Sibiro gyventojai trokšta laisvės nuo Rusijos

Vieni kalba apie juos įkvėpusį Arabų pavasarį, kiti – apie revoliuciją Ukrainoje, treti – apie iš regiono į Maskvą išvežamus milijardus. Bet tendencija aiški – Sibiras banguoja. Naujausios apklausos rodo, kad tik 10 proc. regiono gyventojų patenkinti dabartiniu statusu Rusijos Federacijos teritorijoje. Tai skelbia JAV naujienų tinklalapis „The Speaker“.

Sibire vis garsiau kalbama apie norą atsiskirti nuo Rusijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sibire vis garsiau kalbama apie norą atsiskirti nuo Rusijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 29, 2014, 12:43 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:16 PM

Kaip rodo pastaruoju metu Sibire atliekamos apklausos, 25–30 proc. regiono gyventojų norėtų kuo greičiau atsiskirti nuo Rusijos ir skelbti nepriklausomybę. 60–70 proc. apklaustųjų teigia norintys itin plačios autonomijos. Tik 10 proc. patenkinti dabartine padėtimi.

Tai liudija vis didesnį regiono gyventojų norą atsiskirti nuo Rusijos Federacijos ar bent turėti plačią autonomiją.

Sibire – 11 proc. Rusijos Federacijos gyventojų, tai yra apie 20 mln. žmonių. Bet į sostinę iš Sibiro suplaukia neproporcingai daug pajamų iš eksporto – regioną kasmet palieka net 80 proc. uždirbtų lėšų.

Be to, net 70 proc. viso Rusijos eksporto sudaro eksportas iš Sibiro. Regione gausu ne tik naftos ir dujų, bet ir metalų, mineralų, medienos.

Analitikai skaičiuoja, kad jei Sibiras nustotų perleisti centrinei Rusijos valdžiai pajamas už eksportą, regionas taptų pats turtingiausias visoje Federacijoje.

Nenuostabu, kad kai kurie sibiriečiai viešai kartoja šūkį „Užteks maitinti Maskvą“ ir prie savo namų kelia žaliai baltą Sibiro vėliavą.

Sibire gausu gamtinių išteklių, bet vidutiniai atlyginimai čia mažesni nei Maskvoje. Savo ruožtu maisto kainos beveik identiškos.

Pragyvenimo lygis Sibire smunka nuo pat 1991-ųjų, kai sugriuvo Sovietų Sąjunga. Mirtingumo lygis išaugo 30 proc., didesnė ir emigracija iš Sibiro į kitus Rusijos regionus.

Be to, sibiriečiai jau daugelį metų daug dažniau keliauja į Azijos šalis – Kiniją ar Japoniją – negu į Maskvą ar Europą. Su Azijos valstybėmis kur kas tvirtesni ir ekonominiai ryšiai, o ir pačiame Sibire jau gyvena milijonai kinų.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras