JAV valstijų pavadinimų kilmė – paprastesnė, nei manėte

Liepos 4-ąją Jungtinės Amerikos Valstijos švenčia Nepriklausomybės dieną. Tačiau dažnai net ir savo šalimi besididžiuojantis amerikietis dorai nežino, kokia jo valstijos ar miesto pavadinimo kilmė.

Laisvės statula – vienas pagrindinių Jungtinių Amerikos Valstijų simbolių.<br>„123rf.com“
Laisvės statula – vienas pagrindinių Jungtinių Amerikos Valstijų simbolių.<br>„123rf.com“
Daugelis mano, kad Niujorko valstija bei miestas pavadinti Jorko miesto Didžiojoje Britanijoje garbei, bet tai ne visai tiesa.<br>„123rf“ nuotr.
Daugelis mano, kad Niujorko valstija bei miestas pavadinti Jorko miesto Didžiojoje Britanijoje garbei, bet tai ne visai tiesa.<br>„123rf“ nuotr.
Daugelio Jungtinių Amerikos Valstijų pavadinimai kilo iš senųjų vietos genčių, upių, kalnų, lygumų pavadinimų.<br>„123rf“ nuotr.
Daugelio Jungtinių Amerikos Valstijų pavadinimai kilo iš senųjų vietos genčių, upių, kalnų, lygumų pavadinimų.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vitalijus Michalovskis

Jul 4, 2015, 7:37 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 2:47 AM

Kalifornija, Florida, Teksasas, Minesota, Aliaska. Ką  reiškia šie pavadinimai? Jų kilmė „indėniška“ ar „europietiška“? Indėnų kilmės pavadinimai

Aidaho (Idaho) valstijos pavadinimo kilmė nėra tiksliai nustatyta, tačiau pagal vieną versiją jis kilęs iš indėnų šošonų frazės „ee-dah-how“, o tai reiškia tekančią saulę, pagal kitą – iš arapahų tautelės žodžio „idaahe“ (priešas), kuriuo arapahai įvardydavo nedraugiškus kaimynus.

Ajova (Iowa) – nuo ajovų genties. Tiesa, save pastarieji vadino kiek kitaip.

Juta (Utah) – nuo jutų, tai yra aukštų žmonių.

Šiaurės ir Pietų Dakotos pavadinimas kildinamas iš indėnų – sijų žodžio, kuris reiškė draugą, sąjungininką.

Beje, panašią etimologiją turi ir Teksasas (Texas): kadaise bičiulį reiškiantis čiabuvių žodis „taysha“ ispanų kolonistų lūpose virto „tejas“. Būtent taip europiečiai kreipdavosi į visus jiems palankius raudonodžius.

Aliaska aleutų kalba reiškia vietą, „kur yra daug banginių“, nors kiti tyrinėtojai tvirtina, kad jis reiškia tiesiog vandenyno skalaujamą krantą, žemyną.

Kentukis (Kentucky) – „lygumų (pievų) žemė“, Konektikutas (Connecticut) – „ilga patvinusi upė“, Misisipė (Mississipi) ir Ohajas (Ohio) – „didžioji upė“, Minesota (Minesota) – „drumstas vanduo“, Nebraska (Nebraska) – „tykus vanduo“, Mičiganas (Michigan) – „didelis ežeras“, Vajomingas (Wyomimg) – „upės slėnis“, Masačiusetsas (Massachusetts) – „didelis kalnas“.

Akivaizdu, kad daugelio valstijų pavadinimai kilo iš senųjų vietos genčių, upių, kalnų, lygumų pavadinimų.

Žinoma, kadaise europiečiai juos užrašydavo taip, kaip girdėjo, dažnai iškraipytai, tad dabartinis jų tarimas nebūtinai atitinka senuosius originalus.

Pavyzdžiui, Viskonsino (Wisconsin) upės, o vėliau ir valstijos pavadinimą tiek anglai, tiek prancūzai rašydavo savaip ir bent keliais variantais: iškraipymo, matyt, būta stipraus, tad atsekti pirminę jo prasmę nėra paprasta.

Europietiškos kilmės pavadinimai

Europietiškos kilmės JAV valstijų pavadinimai sudaro kitą didelę dalį. Jų kilmę atsekti kur kas lengviau, nors tam tikrais atvejais ir čia pasitaiko painiavos.

Daugelis mano, kad Niujorko valstija ir miestas pavadinti Jorko miesto Didžiojoje Britanijoje garbei, bet tai ne visai tiesa. Pasirodo, tai padaryta norint pagerbti karališkosios šeimos narį – tuometinį Jorko hercogą Jokūbą Stiuartą, kuris vėliau karūnuotas Jokūbu II (1633–1701 m.).

Delavero (Delaware) valstijos pavadinimas taip pat kildinamas iš garbingo titulo, priklausiusio anglų didikui Tomui Vestui, tituluotam baronui de la Varui (1577–1618 m.), pirmajam Virdžinijos gubernatoriui. Vestas vadovavo anglų kolonizacijai ir britų kariuomenės mūšiams su indėnais. Iš pradžių karingo aristokrato titulu pradėta vadinti upė, paskui – prie jos gyvenantys indėnai, o galiausiai – ir visas kraštas, valstija.

Luiziana (Louisiana) ilgai buvo valdoma prancūzų, kurie pakrikštijo šias žemes Liudviko XIV (1638–1715 m.) – „karaliaus–saulės“ garbei.

Pavadinimas Džordžija (Georgia) atsirado norint įamžinti Didžiosios Britanijos ir Airijos valdovą Jurgį II (1683–1760 m.), Šiaurės ir Pietų Karolinos – Karolį I (1600–1649 m.), Virdžinija (Virginia) – Mergele pramintą karalienę Elžbietą I (1533–1603 m.), Merilandas (Maryland) – Henrietą Mariją (1609–1669 m.).

Beje, 1634 m. būsimajame Merilande įkurta Šv. Marijos gyvenvietė, tad valstijos pavadinimas dar kartais siejamas ir su Dievo Motina.

Vermontas (Wermont) prancūziškai reiškia žalią kalną, Montana, verčiant iš ispanų, – tiesiog kalną, Florida – žydintį kraštą, Koloradas (Colorado) – rausvąją (upę).

Kalifornijos (California) pavadinimas pirmą kartą sutinkamas ispaniškame XVI a. pradžios romane „Las sergas de Esplandian“. Pasak to meto legendų, Kalifornija – mitinė sala toli rytuose, kurioje be galo karšta ir gyvena juodosios amazonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.