Kaip atrodytų pasaulis, jei J.F.Kennedy būtų likęs gyvas?

Prezidento Johno F Kennedy, gimusio 1917 m. gegužės 29-ąją, nužudymas vis dar yra viena skaudžiausių žmogžudysčių pasaulio istorijoje, o jos pasekmės jaučiamos iki šių dienų, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2014, 11:05 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:22 AM

1963 m. lapkričio 22 d. prezidentą ištikusi mirtis buvo tiriama ir nagrinėjama mokslininkų dešimtmečiais, buvo ne kartą mėginta šią istoriją apgaubti ir konspiracijos teorijų šydu. Tačiau kas, jei Lee Harvey Oswaldas niekada nebūtų jo nušovęs?

Tai buvo klausimas, į kurį mėgino atsakyti nusipelnęs JAV televizijos žurnalistas Jeffas Greenfeldas žurnalui „All About History“, kuriame buvo svarstoma, kaip būtų susiklostę įvykiai ir kas šiandien būtų kitaip, jei J.F.Keneddy būtų likęs gyvas.

J.Greenfeldas spėja, kad JAV būtų įsitraukusi į mažiau tarptautinių konfliktų, jei J.F.Keneddy būtų likęs prezidentu. Tačiau namų zonoje, įtariama meilės afera su Marilyna Monroe būtų šokiravusi publiką taip, kaip Billo Clintono afera su Monica Lewinsky. Taip pat gali būti, kad pilietinės teisės Amerikoje būtų mažiau progresavę, jei J.F.Kennedis būtų likęs šalies vadovu.

Norėjo sumažinti įtampą

Kalbant apie Šaltąjį karą, J.Greenfieldas mano, kad įtempta Kubos krizė 1962 m. galėjo pagerinti JAV ir Rusijos santykius.

Žurnalisto teigimu, daug žmonių laiko J.F.Kennedy kandidatūrą į prezidentus kaip itin orientuotą į karą. Savo inauguracijos kalboje jis pabrėžė, kad sumokės bet kokią kainą ir pakels bet kokią naštą.

Tačiau J.Greenfieldas mano, kad žmonės menkai suvokia, kaip Kubos raketų krizė paveikė prezidentą.

„Pakankamai aišku, kad kai jis ir Nikita Chruščiovas (buvęs Sovietų Sąjungos komunistų partijos generalinis sekretorius) labai priartėjo prie branduolinio holokausto, tai absoliučiai pakeitė prezidento pasaulio suvokimą,“ - rašo amerikiečių žurnalistas.

Jo teigimu, būtent nuo šio momento J.F.Kennedy ėmė ieškoti sutarimo su Sovietų Sąjunga: pasirašyta sutartis dėl branduolinių ginklų bandymų ir imta ieškoti kitų būdų kaip sumažinti Šaltojo karo įtampą.

Taip pat, kalbant apie Vietnamo karą, įvykiai galėjo pasisukti taikesne linkme.

„Yra įrodymų, kad 1963 m. rudenį Kennedy suprato, kad Vietnamas buvo projektas pralaimėjimui, - teigia J.Greenfieldas. - jis nerūpestingai davė leidimą ar tiesiog nesustabdė manevro, kuriuo į Pietų Vietnamo valdžią buvo paskirti nauji žmonės“.

J.Greenfieldo teigimu, prezidentui ši situacija atrodė visiškai prieštaraujanti jo esminiams įsitikinimams dėl didžiulio skaičiaus amerikiečių įtraukimo į karą Azijoje. „Jis visuomet kalbėjo žmonėms, kad nori pasitraukti iš karo, tačiau jis to padaryti negalėjo iki perrinkimo 1964 m. - to jam neleido politikai,“- rašo žurnalistas. Jo teigimu, tada visi prezidentą būtų apkaltinę negriežtumu komunizmui.

Žurnalistas linkęs spėti, kad prezidentas 1964 m. būtų kurį laiką žaidęs, mėgindamas išlaikyti esamą situaciją ir išvengti naujų incidentų. Jo teigimu, galiausiai Amerika būtų buvusi apsaugota nuo karo Vietname.

