Sprogimų Bostone aidas: ar šiemet bėgikai jausis saugūs?

Skausmas ir šokas nuslopo, nepalaužiama amerikiečių dvasia vėl demonstruojama. Bet ar praėjus metams po teroro išpuolio Bostone į naują maratoną išbėgę amerikiečiai jau gali jaustis saugesni?

Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Apr 21, 2014, 11:17 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:48 PM

Praėjusių metų balandžio 15-ąją Bostono maratono metu nugriaudėję sprogimai nusinešė trijų žmonių gyvybę ir sužalojo dar 260 bėgikų bei renginio žiūrovų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Teroro aktas viename didžiausių dalyvių skaičiumi maratonų pasaulyje prikaustė pasaulio dėmesį, primindamas rugsėjo 11-osios skausmą, baimę ir nežinomybę.

Kol buvo spėliojama, kokia teroristų organizacija prisiims atsakomybę už sprogdinimą, Federalinio tyrimų biuro (FTB) viešai paskelbtos įtariamųjų nuotraukos leido identifikuoti, kad už tragediją atsakingi iš Čečėnijos kilę broliai Carnajevai.

Dėl to, kad už tokio masto sprogdinimų stovėjo tik du radikaliomis islamo idėjomis susižavėję studentai, prasidėjo nauja diskusija, ar atsakingos tarnybos iš tiesų yra pajėgios užkirsti kelią teroristų atakoms ir užtikrinti piliečių saugumą.

Dar svarbiau, ar likęs pasaulis supranta terorizmo grėsmę taip pat, kaip jau daugiau nei prieš dešimtmetį karą jam paskelbusios JAV?

Sekė ir JAV, ir Rusija

Įvykių eigos tyrimas atskleidžia, kad brolių Tamerlano ir Džocharo Carnajevų veikla JAV buvo sekama.

Dar 2011-ųjų kovą Rusijos federalinė saugumo tarnyba perdavė FTB informaciją apie Kembridže (Masačusetso valstija) gyvenantį T.Carnajevą, kuris įtariamas radikalių islamo idėjų palaikymu.

Po trijų mėnesių tyrimo FTB nutraukė T.Carnajevo stebėjimą, neradęs jokių konkrečių faktų, galinčių sieti jį su teroristinėmis organizacijomis.

2011 metų pabaigoje Rusijos pareigūnai kreipėsi ir dėl brolių Carnajevų motinos, kuri buvo įtraukta į JAV federalinę terorizmo duomenų bazę kaip galimai palaikanti religinius kovotojus.

2012-ųjų sausį T.Carnajevas grįžo į Rusiją, kur praleido daug laiko musulmoniškuose Dagestano ir Čečėnijos regionuose ir, Dagestano pareigūnų duomenimis, spėjo pasiprašyti naujo paso, kurio vėliau neatsiėmė. Nors Rusijos specialiosios tarnybos sekė T.Carnajevo veiksmus, jokių konkrečių įtarimų jam nepateikė.

Rusai nuslėpė informaciją?

Regis, Rusijos pareigūnų neveiklumas ir T.Carnajevo demonstruojamas susidomėjimas veikla Rusijoje užmigdė FTB.

Net ir du T.Carnajevo pykčio protrūkiai ir radikalūs pareiškimai Bostono kultūros centro islamo bendruomenės susirinkimuose nebeatgaivino susidomėjimo čečėno veikla.

Jeigu T.Carnajevas ir buvo laikomas galimai pavojingu radikalu, buvo manoma, kad jo veikla tęsis Rusijos teritorijoje.

Respublikonų senatorius iš Pietų Karolinos Lindsey Grahamas griežtai sukritikavo tai, kad pareigūnai neapklausė T.Carnajevo po jo grįžimo iš Dagestano.

„Tai būtent tokie asmenys, kurių neturėtume išleisti iš akiračio, ir tai buvo klaida.

Aš nežinau, ar tai įstatymų spragos, ar FTB klaida, tačiau mes kariaujame su radikaliais islamistais ir privalome gerokai pasitempti“, – kalboje Senate pareiškė L.Grahamas.

Tyrimo ataskaitoje paaiškėjo, jog Rusijos pareigūnai nuslėpė tam tikrus faktus, galėjusius atnaujinti FTB susidomėjimą T.Carnajevo veikla. Pasirodo, kad tik po sprogimų Bostone rusai pasidalijo papildoma informacija, kurioje buvo ir Tamerlano pokalbis su motina apie islamo šventąjį karą bei galimus veiksmus.

Nėra aišku, ar pavėluotai perduota informacija būtų tikrai užkirtusi kelią T.Carnajevo pasirengimui atlikti sprogdinimus, tačiau akivaizdu, kad įtarimai dėl galimos čečėnų radikalo teroristinės veiklos būtų sustiprėję.

