Chelsea Clinton žengia tėvų pėdomis

Buvusio JAV prezidento Billo Clintono ir buvusios valstybės sekretorės Hillary Clinton duktė Chelsea sėkmingai žengia tėvų pėdomis. Ilgą laiką tėvų šešėlyje buvusi moteris pasuko viešumo keliu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2014, 8:57 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:16 PM

1997-aisiais įkurtas Billo Clintono labdaros fondas rūpinasi klimato kaitos, sveikatos apsaugos, maisto ir vandens išteklių užtikrinimu skurdo slegiamiems trečiojo pasaulio gyventojams, rašo „Lietuvos rytas“.

Dabar šio fondo veidu tapo ir vienintelė Clintonų atžala. Nors 34 metų moteris galėjo toliau sėkmingai krautis turtus pernelyg nesivargindama, to ji nepanoro.

„Aš bandžiau rūpintis pinigais, bet nesugebėjau“, – savo sprendimą užsiimti fondo veikla paaiškino Ch.Clinton.

2008-aisiais savo mamos rinkimų kampanijoje dalyvavusi Chelsea kuriam laikui buvo grįžusi į darbą Niujorko finansų centre Volstrite, tačiau tolesnei karjerai, pasak jos pačios, pritrūko motyvacijos.

Nors viešai deklaruojamas nesidomėjimas šeimos finansine padėtimi, prieš ketverius metus prabangias vestuves iškėlę Chelsea ir jos vyras Marcas Mezvinsky praėjusiais metais sugebėjo įsigyti 11 mln. dolerių kainuojančius apartamentus prestižiniame Niujorko rajone.

Tris aukštojo mokslo diplomus turinti Clintonų duktė kasmet gauna 600 tūkstančių dolerių algą vien už reportažus NBC televizijai. Tiesa, stebina faktas, kad kol kas tų reportažų, nušviečiančių socialines problemas ir skurdą, tebuvo keli, o Chelsea savo alga lenkia net du prestižinio leidinio „New York Times“ redaktorius.

Kol B.Clintonas daugiausia laiko leidžia keliaudamas ir rinkdamas finansinę paramą fondui, o H.Clinton vis labiau pasineria į konkurencinę kovą dėl Demokratų partijos nominacijos kituose JAV prezidento rinkimuose, duktė perima veiklą į savo rankas. Ir, regis, visai sėkmingai.

Ch.Clinton dėka fondas, ilgą laiką sutelkęs dėmesį į vaistų, stabdančių ŽIV ir AIDS poveikį, kainų mažinimą, padėjo iki 60 procentų sumažinti būtiniausių vaistų kainas Kenijoje, Nigerijoje ir Ugandoje.

Farmacijos kompanijos norėjo ilgam įšaldyti derybas, tačiau būtent Chelseos asmeniniai susitikimai ir derybos padėjo pasiekti, kad susitarimas tarp privačių kompanijų ir nevyriausybinių organizacijų buvo pasirašytas.

Dėl Ch.Clinton asmeninės iniciatyvos buvo sukurtas bendras judėjimas „Jokių lubų“, kuris sujungė milijardieriaus Billo Gateso žmonos Melindos ir H.Clinton pastangas plėsti moterų ir mergaičių teises, kalbėti apie jų pažangą besikeičiančiame pasaulyje.

Neabejojama, kad balandį apie savo nėštumą paskelbusi Chelsea taps ir svarbia savo motinos būsimos rinkimų kampanijos dalimi.

Artimi Clintonų dukters draugai teigia, kad ji šiuo metu patenkinta savo darbu fonde, bet neabejotinai mato ir kitas galimybes, kurias jai atveria pelnyta reputacija.

„Žmonės manęs dar vaikystėje klausdavo, ar ketinu tapti politike.

Visada jiems nuoširdžiai atsakydavau „ne“, bet ne todėl, kad tai būtų gerai apmąstytas ar laisvas mano sprendimas. Tiesiog žmonės klausinėjo taip ilgai, kad neigiamas atsakymas man tapo įprastas“, – sakė Ch.Clinton.

Sėkminga veikla fonde ir per pastaruosius 8 metus dėl įvairių renginių, kalbų ir knygų leidybos išaugęs Clintonų turtas, atrodo, skatina ir politinių siekių alkį.

Kol kas tik apie motinos politinę karjerą kalbanti dukra pati vis drąsiau palieka erdvės galimiems sprendimams.

Clintonų klanas

1978 m. Arkanzaso gubernatoriumi išrinktas 32-ejų B.Clintonas tapo jauniausiu JAV valstijos vadovu. Šis darbas išpopuliarino B.Clintoną.

1993 m. jis buvo išrinktas JAV prezidentu, o po 4 metų perrinktas. Tiesa, B.Clintonas antrosios kadencijos metu įsivėlė į sekso skandalą, kuris baigėsi apkalta. Nuo pašalinimo iš prezidento posto jį išgelbėjo Demokratų partijos parama.

Garsus ne tik B.Clintonas. Demokratų partijos kandidato į prezidentus rinkimuose Barackui Obamai nusileidusi H.Clinton 2009 m. gavo „paguodos prizą“ – ji tapo 67-ąja JAV valstybės sekretore. Šiame poste ji pagarsėjo aktyviomis kelionėmis po pasaulį, o galiausiai pasitraukė. Manoma, kad 2016 metais ji sieks JAV prezidento posto, nors apie tokią galimybę viešai nekalba.

Clintonų fondas glaudžiai bendradarbiauja su Billu ir Melinda Gatesais, kurie jam jau yra paaukoję daugiau nei 25 milijonus JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.