Indijoje auga dar vienas V.Putinas?

Savo gerbėjams jis yra tečerizmui atstovaujantis reformuotojas, pakelsiantis Indiją iš ekonominės depresijos, o jo oponentai lygina jį su Vladimiru Putinu ar net Adolfu Hitleriu: Indijos rinkimų favoritas Narendra Modi skaldo visuomenę taip, kaip tai daryti sugeba retas politikas.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 16, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:48 PM

Vienos prieštaringiausių Indijos viešų figūrų iškilimas suskaldė net paties N.Modi partiją. Tai reiškia, kad jam reikėjo ne tik susižerti rinkėjų balsus, bet ir įveikti didelį vidaus pasipriešinimą, kai išryškėjo susirūpinimas jo prieštaringai vertinama praeitimi ir agresyviu karingumu.

63 metų N.Modi, žemos kastos arbatos pardavėjo sūnus, laikomas griežtosios linijos šalininku savo dešiniųjų „Bharatiya Janata“ (BJP) – opozicinėje hinduistų nacionalistų partijoje, kuri valdė šalį 1998–2004 metais.

Jo reputaciją labiausiai temdo 2002 metų smurtas prieš musulmonus Gudžarato valstijoje, kur jis tada ėjo vyriausiojo ministro pareigas.

Šis jogos gerbėjas ir griežtas vegetaras, kuris, kaip kalbama, visada valgo vienas, išpažįsta hinduistų nacionalizmo ideologiją. Dar jaunuolis jis įstojo į sukarintą hinduistų nacionalistų savanorių organizaciją „Rashtriya Swayamsevak Sangh“ (RSS).

RSS, kuri sako ginanti hinduistų kultūrą, buvo du kartus vyriausybės uždrausta. Organizacijos nariai dažnai būna priešiškai nusiteikę Indijos 140 mln. musulmonų, didžiausios šalyje religinės mažumos, atžvilgiu.

Nors kampanijos metu N.Modi daugiausia akcentavo gerą valdymą ir ekonomikos atgaivinimą, jo sąsajos su 2002 metų smurtu prieš musulmonus Gudžarate, kai žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių, vis dar yra didžiausias jo trūkumas.

Kai kilo riaušės, jis buvo Gudžarato vyriausiasis ministras. Ir nors niekada nebuvo nuteistas dėl kokių nors įstatymų pažeidimų, jo administracijos nesugebėjimas suvaldyti smurto paliko nepasitikėjimo ir įtarumo šleifą.

Apmaudą dar labiau padidino jo atsisakymas atsiprašyti ir sprendimas į savo ministrų kabinetą paskirti moterį, kuri vėliau buvo pripažinta kalta dėl kai kurių žudynių surežisavimo.

Dėl šių įvykių JAV ir Europos valstybės jį daugiau kaip dešimtmetį boikotavo.

„Tie, kurie kvietė atsiprašyti, norėjo, kad tas atsiprašymas taptų prisipažinimu“, – neseniai užsienio žurnalistams sakė vienas BJP aukšto rango lyderių Arunas Jaitley, priminęs, kad N.Modi atžvilgiu vyko tyrimas ir jis buvo išteisintas.

Verslininkų numylėtinis

A.Jaitley sakė manantis, kad indai nesigręžioja į praeitį ir dabar daugiausia dėmeso kreipia į N.Modi, kaip verslui palankaus administratoriaus per 13 Gudžarato valdymo metų, patirtį.

Jis turi daug gerbėjų Indijos korporacijose, tarp kurių yra turtingiausia šalies šeima Ambani. Taip pat ir užsienyje – tokių kaip „Ford“, kuri jo vyriausybę vadino veiksminga ir „švaria“.

Oficialūs duomenys rodo, jog nuo 2005 iki 2012 metų Gudžarate  vidutiniškai per metus ekonomika išaugo 10,13 proc. – antra pagal dydį tarp didelių ir vidutinių valstijų.

„Galime lengvai susitikti su atsakingais sekretoriais bei ministrais ir aptarti klausimus, susijusius su pramone“, – neseniai lankydamasi Gudžarate sakė šioje valstijoje įsikūrusios farmacijos įmonės savininkė Bhagyesh Soneji.

Tačiau kritikai atkreipia dėmesį į N.Modi valdymo metais buvusį socialinės raidos trūkumą ir sako, kad jo draugiški santykiai su pramonininkais prilygsta nepotiškam kapitalizmui.

Gudžaratas beveik dešimtmetį iki 2013 metų nesugebėjo paskirti kovos su korupcija ombudsmeno, o vienas artimiausių N.Modi padėjėjų Amitas Shahas yra kaltinamas nužudymu ir turto prievartavimu tuo metu, kai dirbo vidaus reikalų ministro poste.

Anot kritikų, N.Modi „stiprus“ vadovavimas yra negailestingo valdžios centralizmo, kuris priartėja prie autoritarizmo, kai tik jam metamas iššūkis, rezultatas.

Kongresui priklausantis Indijos kaimo plėtros ministras Jayaramas Rameshas pernai pavadino jį „pirmuoju autentišku fašistu“, o jo įprotis kalbėti apie save trečiuoju asmeniu ir dažnas savo „56 colių (140 cm) krūtinės“ minėjimas didino nuogąstavimus dėl didybės manijos.

„Asmenybės kultas, susijęs su Modi, pasiekė lygį, kokio šalis nematė daug metų“, – balandžio mėnesį laikraštyje „Business Standard“ rašė skiltininkas Mihiras Sharma.

Asmeninis gyvenimas - paslaptis

Rinkimų kampanijos metu sakydamas kalbas, dažnai „pagardintas“ sarkazmu ir kandžiomis pastabomis valdančiajai Gandhi politinei dinastijai, N.Modi žadėjo „išvalyti“ korupcijos apimtą federalinę vyriausybę.

Talentingas oratorius ir bendravimo meistras, jis kalba dažnai šiurkščia hindi kalba ir vengia Delio elito vartojamos anglų kalbos.

Dalis jo praeities ir didelė dalis jo dabartinio asmeninio gyvenimo lieka paslaptis, o vienas biografas neseniai pavadino jį „vienuoliu su misija“.

Jis pasitraukė iš vaikystėje tėvų surengtos santuokos ir gyvena vienas savo rezidencijoje Gudžarate, be to, didžiuojasi didele paukščių, kuriuos kasdien lesina, kolekcija.

Jaunystėje jis, kaip manoma, klaidžiojo po Himalajus ieškodamas dvasinių atradimų, o grįžęs pasinėrė į RSS ir politiką, kurioje netrukus pelnė sunkiai įveikiamo organizatoriaus reputaciją.

Indijos rinkimuose pralaimėjimą patyrusios Kongreso partijos lyderiai Rahulas ir jo motina Sonia Gandhi penktadienį prisiėmė asmeninę atsakomybę už katastrofiškus rezultatus po dešimtmečio, praleisto valdžioje.

„Suprantame, kad pergalė ir pralaimėjimas yra demokratijos dalis“, – sakė Sonia Gandhi žurnalistams Delyje.

„Gerbiame šį sprendimą. Prisiimu atsakomybę dėl šio pralaimėjimo“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.