Pati nuo teroristų atakų nemažai nukentėjusi Rusija garsiai skelbė pasiryžimą bendradarbiauti su visomis valstybėmis galimos grėsmės akivaizdoje.

Krymo aneksijos ir Rusijos agresijos Ukrainoje fone šąlantys JAV ir Rusijos santykiai žada dar sunkesnį specialiųjų tarnybų darbą ir pasikeitimą informacija.

Sužaloti, bet nepalaužti

Kol specialiosios tarnybos bando išsiaiškinti, kaip brolių Carnajevų veikla prasprūdo pro jų sekimo tinklą, paprasti žmonės, paliesti Bostono sprogdinimų, bando sugrįžti į normalaus gyvenimo ritmą.

Jauniausios sprogimo aukos aštuonmečio Martino Richardo, stovėjusio žiūrovų būryje ir šalia finišo linijos laukusio tėvo, šeima jau susitaiko su sūnaus netektimi.

Ilgą laiką viešumos vengęs Martino tėvas Billas Richardas įkūrė savo sūnaus vardu pavadintą fondą, kuris bus skirtas ne tik jo atminimui, bet ir pagalbai bendruomenei.

Po sprogimų visose žiniasklaidos priemonėse buvo mažojo Martino nuotrauka, kurioje jis stovi laikydamas plakatą su užrašu „Daugiau jokio žmonių skaudinimo“.

M.Richardo fondo internetinis tinklalapis praneša, kad 100 bėgikų šių metų maratone bus apsivilkę „Team MR8“ marškinėlius, kurie skelbs žinią apie Martino atminimą ir jo vardu pavadinto fondo veiklą.

„Paskutiniai mėnesiai parodė, kad mes nesugebėsime ignoruoti šio įvykio, tačiau galime paversti jį ir pagalba sau, ir kartu pagarbos ženklu savo sūnaus atminimui bei jo skelbtai žiniai, perduoti ją kitiems“, – teigė B.Richardas, sprogimo metu patyręs ausų būgnelių sužalojimus.

Jo žmona Denise, skeveldrai pataikius į veidą, nebemato dešine akimi, o septynmetė dukra Jane neteko kairės kojos nuo kelio. Vienintelis išvengęs rimtesnių sužalojimų – sūnus Henry, jis atsipirko smulkiais įbrėžimais.

„Jie – stiprūs žmonės ir jų atkaklumas auga su kiekviena diena.

Laikui bėgant jie stiprėja ir dabar turi aiškų tikslą“, – turėdamas galvoje Martino atminimą kalbėjo Richardų šeimos draugas Larry Marchese’as.

38 metų Heather Abbott, sprogimo metu netekusi kairės kojos, ryžtingai nusiteikusi dalyvauti ir šių metų maratone.

„Labai laukiu, kad galėčiau sugrįžti į maratono trasą ir sukurti naujų prisiminimų.

Moteris, kuri po sprogimo padėjo man palikti pavojingą zoną, šiemet pati bėgs. Likus paskutinei pusei mylios aš prisijungsiu prie jos ir mes kartu kirsime finišo liniją“, – sakė H.Abbott.

Nors akivaizdu, kad sprogimas vis dar atveria skaudžius prisiminimus visiems tai išgyvenusiems ir aukų artimiesiems, Bostono maratonas šiemet taps tik dar didesniu iššūkiu jo dalyviams.

Balandžio 21-ąją vyksiantis maratonas pirmąkart turės tokį skaudų, o kartu ir didvyrišką išlikimo ir naujos vilties kontekstą.

Bostonas sieks įrodyti, kad teroristų atakos sužalojo dalyvius, bet nepalaužė jo dvasios. Atvirkščiai, mažojo M.Richardo žinia buvo išgirsta ir bendruomenė dės visas pastangas, kad apsaugotų save nuo naujų išpuolių.

JAV mokosi iš klaidų

Dar nepraėjus savaitei po sprogimų ekspertai skelbė, kad tokių teroristinių atakų grėsmė JAV tikrai nemažės ir ateityje, o užkirsti kelią joms be tarnybų pertvarkos bus ne ką lengviau.

Nors veiksmai po atakų buvo įvertinti kaip „fenomenaliai sėkmingi“ (brolių Carnajevų pėdsakai buvo užčiuopti jau trečiąją tyrimo dieną ir po persekiojimo bei susišaudymo pavyko nukauti Džocharą ir suimti Tamerlaną), tai nedaug paguodė dėl saugumo vis labiau nuogąstaujančius amerikiečius.

„Tokie vieniši vilkai kaip broliai Carnajevai, veikiantys mažomis grupėmis, atskirai nuo stambių organizacijų, ypač sunkiai susekami.