J.Greenfieldas spėja, kad įvykus tokiam scenarijui, 7 dešimtmetyje JAV ir kultūrinė revoliucija būtų buvusi kitokia. Nors vadinamieji „svinguojantys šešiasdešimtieji“ vis vien būtų egzistavę, nebebūtų grupių, kurios aršiai protestavo prieš JAV kariuomenę.

Žlugdantis meilės romanas

Vienas potencialiausių skandalų, galėjusių sukrėsti J.F.Kennedžio reputaciją, buvo visų apkalbama afera su Marilyna Monroe.

Manoma, kad prezidentas turėjo ilgalaikius santykius su M Monroe, kuri vienu metu net tikėjosi, kad jis išsiskirs su žmona Jackie, aktorė įsikels į Baltuosius rūmus ir taps pirmąja ponia.

Amerikiečių žurnalisto teigimu, jei tai būtų pasklidę viešai, toks skandalas būtų buvęs giminingas B. Clintono ir M. Lewinsky aferai išaiškėjusiai 1998 m.

„Klausiau kelių žmonių nuomonės apie tai, ar Kennedy būtų atlaikęs tokį skandalą, ir jie man pasakė, kad „tikrai ne“,“- pasakojo žurnalistas.

Kultūrinis JAV klimatas ankstyvaisiais 1960-aisiais palyginti su 1990-aisiais buvo absoliučiai kitoks. 1964 m. Kandidatui į prezidentus Nelsonui Rockfelleriui koją pakišo tuo metu žmonos pagimdytas kūdikis, kuris visuomenei priminė, kad kandidatas paliko savo vyresnę žmoną dėl jaunesnės moters.

Tuo metu Amerikoje nebuvo nei vieno išsiskyrusio prezidento ir niekas nemanė, kad politiko privatus gyvenimas yra jo asmeninis reikalas, rašo žurnalistas.

Jis prideda, kad administracijai nesugebėjus nuslėpti, J.F.Kennedy meilės istorija būtų buvusi daug labiau šokiruojanti visuomenę, nei kad B.Clintono skandalas.

Kentė daugybę negalavimų

Toliau nagrinėdamas prezidento gyvenimą, J.Greenfieldas svarsto, kaip jo sveikata būtų paveikusi kitus prezidentavimo metus. J.F.Kennedy kankino daugybė negalavimų.

Jis sirgo Adisono liga, turėjo baisių žarnyno problemų, neišgydytą venerinę ligą, o vaistų rinkinys ir kare patirta trauma kėlė didžiulius nugaros skausmus. Tai buvo tikra agonija. Sunku pasakyti, kokia būtų buvusi jo sveikatos būklė, tuo metu, kai prezidentas virš 50 metų turintis prezidentas būtų savo antrosios kadencijos pabaigoje.

Diskriminacija mažai rūpėjo

Paskutinis aspektas, kurį aptaria žurnalistas J.Greenfieldas yra susijas su pilietinėmis teisėmis: ar jos būtų buvę tokios pat svarbios J.F.Kennedy kaip kad buvo Lyndonui Johnsonui?

1964 m. Pilietinių teisių aktas įstatymiškai uždraudė diskriminaciją dėl odos spalvos, rasės, religijos ir lyties.

Tačiau J.F.Kennedy likus prezidentu, tikėtina, kad toks teisinis aktas būtų išvydęs dienos šviesą tik daug vėliau.

„Kenedis nedegė aistra pilietinėms teisėms,- rašo J.Greenfieldas.- jis buvo užsienio politikos prezidentas“.Manoma, kad jei J.F.Kennedis būtų turėjęs galimybę išvengti Vietnamo karo paaukojant teisių užtikrinimą diskriminuojamoms grupėms, jis būtų taip ir padaręs.

„Mes galiausiai būtume tai pasiekę, tik daug lėčiau, nei tai padarė prezidentas L.Johnsonas,“ - teigia amerikiečių žurnalistas J.Greenfieldas.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.