Atskleista garsiojo Džeko Skerdiko tapatybė - jis buvo lenkas

Penkios Džeko Skerdiko aukos pagaliau gali ilsėtis ramybėje – praėjus 126 metams po nusikaltimų, kurių Londono policijai išaiškinti tuomet nepavyko, negailestingo žudiko maniako tapatybė pagaliau atskleista, skelbia „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2014, 6:07 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:15 PM

Ilgametę paslaptį išaiškino Russellas Edwardsas. Jis septynerius metus tyrė iš žudiko aukos šaliko išgautus DNR įkalčius.

Tyrėjai neabejoja – Džeko Skerdiko pseudonimu slėpėsi lenkų kilmės kirpėjas Aaronas Kosminskis. Taip savo naujoje knygoje „Džeko Skerdiko įvardijimas“ („Naming Jack the Ripper“) tvirtina R.Edwardsas.

Ryškų pėdsaką pasaulio nusikaltėlių istorijoje Džekas Skerdikas paliko itin žiauriai nužudęs mažiausiai penkias moteris. Tiesa, įtariama, kad jo aukų skaičius galėjo siekti vienuolika.

Tamsiuose Rytų Londono skersgatviuose rastų aukų veidai ir kūnai buvo neatpažįstamai supjaustyti, o iš perpjautų pilvų buvo ištraukti vidaus organai.

Po 1888-aisiais įvykdyto žiauraus prostitutės nužudymo Rytų Londone vietos policija atliko apklausas, kuriose dalyvavo ir 32-ejų A.Kosminskis. Dėl įtartino elgesio jis tapo vienu įtariamųjų, tačiau įkalčių neturėję pareigūnai jo suimti negalėjo.

Cigarečių pardavėjas Josephas Lavenderis įtariamąjį su būsimąja Džeko Skerdiko auka matė likus vos kelioms valandoms iki moters nužudymo.

Tačiau J.Lavenderis, vienintelis žmogus, kurio parodymai būtų leidę pratęsti A.Kosminskio sulaikymą, atsisakė tapti liudytoju, ir A.Kosminskis buvo paleistas.

Į laisvę paleistą isterijos ir pykčio priepuolių kankinamą A.Kosminskį artimieji nedelsdami išsiuntė į psichiatrijos ligoninę, kurioje jo būklė tik blogėjo.

1894 metais į kitą psichiatrijos ligoninę perkeltas A.Kosminskis iš policijos įrašų dingo dėl grubių ligoninės darbuotojų klaidų. Įrašai ligonių istorijoje buvo daromi atmestinai ir juose nepaminėtą A.Kosminskį pareigūnai palaikė mirusiu.

Kai 2007-aisiais R.Edwardsas aukcione įsigijo vienintelį iki šių dienų išlikusį Džeko Skerdiko žmogžudystės įkaltį, kelias į nusikaltėlio išaiškinimą prasidėjo iš naujo.

Ant 1888 metais nužudytos pirmosios Džeko Skerdiko aukos Catherine Eddowes šaliko buvo aiškiai matyti kraujo dėmių.

Knygos autoriui R.Edwardsui pavyko susisiekti su C.Eddowes giminaičiais ir abejonės greitai išsisklaidė. DNR sutapo šimtu procentų ir buvo patvirtinta, kad kraujo dėmės ant šaliko atsirado žudikui perpjovus arteriją. Dar vienas mokslininkų atradimas tapo lemtingas išaiškinant žudiko tapatybę. Ant medžiagos buvo rasta ne tik kraujo, bet ir sėklos pėdsakų. Iš jų paimti DNR mėginiai tyrėjams tapo tiesiausiu keliu į nusikaltėlio išaiškinimą.

Į R.Edwardso komandos sudarytą įtariamųjų sąrašą A.Kosminskio vardas buvo perrašytas iš XIX amžiaus policijos įrašų, saugomų Skotland Jardo nusikaltimų muziejuje. Įtariamojo giminaičių paieškos tyrėjus suvedė su 1925 metais gimusia Zina Shine.

Kaltinimai Erino Kosminskio broliui Aaronui pribloškė Z.Shine.

„Apie tai papasakojau ir savo broliui. Tokie įtarimai mūsų giminaičiui užtraukia gėdą visai šeimai“, – pasakojo moteris „Discovery Walks“ paskelbtame vaizdo įraše. Ji vis dėlto sutiko, kad būtų paimtas jos DNR mėginys.

Taip R.Edwardso komandos tyrimas priartėjo prie pabaigos. Mokslininkų džiaugsmui, DNR vėl sutapo visu šimtu procentų – tad buvo išaiškintas vienas garsiausių ir žiauriausių žudikų maniakų pasaulyje.

„Akimirka, kai po daugybės tyrimų ir paieškų metų išsiaiškinau Džeko Skerdiko tapatybę, buvo laimingiausia mano gyvenime. Turėjau vienintelį egzistuojantį įkaltį visoje bylos istorijoje“, – tvirtino R.Edwardsas.

Tyrėjas įsitikinęs, kad jo išvadas gali neigti tik žmonės, Džeko Skerdiko istoriją suprantantys kaip neišaiškinamą mitą.

Tačiau profesorius seras Alecas Jeffreysas ir kiti britų mokslininkai R.Edwardso versiją vertina kritiškai.

„Tai yra tvirtos ilgamečių tyrimų suformuotos išvados, tačiau į jas reikia žvelgti atsargiai. Būtina patvirtinti šaliko tikrumą. Nenuginčijamų įrodymų šioje byloje dar nėra“, – teigė A.Jeffreysas.

Jis prieš trisdešimt metų išrado R.Edwardso analizėje naudotą DNR piršto antspaudų tyrimo metodą, kuriuo dar negalėjo remtis Džeko Skerdiko nusikaltimus prieš daugiau nei šimtmetį tyrusi Londono policija.

„R.Edwardso išvados nestebina – A.Kosminskis Skotland Jardo muziejaus dokumentuose jau seniai laikomas vienu pagrindinių įtariamųjų“, – „The Independent“ pareiškė A.Jeffreysas.

Išsamų tyrimo metodų ir eigos aprašymą, kuris turėtų pateikti atsakymus į visus kritikų klausimus, leidykla „Sidwick & Jackson“ išleis antradienį.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.