Liūdnos Londono išpuolio metinės: teroras vėl sėja baimę

Penktadienį visoje Jungtinėje Karalystėje kelioms akimirkoms sustojo gyvenimas: tylos minute pagerbti 30 britų turistų, prieš savaitę nužudytų Tuniso paplūdimyje. Antradienį visa šalis vėl sustings pagarbioje tyloje.

Savižudžių sprogdinimai Londone nusinešė 52 žmonių gyvybę – šalį sukrėtė faktas, kad visi keturi mirtininkai užaugo Anglijoje.
Savižudžių sprogdinimai Londone nusinešė 52 žmonių gyvybę – šalį sukrėtė faktas, kad visi keturi mirtininkai užaugo Anglijoje.
U.Hasanas teigė, kad visi jie patikėjo ekstremistų propaganda.
U.Hasanas teigė, kad visi jie patikėjo ekstremistų propaganda.
Daugiau nuotraukų (2)

Vytas Rudavičius („Lietuvos rytas“)

2015-07-05 10:59, atnaujinta 2017-10-27 23:17

Šitaip bus prisimintos lygiai prieš dešimt metų – 2005-ųjų liepos 7 dieną įvykdyto didžiausio teroro išpuolio Jungtinės Karalystės istorijoje aukos.

52 žmonės žuvo, o dar daugiau nei 700 buvo sužeisti, kai Londono metro traukiniuose ir dviaukščiame autobuse sprogo keturios savižudžių teroristų bombos.

Keturi britų islamistai, grupuotės „Al Qaeda“ nariai, savo veiksmus sinchronizavo minutės tikslumu. Sprogimai tuneliuose tarp Liverpulio gatvės ir Oldgeito bei Kings Kroso ir Raselo aikštės stotelių, taip pat Edžverio kelio stotelės prieigose nugriaudėjo tuo pat laiku – 11 val. 30 min.

Tik ketvirtoji bomba autobuse Tavistoko aikštėje sprogo maždaug po valandos.

Savižudžiai užaugo Anglijoje

Antradienį didžiausioje Jungtinės Karalystės sostinės šventovėje – Šv.Pauliaus katedroje – vyks atminimo mišios, kuriose dalyvaus žuvusiųjų šeimos, sužeistieji, juos gelbėję medikai, ugniagesiai, metropoliteno darbuotojai, policininkai ir politiniai lyderiai bei karališkosios šeimos atstovai.

Dar viena ceremonija vyks prie minimalistinio memorialo Londono Haid Parke, skirto tiems, kurių gyvybę nutraukė ar sumaitojo tragiškoji „7/7“. Tokiu trumpiniu britai pakrikštijo lemtingą šaliai liepos 7-ąją.

Ta diena ne tik pakeitė politikų ir saugumo ekspertų požiūrį į vietinių islamistų radikalų keliamą grėsmę, bet ir sukėlė didelį šoką tuometei britų visuomenei: juk visi keturi teroristai buvo ne kokie nors atvykėliai, o savi, „užauginti namie“.

Grupės vadeiva Mohammadas Sidique’as Khanas ir jo du bendrininkai gimė, mokėsi ir visą savo gyvenimą praleido Šiaurės Anglijos Lidso miesto apylinkėse, kur išeivių iš Pakistano bendruomenė yra itin gausi.

Ketvirtasis savižudis, Germaine’as Lindsay, gimė Jamaikoje, bet su šeima persikėlė gyventi į Jorkšyro grafystę, kai jam buvo vos penkeri. Visas ketvertas turėjo tik britiškus pasus.

Keršijo premjerui T.Blairui

Šie teroristai peržengė tą neregimą raudonąją liniją, kurios iki tol nebuvo drįsęs kirsti nė vienas iš gausios trijų milijonų britų musulmonų bendruomenės narių.

Kadangi daug metų tiek leiboristų, tiek konservatorių vyriausybės šaliai skiepijo naivoką „valstybinio daugiakultūriškumo“ koncepciją, daugeliui britų buvo sunku suvokti, kodėl jų bendrapiliečiai staiga nusprendė bombomis sprogdinti savo miestą.

Tiesmuką atsakymą į šį klausimą pateikė pats M.Sidique’as Khanas. Prieš išpuolį Londone 30-metis pradinės mokyklos mokytojo padėjėjas padarė trumpą vaizdo įrašą.

Savižudis įraše save identifikavo anaiptol ne kaip britą, o kaip „islamo tautos“ atstovą.

Nors per savo gyvenimą jis nė kojos nebuvo įkėlęs į Iraką ar Afganistaną, priešmirtinėje deklaracijoje džihadistas pareiškė, kad keršija už tuomečio britų premjero Tony Blairo palaimintas karines kampanijas – prieš Saddamą Husseiną Irake ir prieš talibus Afganistane.

Anot mirtininko, būtent musulmonai yra tikroji „jo tauta“.

„Jūsų demokratiškai išrinktos vyriausybės nuolat vykdė žiaurumus prieš mano tautą visame pasaulyje. Aš su jumis kovoju, aš esu karys. Dabar jums teks patiems paragauti šio karo realybės“, – prieš 10 metų aiškino islamistas M.Sidique’as Khanas.

Vis nauji kirčiai radikalams

Dabar, praėjus jau dešimtmečiui po Londono sprogdinimų, saugumo tarnybos ir politikai neturi jokių tuščių iliuzijų. Karas su ekstremaliais islamistais, nuolat gyvenančiais Londone, Birmingame, Lidse ir dar šimtuose mažesnių miestų, truks ilgai.

Nors tokiame kontekste paprastai vengiama kalbėti apie sėkmes, „kare su vidaus teroru“ Jungtinės Karalystės saugumo tarnybos yra pasiekusios ne taip jau mažai.

