Tarp Rusijos oligarchų - mūšis dėl pinigų ir privilegijų

„Lygumose netoli Jakutsko skambėjo fanfaros, kada prezidentas Vladimiras Putinas baltu rašalu pasirašė ant juodo vamzdžio – simbolinio 400 milijardų dolerių vertės dujotiekio į Tolimuosius Rytus pradžios taško“, - rašo „Bloomberg“ korespondentai Henry Meyeris, Ilya Arkhipovas ir Alanas Katzas.

Vladimiras Putinas ir Igoris Sečinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas ir Igoris Sečinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 6:22 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:37 AM

„Tai buvo viso labo tik „parodomasis spektaklis“. Iš tikrųjų dujotiekis „Syla Sibyri“ (Sibiro jėga) bus tiesiamas keliais šimtais mylių piečiau. Tačiau pinigai, kurie pradėjo tekėti Arkadijui Rotenbergui – žmogui iš vis labiau susitelkusio artimiausių Putino žmonių rato, prezidento vaikystės draugui – buvo realūs. A.Rotenbergo kontroliuojamoms kompanijoms už rugsėjo mėnesį organizuotą ceremoniją buvo sumokėta apie 94 mln. rublių (1,7 mln. dolerių)“, - sakoma straipsnyje.

„Per bumą Rusijoje prezidento draugai pralobo iš sutarčių dėl valstybinių užsakymų vykdymo, o dabar, kada ateina sunkūs laikai, vėl pelnosi. Pelningus užsakymus kaip ir anksčiau gauna saujelė privilegijuotų asmenų, nors Vakarų sankcijos ir naftos kainų kritimas stumia ekonomiką link bedugnės krašto“, - tvirtina leidinys.

Autorių nuomone, Rusijos oligarchai susiskaldė: mūšyje dėl pinigų ir privilegijų nedidelis Putino draugų ratas kaunasi su konkurentais, neturinčiais gerų ryšių Kremliuje.

Kompanijos, susijusios su A.Rotenbergu ir kitu artimu V.Putino draugu Genadijumi Timčenka, gauna vis daugiau valstybinių užsakymų. „Kaip rodo finansinės atskaitomybės dokumentai, nuo to laiko, kai kovo mėnesį buvo pradėtos taikyti JAV sankcijos, abu jie, kartu paėmus, laimėjo konkursus darbams atlikti už ne mažesnę kaip 309 mlrd. rublių sumą. Ši suma, kuri prilygsta maždaug 8,1 mlrd. dolerių skaičiuojant pagal vidutinį to laikotarpio kursą, yra 12 proc. didesnė, negu jie gavo per visus 2013 metus.

„Su A.Rotenbergu glaudžiai susijusi bendrovė netrukus gaus dar vieną užsakymą statyti tiltui į Krymą, kurį Rusija aneksavo kovą – statybos darbų sąmata yra 228 mlrd. rublių“, - teigia autoriai, remdamiesi neįvardyto aukšto pareigūno suteikta informacija.

Jie patikslina, jog bendrą sutarčių sumą paskaičiavo, išstudijavę šimtus dokumentų, skelbiamų vyriausybės portale, informuojančiame apie valstybės rengiamus konkursus, SPARK duomenų bazę, o taip pat duomenis atskirų bendrovių svetainėse.

Autoriai taip pat prognozuoja, kad A.Rotenbergas ir G.Timčenko daugiau už kitus uždirbs iš dujotiekio „Sibiro jėga“, mat, jie yra pagrindiniai „Gazprom“ rangovai. „Gazprom“ atsisakė komentuoti, paklausus, su kuo bus pasirašytos sutartys dujotiekiui tiesti.

Savo pelną jie gauna kitų oligarchų sąskaita, kadangi dėl silpnos ekonomikos V.Putinas priverstas mažinti biudžetines išlaidas.

