Islamo ekstremistams Vakarai jau neįdomūs?

Per 2003 metų įsiveržimą į Iraką Jungtinės Karalystės slaptajai žvalgybos tarnybai MI6 vadovavęs Richardas Dearlove’as nustebino šalį pareikšdamas, kad islamistams dabar rūpi ne Vakarai, o Artimieji Rytai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:06 AM

Esą tiek valdžia Londone, tiek žiniasklaida išpučia teroro grėsmę ir ekstremistus kone reklamuoja, o tai duoda priešingą rezultatą, jei iš tiesų siekiama užtikrinti saugumą, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasak sero R.Dearlove’o, Jungtinės Karalystės piliečiai, internete skleidžiantys „kraują stingdančią žinią“, turėtų būti ignoruojami.

Mat po Arabų pavasario islamo ekstremizmas iš esmės pasikeitė – pražydo didžiulės politinės problemos Artimuosiuose Rytuose, tačiau Vakarų valstybės, tarp jų – ir Jungtinė Karalystė, buvo paveiktos tiktai minimaliai.

Pavyzdžiui, prieš 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas Niujorke ir Vašingtone bei iškart po jų pagrindinis tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ taikinys, be abejo, buvo Vakarai. Bet dabar ekstremistai, sukūrę „Islamo valstybę“, žvelgia beveik vien tik į savo kiemą.

„Dabar konflikto esmė – musulmonų kova su musulmonais. Bet valdžia ir žiniasklaida vis pumpuoja viešumą jauniems, pasiklydusiems, gana apgailėtiniems britams, kurie apie tokį dėmesį niekada nesvajojo.

Be abejo, kur kas geriau juos ignoruoti“, – kalbėjo R.Dearlove’as.

Buvęs MI6 vadovas tokias mintis išsakė praėjus kelioms valandoms po to, kai kanalo ITV rytinė pokalbių laida „Good Morning Britain“ paskelbė interviu su jaunu britu, kuris anksčiau buvo pasirodęs „Islamo valstybės“ paviešintame vaizdo įraše.

Škotijoje, Aberdyno mieste, užaugęs Abdulas Raqibas Aminas birželį kartu su dviem kitais jaunais vyrais iš Kardifo (Velsas) vaizdo įraše paragino Vakaruose gyvenančius musulmonus prisidėti prie „Islamo valstybės“ kovos. Islamistai siautėja Irake ir Sirijoje – jie taikosi į milijoninį Bagdado didmiestį.

„Išvykau iš Jungtinės Karalystės, kad kovočiau už Alachą, dėl Alacho atidaviau viską. Kai lėktuvas pakilo iš oro uosto, tai buvo laimingiausia mano gyvenimo akimirka. Buvau toks laimingas, nes musulmonai negali gyventi bedievių šalyje.

Palikau namus neturėdamas tikslo sugrįžti. Liksiu čia ir kausiuosi tol, kol arba nugalės islamas, arba žūsiu.“

Kaip teigia R.Dearlove’as, tokiems jauniems išvykėliams ir jų pareiškimams Jungtinėje Karalystėje skiriama „neproporcingai daug dėmesio“.

Ir jau seniai – žvalgybos tarnybos MI5 ir MI6 dar Šaltojo karo metu negailėjo išteklių kovai su islamo fundamentalizmu, nors musulmonai ekstremistai Jungtinėje Karalystėje pražudė kur kas mažiau žmonių nei, pavyzdžiui, teroristinė Airijos respublikonų armija (IRA).

„Po rugsėjo 11-osios išpuolių atrodė neišvengiama, kad visas dėmesys nukryps į islamo ekstremistus.

Bet po 2005 metų liepos sprogdinimų Londone „Al Qaeda“ taip ir nesugebėjo surengti galingų atakų Vakaruose.

O teroristų tinklo atšakos buriasi musulmonų šalyse. Tai, kas vyksta dabar, yra jau seniai prognozuotas karas tarp šiitų ir sunitų, kuris Vakarų smarkiai paveikti neturėtų“, – svarstė R.Dearlove’as. Jo manymu, Vakarams reikėtų labiau rūpintis dėl nenuspėjamų Rusijos ir Kinijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.