kokią demokratijos formą, laisvą ekonomiką ar pasaulietines teises jie laikė nepriimtinais ir itin pavojingais reiškiniais“, – JAV leidžiamame žurnale „Foreign Affairs“ kovą pabrėžė Antonas Barbašinas.

Caras Petras I pagal šią ideologiją – Rusijos išdavikas. Užtat Mongolų imperijos įkūrėjas Čingischanas – didvyris, rusus esą pamokęs, kad valstybė turi būti valdoma tvirta ranka ir piramidės principu.

Kalba Maskvos vardu

A.Dugino eurazianizmo katekizmas jau šiuolaikinis, bet panašus. Iš esmės jo peršamą ideologiją galima apibūdinti vienu sakiniu: „Modernus pasaulis yra niekam tikęs.“

Modernus pasaulis, žinoma, yra JAV ir liberalizmas – degradavimo simbolis. O tinkama alternatyva – naujojo elito diktatūra, paremta tokiais idealais kaip Sovietų Sąjunga ir Ivanas Rūstusis.

Pastarasis XVI a. tironas garsėjo žiauriais sprendimas ir visai Maskvai įskiepijo paranoją – prasidėjo masinės represijos, viešos egzekucijos, įkurta slaptųjų agentų armija.

Tokios pat paranojos nestinga ir dabar, pirmiausia A.Duginui. Būtent jis visam Kremliui įdiegė įsitikinimą, kad dėl bet kokių demokratinių permainų Rusijos kaimynystėje kalti Vakarai.

Ir pasiūlė atsakomuosius smūgius, kurių reikia galingajai Eurazijai įtvirtinti.

Vienu pirmųjų tapo Krymo aneksija, o dabar nusitaikyta į Pietryčių Ukrainą.

Internete neseniai pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip A.Duginas tikina vieną Ukrainos rusę, kad Maskva visapusiškai remia separatistus ir kad visi vietos politikai, planuojantys dalyvauti gegužės 25-osios prezidento rinkimuose, yra išdavikai.

„Neieškokite bendros kalbos su Kijevu. Imkitės radikalių veiksmų“, – Jekaterinai Gubariovai patarė A.Duginas.

Į jo žodžius Ukrainos pietryčiuose veikiantys kovotojai ir jiems vadovaujančios Rusijos specialiosios pajėgos, kaip matyti iš pastarųjų įvykių, tikrai įsiklausė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.