Rusija į žudynes Prancūzijoje reagavo kritika Vakarams

Kai užpuolikai Paryžiuje nušovė 12 žmonių satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas greitai pasmerkė išpuolį ir pažadėjo „aktyvų bendradarbiavimą kovoje su terorizmo grėsmėmis“. Tačiau kai kurie iš ištikimiausių Kremliaus tarnų elgėsi visiškai kitaip, skelbia Laisvosios Europos radijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 4:38 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:12 AM

Praėjus vos dienai po atakos naujienų kanalas „LifeNews“, kaip manoma, susijęs su Rusijos saugumo tarnybomis, transliavo 10 minučių trukmės interviu su prokremlišku politologu, kuris aiškino, kad išpuolį prieš „Charlie Hebdo“ įvykdė JAV žvalgyba.

„Kas dėl įvykių Paryžiuje, esu tikras, kad Amerikos prižiūrėtojai vienu ar kitu būdu susiję su islamistais, kurie įvykdė ataką“, – pareiškė Aleksejus Martinovas.

Jis vadovauja Tarptautiniam naujųjų valstybių institutui – organizacijai, įkurtai prieš pat Rusijos ir Gruzijos karą 2008 metais. Institutas įvairiais pranešimais skatina separatizmą kaimyninių Rusijai šalių regionuose.

S.Martinovas gana nerišliai aiškino, kad įvykiai Paryžiuje yra ES ir Rusijos santykių blogėjimo dėl krizės Ukrainoje rezultatas. Be to, esą Vašingtonas esą suorganizavo ataką ir taip paspaudė Prancūziją, kad ši šalis toliau remtų sankcijas Rusijai.

Įvairūs Rusijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida dažnai skleidžia pramanus apie tariamus JAV sąmokslus, kuriais amerikiečiai formuoja pasaulio tvarką.

Kaip ir ankstesniais metais, taip ir pernai iš Rusijos į pasaulį tekėjo sąmokslo teorijos apie „Ukrainos fašistus“, taip pat 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius Niujorke ir Vašingtone.

Metų pabaigoje pasigirdo svarstymų, jog naftos kaina krenta – o tai labai nenaudinga Kremliui – tik dėl to, kad taip susitarė JAV ir Saudo Arabija.

Tiesa, daug paprastų rusų pasibaisėję įvykiais Paryžiuje. Iš dalies nepriklausomos radijo stoties „Echo Moskvy“ redakcija nusifotogravo su marškinėliais su užrašu „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“).

Prie Prancūzijos ambasados Maskvoje buvo padėta gėlių, uždegta žvakelių, surengtas ir trumpas minėjimas aukų garbei.

Nors tuo pačiu jau buvo pradėjusios plisti sąmokslo teorijos, atsirado ir tokių, kurie ir be jų sugebėjo apkaltinti Vakarus dėl žudynių.

Pavyzdžiui, Dmitrijus Stešinas, gerai žinomas karo „žurnalistas“, Rytų Ukrainoje veikiantis kartu su prorusiškais separatistais, „Charlie Hebdo“ turinį pavadino „vieša beždžionių masturbacija, o kaltę dėl išpuolių suvertė „Vakarų dekadansui“.

„Žinau viena, – rašė D.Stešinas „Komsomolskaja Pravda“. – Mes – krikščionys, musulmonai, žydai, net budistai – stovime vienoje evoliucijos pusėje, o liberalūs europiečiai – kitoje. Ir abi pusės juda skirtingomis kryptimis“.

Savo ruožtu pagarsėjęs Stačiatikių bažnyčios atstovas Dmitrijus Enteo, kuris 2012 metais pasirūpino, kad būtų įkalintos trys „Pussy Riot“ merginos, surengė kuklų protestą prie Prancūzijos ambasados.

Čia D.Enteo atsinešė plakatą, kuriame dėl išpuolių kaltino Prancūzijos vyriausybę – ji esą „negynė tikinčiųjų jausmų“.

Rusijos muftijų (islamo dvasininkų – Red.) taryba piktai pasmerkė išpuolį prieš „Charlie Hebdo“, bet tuo pačiu dalį kaltės suvertė savaitraščio redakcijai.

„Galbūt provokacijos nuodėmė mūsų pasaulyje yra ne mažiau pavojinga taikai nei nuodėmė tų, kurie pasidavė tai provokacijai, – paskelbė taryba. – Tikinčiųjų jausmų įžeidimas yra taip pat nepriimtinas, kaip ir ekstremizmas“.

„Lenta.ru“, V.Putino režimo valdomo tinklalapio, žurnalistas Ilja Kramnikas dėl atakos savo rašinyje „Štai jums jų tolerancija“ kaltina Europos daugiakultūriškumą.

„Efektyviausia būtų pakeisti tolerantišką požiūrį – toleruoti tik tuos, kurie pasirengę toleruoti aplinkinius. Tačiau dabartinė politinė sistema Europoje neleis įvykdyti tokios reformos“, – rašė I.Kramnikas.

Kiti išpuoliu bando pasinaudoti kaip proga pataisyti santykius su Vakarais.

„Tragedija Paryžiuje parodo, kad ne Rusija yra pagrindinė grėsmė Europai ir jos saugumui, – „Twitter“ paskelbė Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas. – Tai blefas. Realią grėsmę kelia teroro agentai. Tai faktas“.

Galiausiai anglų kalba transliuojančio, Kremliaus finansuojamo kanalo RT redaktorė Margarita Simonian tame pačiame „Twitter“ paskelbė: „Artėja Trečiasis pasaulinis karas. Rusija ir Vakarai bus vienoje barikadų pusėje“.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.