„Aukščiausi vadovai, pripratę klestėti dėl ryšių vyriausybėje, kuluaruose skundžiasi, kad yra verčiami trauktis. Vienas Rusijos milijardierius pasakė, kad A.Rotenbergas ir G.Timčenko beveik monopolizavo sutarčių dėl valstybinių užsakymų vykdymo rinką“, - sakoma straipsnyje.

Liepą vyriausybė nutraukė išimtinę sutartį su „Alfa-Bank“ dėl Rusijos didmeninės elektros energijos rinkos aptarnavimo. Reguliavimo institucija „Rinkos taryba“ perleido sutartį bankui „Rossija“, kurį B.Obamos administracija pavadino artimiausios V.Putino aplinkos asmeniniu banku, primena autoriai. Bankas „Rossija“ nuo komentarų susilaikė.

Igoris Sečinas ir Vladimiras Jakuninas, pažįstami su V.Putinu nuo tų laikų, kai šis dirbo Sankt Peterburgo merijoje, prašo dešimčių milijonų dolerių savo vadovaujamoms valstybinėms kompanijoms „Rosneft“ ir „Rusijos geležinkeliai“ paremti“, - tegiama straipsnyje.

Pasak „Volga Group“ spaudos atstovo Antono Kurevino, sutartys, kurias patikėta vykdyti G.Timčenko kontroliuojamoms ar jam iš dalies priklausančioms bendrovėms, buvo sudarytos teisėtai, konkurencijos pagrindu.

A.Rotenbergas spalio mėnesį, duodamas interviu agentūrai „Interfaks“, teigė,kad draugystė su V.Putinu jokiu būdu neturi įtakos jo verslui ir pažymėjo, jog tikisi nutiesti dujotiekį „Sibiro jėga“.

„V.Putinas leido suprasti, jog ir toliau rems kompanijas ir pramonės šakas, kurioms taikomos sankcijos“, - rašo leidinys. V.Putino spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pasakė, jog visos sutartys paskirstomos teisingai.

„Tuo metu, kai V.Putino sąjungininkai klesti, kai kurie iš tų, kurie nepriklauso jo aplinkai, pralaimi“, - tęsia autoriai. Jie primena, jog lapkričio 14 dieną teismas pratęsė kardomąją priemonę – namų areštą Vladimirui Jevtušenkovui (vienam turtingiausių Rusijos verslininkų, kuriam rugsėjo 16 dieną uždėtas namų areštas, pareiškus įtarimus dėl grobstymo ir neteisėtų operacijų su kompanijos „Bašneft“ akcijomis – red.).

„V.Putinas meistriškai moka skirstyti rentą visiems svarbiems žmonėms, bet dabar jis monopolizuoja visas rentas“, - sako Andersas Aslundas iš Vašingtone įsikūrusio Petersono tarptautinės ekonomikos instituto. „Žmonėms, turintiems ryšių Kremliuje, pinigai vis dar plaukia. Anot dviejų gerai informuotų šaltinių, A.Rotenbergo „SMP Bank“, izoliuotas nuo JAV ir Europos rinkų, balandį iš valstybės gavo 100 mlrd. rublių paskolą bankui „Mosoblbank“ gelbėti 10 metų laikotarpiui su 0,51 proc. palūkanomis. „SMP Bank“ atsiuntė elektroninį laišką, kuriame teigia, jog jam pavesta sumažinti „Mosoblbank“ kaštus ir padaryti, kad jis vėl dirbtų pelningai“, - teigiama straipsnyje.

Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas sako: kadangi finansiniai ištekliai mąžta, V.Putinui bus sunkiau išsaugoti netgi artimiausių partnerių ištikimybę.

Tačiau Vladimiras Rimskis, mokslininkas, dirbantis „Indem“ fonde Maskvoje, pastebi: „Šios rėmimo politikos tęsimas atitinka tiek Putino, tiek ir jo favoritų interesus. Jiems krizė nėra labai baisi, kadangi jie kontroliuoja visus išteklius“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.