Programišiai pričiupo Rusijos propagandistus internete

Žirafiuko Mariaus Šmėkla, Gėjus Vėžlys, Užpakalis – yra Maskvos agentų, prisidengusių tokiais neįprastais slapyvardžiais. Jie veikia internete – išsijuosę plūsta Vakarų lyderius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-04 18:14, atnaujinta 2018-02-13 04:34

Kad Rusija stengiasi įtikinti pasaulį, jog jos elgesys Ukrainoje yra pateisinamas, menka paslaptis. Bet tinklalapis „BuzzFeed“ atsekė, kaip sistemingai veikia Kremliaus samdomų virtualiųjų komentatorių armija, pastaruoju metu nusitaikiusi į JAV naujienų svetaines.

Rusijos programišiai paviešino elektroninius laiškus, kuriuose virtualieji Maskvos parankiniai patys pasakoja, kaip atrodo naujas ideologinis kovos su Vakarais frontas. Jo linijų reikia ieškoti „Fox News“, „Huffington Post“, „Politico“ ir kitų populiariausių JAV tinklalapių komentarų skiltyse.

Kremlius vykdo dvigubą kampaniją: viena ranka išlaiko vadinamųjų trolių armiją Vakaruose, o kita spaudžia internautų laisves namuose.

Laikosi išsamių instrukcijų

„Užsienio žiniasklaida šiuo metu neigiamai vaizduoja Rusijos Federaciją tarptautinės bendruomenės akyse, – viename nutekintų dokumentų rašo viena trolių armijos lyderių Svetlana Boiko. – Komentarai irgi neigiami. Kaip ir bet kuri kita šalis, Rusija turi rėmėjų ir oponentų. Bet problema ta, kad užsienio interneto erdvėje rėmėjų tėra apie 20 proc., o kritikų – net 80 proc.“

Kaip keisti situaciją, nurodoma troliams pateikiamoje instrukcijoje. Antai per įprastą darbo dieną reikia po įvairiomis naujienomis palikti po 50 komentarų.

Kiekvienas virtualusis Kremliaus karys privalo turėti šešias skirtingas paskyras „Facebook“ ir kiekvienoje jų per dieną skelbti po tris pranešimus.

Šeimininkai tikisi, kad po pirmojo darbo mėnesio kiekvieną paskyrą prenumeruos mažiausiai 500 kitų vartotojų. Savo ruožtu „Twitter“ tinklaraštininkams nurodoma valdyti 10 paskyrų ir „čiulbėti“ po 50 kartų per dieną.

Pavyzdiniai slapyvardžiai keisti – Servetėlė, Žirafiuko Mariaus Šmėkla, Juoda Krūtis. Kodėl, neaišku.

Elektroninius laiškus žiniasklaidai nutekino nauja programišių grupuotė „Anonymous International“.

Pastaraisiais mėnesiais ji išgarsėjo, kai paviešino Kremliaus vidinius dokumentus dėl referendumo Kryme, taip pat už teisingą įvykių Kryme nušvietimą prezidento Vladimiro Putino apdovanotų žurnalistų sąrašą.

Angliškai rašo prastai

Tokias instrukcijas, kaip skelbiama paviešintuose dokumentuose, troliams siunčia Kremliaus projektui, kuris pradėtas balandį, esą diriguojantis Igoris Osadčis.

Šis rusas neva vadovauja Sankt Peterburge veikiančiai Interneto tyrimų agentūrai (ITA), kuriai dirba šimtai žmonių visoje šalyje, rusiškuose tinklaraščiuose šlovinančių prezidentą Vladimirą Putiną.

Pats I.Osadčis teigia niekada nedirbęs ITA – esą išsamūs dokumentai, kuriuose, be kita ko, parašyta, iš ko susideda jo 35 tūkst. JAV dolerių mėnesinė alga, yra „nesėkminga provokacija“. Kremlius, kaip ir ITA, tyli.

Įrodyti, kad dokumentai autentiški ir kad jų autoriai tiesiogiai susiję su Kremliumi, nelengva.

Bet projekto mastas ir kaina pačioje Rusijoje abejojančių nepalieka.

„Gal jūs manote, kad rusai išprotėjo, masiškai išmoko anglų kalbą ir ėmė komentuoti straipsnius angliškuose tinklalapiuose? – ironiškai klausia „Bloomberg View“ skiltininkas Leonidas Beršidskis. – Jei tai atrodo ir smirdi kaip Kremliaus išmatos, tai ir yra Kremliaus išmatos.“

Pats „BuzzFeed“ pažymi, kad anglų kalbą troliai moka prastokai – daroma daug klaidų. Be to, ta pačia darkyta kalba piktinamasi sudėtinga publikacijų komentavimo sistema – Vakaruose ji gana įmantri ir prižiūrima redaktorių.

Aišku, Rusijos trolių armija – tik viena milžiniškos propagandos kampanijos dalis. Valstybinė televizija nuolat kartoja, kad Kijeve po vasario revoliucijos šeimininkauja neonaciai ir fašistai, skriaudžia rusakalbius Ukrainos rytuose.

Beribės finansinės galimybės

Ten rusiška televizija populiari, tad propaganda įtikėję šimtai tūkstančių žmonių. Ukraina bando kovoti – uždrausti visi Rusijos valstybiniai kanalai, o akivaizdžiai Kremliaus giesmę giedantys rusai žurnalistai laikomi priešininkų kovotojais.

Bet finansinės galimybės be galo skirtingos. Pavyzdžiui, trolių projekto biudžetas vien šių metų balandį sudarė 75 tūkst. dolerių, o pati ITA nuo praėjusių metų gruodžio jau yra įdarbinusi 600 žmonių ir išleidusi daugiau nei 10 mln. dolerių.

Dienraštis „Vedomosti“ teigia, kad kampanijai angliškuose tinklalapiuose diriguoja pati vyriausybė, o jos samdiniai – rusai, emigravę į Vokietiją, Indiją ir Tailandą.

O „Novaja gazeta“ šią savaitę paskelbė, jog projektui vadovauja Jevgenijus Prigožinas – garsus restoranų vadybininkas, tiekęs maistą ir gėrimus V.Putino trečiosios kadencijos inauguracijai 2012-aisiais.

J.Prigožinas esą ir anksčiau prižiūrėjo Kremliaus finansuotas šmeižto kampanijas prieš opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą. „BuzzFeed“ atsiųstuose dokumentuose nurodoma, kad ITA yra gavusi pinigų iš J.Prigožino valdomo holdingo „Concord“.

„Robotų armijos visada buvo pasiruošusios stoti į mūšį.

Kažkas sugebėjo įtikinti Kremlių, jog Vakarų žiniasklaida, kuri turi atsižvelgti į auditorijos interesus, negalės ignoruoti Rusiją palaikančių komentarų“, – teigė Rusijos žiniasklaidos analitikas Vasilijus Gatovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.