Keisti B. Nemcovo ir V. Listjevo žmogžudysčių sutapimai

Sekmadienį sukako 20 metų nuo siaubingos Vladislavo Listjevo, vienos iš didžiausių Rusijos televizijos stočių vadovo, žmogžudystės, o šios šalies Tyrimų komitetas teigia, kad bylos nenutrauks tol, kol žudikas nebus patrauktas atsakomybėn.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 2, 2015, 8:00 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 8:07 PM

V.Listjevas, garsus televizijos žurnalistas, kuris vadovavo dabar pelningam, valstybės kontroliuojamam Pirmajam televizijos kanalui, buvo nušautas Maskvoje, savo buto laiptinėje. Ši paslaptinga užsakyta žmogžudystė iki šiol neišaiškinta.

„Byla nenutraukta, – sakė Tyrimų komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas savo komentaruose, kuriuos cituoja naujienų agentūra „Interfax“. – Tyrimas tebevyksta, siekiant nustatyti šio nusikaltimo organizatorių ir visus prie jo prisidėjusius asmenis“.

Po daugybės metų, penktadienį, žudiko kulka netoli Kremliaus pakirto žymų opozicijos aktyvistą, buvusį ministrą pirmininką Borisą Nemcovą, kai šis ėjo namo. Politiko mirtis dvi dienos iki masinio mitingo, kuriame jis turėjo būti ryškiausia figūra, pateko į viso pasaulio žiniasklaidos dėmesio centrą.

V.Listjevas, nušautas 1995 metų kovo 1 dieną, taip pat buvo įtakinga figūra Rusijos politiniuose sluoksniuose, nors jis pats ir nebuvo politikas. Kaip tuo metu naujai sukurtos Rusijos visuomeninės televizijos, arba ORT, vadovas jis buvo atsakingas už šio kanalo redakcinę politiką.

Tuomet pranešant naujienas buvo spėliojama, kad jį galėjo nužudyti dėl politinių motyvų ar verslo interesų, kadangi jis neseniai buvo išgujęs daug tarpininkų iš kanalo reklamos verslo.

Kaip savo svetainėje paskelbtame pranešime teigia Pirmasis kanalas, niekas nebuvo apkaltintas šia žmogžudyste. Naujienų agentūra „Rosbalt“ praneša, kad įtariamasis žudikas Aleksandras Ageikinas buvo rastas negyvas Tel Avive netrukus po to, kai buvo nustatyta, jog jis gali būti prikišęs nagus prie šio nusikaltimo.

Kitas vyras, kuris neva prisipažino vairavęs sprunkantį automobilį, Andrejus Čelyševas, buvo nuteistas kalėti 20 metų už kitą žmogžudystę. Jis sakė V.Listjevo bylą tiriantiems prokurorams, kad kitų mašinoje buvusių žmonių nepažįsta, kadangi jis paprasčiausiai vežė juos už pinigus, pranešė „Rosbalt“.

Kanalo įkūrėjas Rusijos oligarchas Borisas Berezovskis, kuris po keleto metų jau valdė 49 procentus jo akcijų, neva buvo apklaustas dėl šios žmogžudystės. 1996 metais žurnalas „Forbes“ atspausdino straipsnį, pavadintą „Godfather of the Kremlin?“ („Kremliaus mafijos vadas?“), kuriame išsamiai buvo analizuojama V.Listjevo byla ir kaltinamas B.Berezovskis, kad jis tvarko savo verslo reikalus kaip mafijos bosas. Straipsnyje buvo teigiama: „Berezovskis galėjo šio to apmokyti vyrukus Sicilijoje“.

B.Berezovskis padavė „Forbes“ į teismą už šmeižtą. Didžiosios Britanijos teismas iš dalies jo ieškinį patenkino: „Forbes" turėjo paneigti kai kuriuos teiginius. Šį straipsnį, kaip manoma, parašęs žmogus, amerikiečių žurnalistas tyrėjas Paulas Klebnikovas, kuris tapo rusų kalba leidžiamo žurnalo redakcijos vadovu, Maskvos gatvėje buvo nušautas 2004 metais.

B.Berezovskis, persikėlęs į Didžiąją Britaniją 2000 metų pradžioje, kai Rusija pradėjo jo baudžiamąjį persekiojimą dėl sukčiavimo, kurį jis vadino politiškai motyvuotu, nusižudė mįslingomis aplinkybėmis 2013 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.