A.Kwasniewskis talkina V.Janukovyčiaus klanui?

JAV žurnalistai atskleidė, kad Ukrainos dujų gavybos kompanijoje „Burisma Holdings“ konsultantais dirba JAV viceprezidento Joe Bideno sūnus Hunteris ir buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis. Tokia žinia Varšuvoje sukėlė politinį sąmyšį.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

May 16, 2014, 7:48 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:27 PM

Tinklalapio „Buzzfeed“ žurnalistai atskleidė ir tai, kad „Burisma Holdings“ savininkas yra vienas iš artimų Viktoro Janukovyčiaus – į Rusiją pabėgusio Ukrainos prezidento – bendražygių Mykola Zloczewskis.

Valdant V.Janukovyčiui M.Zloczewskis ėjo aplinkos apsaugos ministro, vėliau – Nacionalinės saugumo tarybos vicepirmininko pareigas. Iš pastarųjų pareigų vasario pabaigoje M.Zloczewskį nušalino laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas.

Varšuvoje aistros kyla ne tik todėl, kad Lenkija itin aktyviai remia naująją Ukrainos valdžią.

Dėmesys atkreipiamas ir į tai, kad Europos Parlamentas (EP) nuo praėjusių metų siųsdavo A.Kwasniewskį į Kijevą kaip savo oficialų derybininką.

Lenkijos politikai ir apžvalgininkai dabar klausia – ar A.Kwasniewskio misijai nepakenkė jo slapti ryšiai su V.Janukovyčiaus bičiuliu.

Kompanija veikia paslaptingai

„Burisma Holdings“ net Ukrainoje nėra garsi bendrovė, mat ji išgauna tik apie 2 proc. šalies gelmėse randamų dujų. Ji skelbiasi esanti didžiausia privati dujų gavybos kompanija šalyje, tačiau yra įslaptinusi ir savo šeimininkus, ir konsultantus.

Kompanija giriasi veiklą pradėjusi prieš 12 metų, tačiau oficialiai buvo įregistruota tik prieš 8 metus Kipre. Keista ir tai, kad bendrovės adresas nurodomas Londone – tiesiog kaip pašto dėžutė.

Toks neatvirumas ir tai, kad konsultantų A.Kwasniewskio bei H.Bideno pavardės buvo įslaptintos, didina įtarimus dėl „Burisma Holdings“ veiklos skaidrumo.

Premjeras pažėrė kritikos

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas buvusio prezidento A.Kwasniewskio sąsajas su minėta dujų gavybos kompanija pavadino „dviprasmiškomis ir kebliomis“.

D.Tuskas pareiškė niekada nekomentuojantis pranešimų, kas kur dirba ir kiek uždirba, tačiau pastaroji situacija esą tikrai yra kebli.

Mat A.Kwasniewskis Kijeve vykdė EP misiją. Anot premjero, būtų geriau, jei Europoje apie A.Kwasniewskio misiją būtų kalbama kaip apie „100 procentų objektyvią, o ne paveiktą kažkokių aplinkybių“.

Dar atviriau eksprezidentą sukritikavo buvęs užsienio reikalų ministras, vienas opozicinės Teisės ir teisingumo partijos lyderių Witoldas Waszczykowskis.

Jis A.Kwasniewskį palygino su buvusiu Vokietijos kancleriu Gerhardu Schröderiu, kuris, baigęs politinę karjerą, sutiko eiti aukštas, pelningas pareigas valstybiniame Rusijos dujų koncerne „Gazprom“.

Nemato interesų konflikto

Skubiai sukviestoje spaudos konferencijoje A.Kwasniewskis prisipažino nuo sausio mėnesio einantis „Burisma Holdings“ direktorių tarybos nario pareigas, tačiau atmetė kaltinimus, kad šis darbas kirtosi su jo europine misija.

A.Kwasniewskis pareiškė, kad Ukrainos kompanijai padeda vien politinėmis analizėmis ir prognozėmis. Jo darbas esą ne žalingas, o naudingas Kijevui, nes jis padeda Ukrainai atsikratyti priklausomybės nuo Rusijos dujų.

Be to, M.Zloczewskis esą neteisingai vadinamas V.Janukovyčiaus žmogumi todėl, kad dirbo ankstesnėje vyriausybėje.

Juk tokiu atveju senojo režimo atstovu reikėtų vadinti ir pagrindinį kandidatą į prezidentus Petro Porošenką, kuris anksčiau irgi ėjo ministro pareigas.

A.Kwasniewskį gynė partijos „Tavo judėjimas“ vicepirmininkas Marekas Siwiecas.

Jis mano, kad skandalą galėjo sukelti Maskva, norėdama diskredituoti Ukrainos siekius pačiai apsirūpinti dujomis.

Valdančiosios Piliečių platformos partijos narys, europarlamentaras Pawelas Zalewskis taip pat užstojo buvusį prezidentą, kuris nebedalyvauja politinėje veikloje ir turi teisę užsidirbti iš verslo konsultacijų.

P.Zalewskis pabrėžė, kad buvusių Lenkijos prezidentų atlyginimai, kurie siekia 75 proc. dabartinio prezidento algos, yra gerokai per maži.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.