Izraelis įprato pasitikėti kariaujančiomis moterimis

Jei manote, kad moterims ginklas netinka – pažvelkite į Izraelio „Karakalo“ batalioną. Čia tarnaujančios moterys puikiai susitvarko su pačiomis pavojingiausiomis užduotimis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:49 PM

„Karakalo“ batalionas saugo neramumų kamuojamą Izraelio ir Egipto pasienio ruožą.

Tačiau jis gerai žinomas ne tik dėl to, jog puikiai susitvarko su savo užduotimi, bet ir dėl to, kad jame vietą randa karo tarnybą norinčios atlikti moterys.

Šis dalinys yra sudarytas iš abiejų lyčių kariškių, tačiau moterų jame kur kas daugiau. Jų čia net 70 proc.

Moterys į šį dalinį atėjo savanoriškai, prieš tai perėjusios patikrinimus ir sunkius išbandymus. Juose jos dalyvavo kartu su vyrais, sąlygos moterims nebuvo palengvintos.

Šis dalinys simboliškai buvo pavadintas karakalo – Afrikos, Centrinės Azijos dykumose gyvenančio kačių šeimos žinduolio vardu.

Karakalo patelės ir patinai panašūs tiek išore, tiek fizinėmis savybėmis.

Taip pavadinus dalinį norėta pabrėžti, jog visi čia yra lygūs – merginos nė kiek nenusileidžia kartu tarnaujantiems vyrams.

Batalionas gyvuoja jau keliolika metų, tačiau apie jį pasaulis išgirdo dar ne taip seniai, kai 2012 metais spaudoje ėmė mirgėti antraštės apie kruviną susišaudymą Izraelio ir Egipto pasienyje.

Tada pasakota, kaip ten patruliavęs „Karakalo“ batalionas atsakė į kovotojų išpuolį ir nukovė tris ginkluotus vyrus. Vieną iš jų tąsyk nušovė moteris.

Po šio įvykio Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu ilgai gyrė batalioną už gerai atliktą vaidmenį.

Izraelyje iki pat 2000 m. moterims nebuvo leidžiama dalyvauti ginkluotose kovose, tačiau stiprėjant spaudimui iš aktyvistų, kovojančių už lygias lyčių galimybes, buvo nutarta surinkti mišrų „Karakalo“ dalinį.

Ir, rodos, idėja pasiteisino.

Kaip rašoma Izraelio gynybinių pajėgų tinklaraštyje, „Karakalo“ dalinys saugo pasienio ruožą su Egiptu. Kariškiai prižiūri, kad sienos neperžengtų kontrabandininkai, infiltruoti šnipai ar teroristai.

Regionas, kuriame šis dalinys patruliuoja, ilgą laiką buvo ramus. Ir tik tuomet, kai iš lyderio posto buvo išverstas Egipto lyderis Hosni Mubarakas, pasienio ruože prasidėjo įtampa: netoliese sprogdavo raketos, per pasienį mėgindavo prasiveržti teroristai. „Karakalo“ dalinys nuo to laiko atsikvėpti nebeturi kada. („Daily Mail“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.