Užkertant kelią jų veiklai nepadės nei elektroninis sekimas, nei infiltruoti pareigūnai“, – teigė buvęs Niujorko policijos vadas Josephas Esposito.

Bostono įvykiai JAV padėjo suprasti, kad susiduriama su vis mobilesniu teroristų tinklu, kurio šaknys gali slypėti ne tik ekstremistus palaikančiose islamo valstybėse, bet ir jų pačių kieme.

Dėl augančio radikalių islamo sekėjų skaičiaus tarp savo piliečių vis didesnį nerimą reiškia ir Jungtinė Karalystė bei Rusija.

Sirijoje, Pakistane ar kitose į teroristų veiklą pro pirštus žiūrinčiose valstybėse treniruoti Mahometo kariai grįžta į valstybes Vakaruose, kad rengtų išpuolius ar atkeršytų už draugų žūtį.

Šie asmenys naudojasi pilietybės teikiamomis teisėmis ne tik todėl, kad galėtų lengvai keliauti, bet ir gautų priedangą nuo galimo specialiųjų tarnybų persekiojimo.

Baiminasi pavienių teroristų

Buvęs JAV valstybės saugumo departamento specialusis agentas Stevenas MacMartinas pabrėžia, kad tokių pavienių fanatikų atakos yra „košmariškas scenarijus“ specialiosioms tarnyboms.

„Ilgą laiką valstybės saugumo principas buvo „pamatei, pasakei“, tačiau atrodo, kad praėjus kuriam laikui po didesnių teroristinių išpuolių žmonės tiesiog praranda budrumą.

Bostono įvykiai turėtų priminti, kad privalome būti atsargūs ir budrūs kiekvieną akimirką“, – teigė S.MacMartinas.

Kanadietis terorizmo ekspertas, politikos mokslų profesorius Kanados karališkajame karo koledže Christianas Leuprechtas pabrėžė, kad visiškas saugumo jausmas – utopija, tačiau labai daug priklauso nuo specialiųjų tarnybų darbo efektyvumo.

„Tai, kaip greitai ir produktyviai JAV tarnybos veikė po sprogimų, būsimiems teroristams parodė, jog bausmė bus neišvengiama“, – pabrėžė ekspertas.

Būtent efektyvumas ir sėkmingas tarnybų bendradarbiavimas gali ne tiktai užkirsti kelią naujiems išpuoliams, bet ir atgrasyti vietinius radikalus nuo galimų veiksmų.

Nesibaigiantis karas

Nors daugelis manė, jog nukovus Osamą bin Ladeną teroristinės organizacijos savaime nusilps ir galiausiai bus priverstos sudėti ginklus, atrodo, kad praėjusio dešimtmečio kova su stambiomis grupuotėmis virsta kova su pačia radikalizmo idėja.

Bostono maratono sprogdinimai parodė, kad vieniši, sunkiai susekami teroristai, veikiantys be didelės struktūros pagalbos, yra pajėgūs pasigaminti galingus sprogstamuosius užtaisus.

Jiems susekti būtinas tarpvalstybinis bendradarbiavimas bei bendruomenės, artimųjų budrumas.

Carnajevų ataka ne tik sukėlė daug skausmo Bostonui, bet ir išmokė JAV naujų teroristinių žaidimo taisyklių.

Tačiau ar likęs pasaulis sugebės suprasti žinią, kurią jam perdavė aštuonmečio M.Richardo auka?

Vakarų Europoje vis garsiau skambantys radikalių islamistų reikalavimai ir sunkiai suvaldoma jų veikla bendradarbiauti su JAV tarnybomis didelio noro nerodančiose valstybėse įrodo, kad terorizmo grėsmė ne tik gyva, bet ir reikalaujanti vis geresnio pasirengimo.

Dar sudėtingesnė padėtis atrodo geopolitinių žaidimų užvaldytoje Rusijoje, kurioje musulmonų mažumos padėtis ypač nepavydėtina.

Nors Sočio olimpinėse žaidynėse didelėmis pastangomis pavyko išvengti galimų teroro aktų, bruzdėjimai ir dėl religinių pažiūrų persekiojamų gyventojų nepasitenkinimas Dagestano ar Čečėnijos regionuose tik auga. Akivaizdu, kad Rusijai nukreipiant dėmesį į karinius veiksmus kaimynystėje naujų teroro aktų pavojus didės.

Šių metų Bostono maratonas, atrodo, virs gražia amerikietiškos valios pergale prieš radikalias blogio jėgas, tačiau į esminį klausimą neatsakyta – ar likęs pasaulis pajėgus suvokti terorizmą kaip priešą visų saugumui ir pamiršti ambicijas bei atvirai dalytis būtina informacija, dirbti kartu siekiant bendro tikslo?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.