Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Atgailaujantys filipiniečiai prieš Velykas kalėsi prie kryžių

Balandžio 17-ąją, Didijį ketvirtadienį tūkstančiai atsidavusių katalikų pasirodė šiaurės ir rytų Filipinų gatvėse. Kruvinomis, rimbais nuplaktomis nugaromis jie išpirko savo nuodėmes.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 18, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:13 PM

Gobtuvais užsidengę veidus, basi atgailaujantieji ne tik dalyvavo masinėse pamaldose ar plakė save rimbais ir medinėmis lazdomis. Kai kurie iš jų inscenizavo Jėzaus Kristaus nukryžiavimą.

53 metų iškabų piešėjas Rubenas Enachė jau 28-ius metus buvo prikaltas prie kryžiaus ant dulkinos kalvos San Pedro Kutudo kaime. 

Jis šiuose kasmetiniuose ritualuose ėmė dalyvauti nukritęs nuo pastato ir likęs gyvas. Romėnų kariais apsirengę vyrai į jo plaštakas ir pėdas sukalė nerūdijančio plieno vinis, stebint miniai su kameromis, pasirengusiai užfiksuoti šio atgailautojo kančias. 

48 metų kino kūrėjas iš Danijos Lasė Spangas Olsenas prisidėjo prie R.Enachė ir dar aštuonių filipiniečių. Jis taip pat buvo prikaltas prie kryžiaus. 

Jis sakė, kad prieš dvejus metus sukūrė filmą apie R.Enachė kasmetinį prikalimą prie kryžiaus ir, du kartus susirgęs, nusprendė pats dalyvauti šiose apeigose. Prie jo kryžiaus buvo pritaisyta mažytė kamera, jo patirtį filmavo kolega. 

„Tai asmeninis mano ir Dievo reikalas“, – sakė jis. Po to, kai jam padėjo nulipti nuo kryžiaus, jis pareiškė: „Fantastiška, turėtumėte tai išbandyti“. 

Savo ruožtu Filipinų Katalikų bažnyčia nepritaria tokiems radikaliems ritualams ir įspėja, kad tokia tikėjimo išraiška labai stipriai skiriasi nuo tikrosios Gavėnios ir Didžiosios savaitės reikšmės.

Katalikų vyskupai Filipinuose prieš Didžiąją savaitę buvo perspėję religinius fanatikus neužsiimti savęs kankinimu.

Didžioji savaitė – paskutinė savaitė prieš Velykas. Kiekvienais metais šios datos laikas skirtingas, nes skiriasi pavasario lygiadienio skaičiavimas pagal Julijaus ir Grigaliaus kalendorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.