Neonaciai Graikijoje jau atvirai garbina Adolfą Hitlerį

Radikalių dešiniųjų partija „Auksinė aušra“ Graikijoje vis labiau matoma. Jos nariai šią savaitę tiesiog prie Parlamento pastato Atėnuose baugino sveikindamiesi nacių saliutais ir traukdami nacistinės Vokietijos himną – vadinamąją Horsto Wesselio dainą, rašo „The Guardian“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:43 AM

„Demokratijai Atėnuose ši savaitė buvo bloga. Graikijos sostinę dabar užvaldžiusi neapykanta“, – savo pasakojimą iš krizės vis dar smaugiamos Graikijos pradėjo žurnalistė Helena Smith.

Neapykantą ji išvydo ir išgirdo kavinėje Atėnų centre susitikusi su dviem, jų pačių teigimu, išsilavinusiais, pasaulį apkeliavusiais ir apsiskaičiusiais vidutinio amžiaus vyrais. Abu jie – neofašistinės partijos „Auksinė aušra“ rėmėjai.

Pirmasis H.Smith paaiškino, kad dėl Graikijos ekonomikos griūties reikia kaltinti nepareigingus valstybės tarnautojus, korupciją, o svarbiausia – nekontroliuojamą imigraciją.

„Vienintelis būdas pamokyti mūsų šlykščius politikus – atvesti į valdžią „Auksinę aušrą“. Šios partijos džentelmenai yra patriotai, išdidūs Graikijos nacionalistai. Jie žino, kaip tvarkytis su šiukšlėmis – užsieniečiais, kurie niekada nemoka mokesčių ir vagia mūsų darbus“, – dėstė vyras.

Antrasis, beje, dirbantis valstybės tarnautoju, prisijungia prie pokalbio ir karštai paneigia kaltinimus, kad „Auksinė aušra“ yra nusikaltėlių gauja, užsimaskavusi kaip politinė partija. Esą radikalūs dešinieji vieninteliai supranta, kokį pasaulinį sąmokslą vykdo bankininkai žydai.

„Nepamirškime visų pederastų ir žydų, visų liurbių, kurie kontroliuoja bankus, visų užsieniečių, kurie čia atvažiavo ir iš..so Graikiją. Tie nusikaltėliai pavogė mūsų ateitį, mūsų svajones“, – aiškino graikas.

EP rinkimuose, kurie Graikijoje vyko kartu su savivaldos rinkimais, „Auksinė aušra“ užėmė trečiąją vietą. Įvaizdį prieš balsavimą kiek sušvelninusius neonacius ėmė remti ir vidurinė klasė.

Bet rinkimai pasibaigė, ir radikalai vėl parodė tikrąjį savo veidą. Parlamente jie tyčiojasi iš kitų deputatų, keikiasi ir kitais būdais rodo, kad yra neonacistinės partijos, siekiančios sumindyti demokratiją Graikijoje, atstovai.

O populiarumas neslūgsta, nors „Auksinės aušros“ lyderis Nikos Michaloliakos yra sulaikytas ir kaltinamas nužudymu.

Trečiadienį, kai 58 metų N.Michaloliakos buvo atgabentas į Parlamentą, kur buvo balsuojama dėl jo neliečiamybės panaikinimo, jis ir jo rėmėjai tiesiog žibėjo nacistiniu elgesiu. Jis švaistėsi nacių saliutu, Parlamento pirmininkui liepė užsičiaupti.

O lauke dešimtys „Auksinės aušros“ rėmėjų, sustoję į karinę rikiuotę, visa gerkle staugė nacistinės Vokietijos himną – vadinamąją Horsto Wesselio dainą. Tiesa, ne vokiškai, o graikiškai, bet tai – vienintelis skirtumas.

„Šiandien demokratiją supykino, – baisėjosi politologas Pavlos Tzimas, analizuojantis neonacių judėjimus Graikijoje. Net kai paaiškėjo, kad „Auksinės aušros“ nariai yra nusikaltėliai, jie mano galintys sau leisti taip elgtis. Niekada nesu matęs nieko panašaus.“

Kaltinimai „Auksinės aušros“ nariams visuomenės – bent jos dalies – negąsdina. Iš pradžių partijos reitingai smuko, bet gegužę neonaciai laimėjo 9,4 proc. balsų EP rinkimuose.

O Atėnų mero rinkimuose „Auksinės aušros“ kandidatą Ilią Kasidiarį parėmė net 16,1 proc. rinkėjų. Nesvarbu, kad ant I.Kasidiario kūno ištatuiruota svastika.

P.Tzimui baisiausia, kad Graikija, regis, jau priprato prie radikalios retorikos ir nė nesistengia jos išstumti iš viešosios erdvės. Diskutuoti apie dėl visko esą kaltus žydus ar gėjus tapo kone normalu.

„Na, ir kas, jei 6 milijonai žydų buvo išžudyta? – ramiu veidu „The Guardian“ žurnalistei aiškino vienas „Auksinės aušros“ gerbėjų. – Iš jų palaikų gamino muilą? Man nerūpi. Man rūpi neišmokėta alga ir vis didėjantys mokesčiai.“

Tikriausiai nenuostabu, kad gegužę paskelbti pasaulinės apklausos rezultatai parodė, jog Graikija labiausiai antisemitiška šalis Europoje. Čia prieš žydus nusistatę net 69 proc. gyventojų.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.