V. Putino pažeminti kazachai atsikeršijo – susuko įdomų filmą

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2015, 10:23 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 10:08 PM

Atsakydami į Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvirą Kazachstano ir jo istorijos pažeminimą kazachai susuko labai įdomų filmuką apie „šlovingą Rusijos istoriją“, rašo obozrevatel.ua.

Jame pasakojama apie „rusų tautos senumą“ – tautos, kuri ne tik pavogė savo pavadinimą, bet ir iš pagrindų savaip perrašė istoriją.

Lrytas.lt primena, kad  jaunimo forume „Selinger-2014“ iš V.Putino lūpų nuskambėjo Astanai nemalonios ir net užgaulios frazės. Pavyzdžiui, Kazachstanas esą tėra šalis, pagal gyventojų skaičių 10 kartų mažesnė už Rusiją.

„N.Nazarbajevas – labai išsilavinęs vadovas, jis sukūrė valstybę teritorijoje, kurioje valstybės niekada nebuvo. Kazachų tauta niekada neturėjo valstybingumo!“ – istorijos žinias rodė V.Putinas.

Jo kalba nepatiko ir Nursultanui Nazarbajevui, kuris įspėjo V. Putiną: galvok, ką kalbi! Tokia Kazachstano lyderio žinia rodo – Kremliaus veiksmai įgriso netgi ištikimiausiems Rusijos sąjungininkams.

Kazachų susuktame filme teigiama, kad valstybę, kuri vadinosi Moskovija, caras Petras I naujai pavadino Rusija dargi XVIII amžiuje – 1721 metais.

Žinoma, kad tuo metu, kai egzistavo Kijevo Rusia, apie Maskvos valstybę nebuvo nė užuominos.

Žinoma, kad Maskvos kunigaikštystę kaip Aukso Ordos vasalą, įkūrė chanas Timūras tik 1277 metais, teigia kūrinio autoriai.

Tuo metu Kijevo Rusia jau egzistavo daugiau kaip 300 metų. Žinoma, kad XV amžiaus pabaigoje nebuvo Rusijos valstybės, nebuvo vyresniojo brolio didžiarusio ir rusų tautos, o buvo Suzdalės žemė, o vėliau – Maskvos kunigaikštystė, įėjusi į Aukso Ordos – čingizidų valstybės sudėtį.

Nuo XIII amžiaus pabaigos iki XVIII amžiaus pradžios šios žemės gyventojus vadino moskovitais, todėl Maskvos istorikai nutyli klausimą apie savo nacionalinę kilmę. Moskovija – Rusija – mokėjo duoklę Krymo chanui, savo suverenui ir šeimininkui, kuris buvo Aukso Ordos teisių perėmėjas iki pat 1700 metų.

Moskovijos caras sutikdavo Krymo pasiuntinį ant „Poklonnaja“ kalno, sodindavo jį ant savo žirgo, o pats pėstute, paėmęs už kamanų, vesdavo žirgą su Krymo pasiuntiniu į Kremlių, sodindavo jį į savo sostą ir prieš jį atsiklaupdavo. Karamzinas, rašytojas, romanistas, totorius pagal kilmę, iš Kara Murzos giminės, pirmasis sukūrė oficialiai naują Rusijos istorijos versiją.

Rusijos istorija prasideda nuo XIII-XIV amžiaus nuo Maskvos kunigaikštystės, o vėliau, XIV-XV amžiuje, ir rusų tautos susiformavimo. Kyla klausimas: kas gi vyko 70 procentų šiuolaikinės Rusijos teritorijos iki tol, kol atsirado Maskvos kunigaikštystė?

Šią mįslę ir paslaptį gaubia nežinomybė. Sovietinėje mokykloje to nemokė, nemoko ir Rusijos mokykloje dabar. O kam? Pakanka Karamzino mito. Juk mokė imperinių ir sovietinių mitų. Kodėl nėra realios didžiosios teritorijos dalies istorijos, tai yra, šiuolaikinės Rusijos senųjų, vietinės kilmės tautų istorijos?

Yra daug Rusijos istorijos variantų – reali Rusijos tautų istorija ir kultūra apribota iki vietinio folkloro lygio. Kodėl Uralo ir Užuralės, Sibiro, Altajaus ir Tolimųjų Rytų istoriją Rusijos moksleiviai mokosi būtent nuo Jermakų, Dežniovų užkariavimų laikotarpio? O ką, iki tol ten nieko nebuvo? Nebuvo rusų – reiškia nebuvo.

Taip, kadangi nėra Rusijos istorijoje vietos niekam, kas nerusiška. Nėra vietos realiai istorijai tautų, kurios ir yra ta pati šiandieninė Rusija, kaip nebuvo vietos realiai Ukrainos, Baltarusjos istorijai, Vidurinės Azijos tautų kultūrai ir kalbai carinėje Rusijoje ir Sovietų Sąjungoje.

Ne veltui lozungas „Rusija – tautų kalėjimas“ buvo žinomas visai Europai.

Kodėl Rusijos moksleivis, baškiras ar totorius, kurio tauta turi senesnę istoriją, kultūrą, raštiją, literatūrą, negu rusų, turi mokytis mokykloje savo šalies istoriją, prasidedančią nuo Kijevo Rusios susikūrimo laikų? Tai ne jų istorija, ir ne tų tautų istorija, kurios jau faktiškai ištrintos iš etninio pasaulio žemėlapio, siekiant sukurti Rusija pavadintam dariniui, sakoma kazachų vaizdo medžiagoje.

Ir primenamas Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pasisakymas dėl Krymo aneksijos. Jis pasiryžęs ginti savo šalį nuo bet kokių agresorių – ar jie ateitų iš Vakarų, ar iš Rytų. O jeigu jau Krymas turi priklausyti Rusijai, tai gal didžioji Rusijos teritorijos dalis istoriškai turėtų būti perduota Kazachstanui, ironizuoja jis.

Skambant patriotiškai giesmei kazachų autoriai prisimena savo šalies šlovingos praeities etapus su gausiai iliustruota medžiaga. Tikrai puiki istorijos pamoka Džeržinskio anūkui. Tik ar jis ją išmoks?

Parengė Leonas Grybauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.