Slapta W.Churchillio idėja: Maskvą nušluoti branduoline bomba

Antrojo pasaulinio karo laikų Didžiosios Britanijos lyderis Winstonas Churchillis buvo įsitikinęs, kad preventyvus branduolinis smūgis Sovietų Sąjungai padėtų sustabdyti komunizmo veržimąsi į Vakarus, rašo laikraštis „The Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-09 13:06, atnaujinta 2018-01-21 23:10

Anksčiau neskelbtame vieno iš FTB agentų memorandume pranešama, jog W. Churchillis primygtinai prašė senatorių respublikoną Stylesą Bridgesą įtikinti JAV prezidentą Harry Trumaną smogtį branduolinį smūgį, kuris „nušluotų nuo žemės paviršiaus“ Kremlių ir paverstų Sovietų Sąjungą „nereikšminga problema“, rašo "The Daily Mail". Antraip, kaip baiminosi W. Churchillis, savo branduolinį ginklą įsigiję sovietai smogs pirmieji jau po kelerių metų.

Pasak laikraščio, W. Churchillio susirūpinimas dėl SSRS veiksmų buvo toks didelis, jog jis buvo pasirengęs paaukoti tūkstančius žmonių, siekdamas išgelbėti civilizaciją nuo Sovietų Sąjungos keliamo pavojaus ir laimėtų šaltąjį karą.

Komunizmo visą gyvenimą nuoširdžiai nekentęs, bet Antrojo pasaulinio karo laikais sąjungininkų J.Staliną turėjęs laikyti W. Churchillis 1946-siais JAV, Fultone pasakė savo garsiąją kalbą apie nusileidusią geležinę uždangą, o jau po metų siūlė amerikiečiams smogti Maskvai, kol Kremlius neįsigijo branduolinio ginklo. Ką ir ar iš viso H.Trumanas atsakė nežinoma, tačiau SSRS savo pirmąją atominę bombą išbandė 1949 metais.

Beje, W. Churchillis iš dalies buvo teisus, mat pirmasis netiesioginis amerikiečių ir sovietų susidūrimas išties įvyko po kelerių metų, kaip ir prognozavo britų politikas.

1950-1953 metais vykusiame Korėjos kare, komunistinei šiaurės Korėjai užpuolus pietinę kaimynę JAV įsivėlė į pirmąjį šaltojo karo konfliktą. Jo metu dalį Šiaurės Korėjos naikintuvų pilotavo sovietų pilotai, kurie danguje kovėsi prieš amerikiečių karo lakūnus.

Beje, kai karo eiga 1951-siais pasisuko ne amerikiečių vadovaujamų Jungtinių Tautų pajėgų naudai, sąjungininkų pajėgų vadas generolas Douglasas Macarthuras H.Trumanui pateikė panašų pasiūlymą - smogti Šiaurės Korėjos ir į karą įsikišusios komunistinės Kinijos objektams branduoliniais ginklais. Po tokio pasiūlymo D.Macarthuras buvo atšauktas į Vašingtoną ir net atleistas.

1945 metais V. Čerčilis pralaimėjo visuotinius rinkimus. Į vyriausybės vadovo postą jis grįžo tik 1951 metais. Tuomet idėja branduolinių smogti Maskvai jau nebebuvo paminėta, nors W. Churchillio raginami britai patys pasigamino ir išbandė savo branduolinį ginklą, kurį laikė ir tebelaiko patikimiausia atgrasymo priemone. Šaltojo karo laikais branduolinį ginklą gabenę britų bombonešiai buvo pasiruošę smogti atsakomąjį arba net prevencinį smūgį sovietų bazėms Rytų Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.