Bene svarbiausias šios sąlyginės sėkmės rodiklis – faktas, kad per pastaruosius 10 metų šalyje sugebėta užkirsti kelią naujam dideliam išpuoliui.

Vasaros olimpinės žaidynės Londone ir daugelis kitų masinių kultūros ar sporto renginių įvyko be jokio didesnio incidento, nors planus radikalai tikrai brandino.

Per dešimtmetį po metro išpuolių Jungtinės Karalystės Bendruomenių ir Lordų Rūmai priėmė mažiausiai septynis įstatymus, kurie vienaip ar kitaip susiję su kova prieš terorą.

Dabar britų policija, žvalgai ir finansinės priežiūros institucijos turi bene geriausią kovos su islamistais įstatymų pagrindą Vakarų Europoje.

Jau rudens pradžioje naujoji parlamentinė dauguma, kurią sudaro Davido Camerono konservatoriai, žada priimti dar vieną įstatymą: jo smaigalyje atsidurs radikaliojo islamizmo ideologai ir propagandistai.

„Naujasis įstatymas suteiks galimybę uždrausti radikalias organizacijas, kurios niekina demokratijos idėjas ar skelbia neapykantą kitiems“, – pažadėjo premjeras D.Cameronas.

Aktas taip pat suteiks teisę mažiausiai 2 metams uždrausti į Jungtinę Karalystę sugrįžti tiems šalies piliečiams, kurie įtariami kariavę grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) gretose.

Stūgauja vieniši vilkai

Britų žvalgybos ir policijos duomenimis, mažiausiai 700 įtariamų teroristų, turinčių Jungtinės Karalystės pilietybę, dabar yra IV kontroliuojamose Sirijos ir Irako teritorijose. Iki 300 asmenų jau gali būti grįžę.

Dėl itin griežtų saugumiečių gniaužtų pačioje Jungtinėje Karalystėje ekstremistai ėmė keisti savo taktiką. Jie buvo priversti nuo gerai suplanuotų didelių išpuolių pereiti prie vadinamosios vienišų vilkų veiklos.

Siaubingu pavyzdžiu tapo prieš dvejus metus įvykdytas dviejų teroristų – Michaelo Adebowale’io ir Michaelo Adebolajo – išpuolis. Peiliais ginkluotų nusikaltėlių auka tapo britas karys Lee Rigby. Jam vidury dienos Pietų Londono Vulidžo rajone iš Nigerijos kilę britai nupjovė galvą.

Tad net ir gana efektyvus saugumo tarnybų darbas tikrai neišrovė radikalių islamistų problemos su šaknimis. Pats D.Cameronas po išpuolių Tunise pripažino, kad su šiuo piktybiniu augliu teks kovoti „visai kartai“.

Premjero nuomonei dėl mažiausiai du dešimtmečius truksiančios kovos pritaria buvęs džihadistas, dabar astrofizikos mokslų daktaras, Karališkosios astronomų draugijos narys, nuosaikus musulmonų imamas Usama Hasanas.

„Per dešimtmetį po liepos 7osios išpuolių britų musulmonų bendruomenė susiskaldė. Dauguma atsuko nugarą iš pradžių „Al Qaeda“, o po to ir IV radikaliems pareiškimams. Tai džiugina.

Bet yra ir mažuma, kuri susižavi teroro grupuočių propaganda. Be abejonės, IV yra naujoji „Al Qaeda“ versija, dabar neva kurianti islamiškąjį kalifatą. Deja, ši žinia tą mažumą gundo.

Ji sužavi ne tik musulmonus vyrus, bet ir moteris. Nuolat girdime apie britų musulmonų šeimas, išvykstančias į IV užgrobtas žemes. Jie ten vyksta netgi su savo vaikais. Tai – geriausias įrodymas, kaip efektyvi propaganda gali žmonėms susukti galvas“, – „Lietuvos rytui“ sakė U.Hasanas.

Propaganda nuodija protus

Apie nuodingą radikalių idėjų trauką jauniems protams U.Hasanas žino ne iš nuogirdų. Augęs religingoje Korano tyrinėtojų šeimoje hedonistiškame Londone jis jau nuo paauglystės kentė draskančią tapatybės krizę: ar esu musulmonas iš Rytų, ar britas vakarietis?

Būtent tuomet radikalaus salafizmo propaguotojai pasiūlė jaunuoliui greitus atsakymus.

„Prieš tris dešimtmečius Anglijoje buvo daug daugiau rasizmo ir atskirties nei dabar. Kaip ir kiekvienas jaunuolis, kurio oda tamsesnė, jaučiausi nepriklausąs daugumai. Toks jausmas gniuždo. O karingos islamistų organizacijos kaip tik tokius jaunuolius kaip aš tada ir medžiojo“, – pasakojo U.Hasanas.

Jie naudojosi konfliktais, bet kuriame pasaulio taške kurdami tą patį siužetą: kad musulmonai turi imtis ginklo prieš nemusulmonus.

„Mano atveju tai buvo kova modžahedų gretose prieš sovietų armiją Afganistane. Buvau jaunas, naivus ir užkibau ant šios gundančios idėjos – „mes prieš juos“.

Todėl žinau, kaip būtent dabar veikia IV propagandos mašina, kaip ji nuodija protus ir verbuoja sekėjus, kuriuos paverčia patrankų mėsa“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino U.Hasanas.

Jis dar jaunystėje atmetė radikalaus islamo idėjas – grįžęs į Jungtinę Karalystę vaikinas baigė studijas Kembridžo universitete, kur gilinosi į astrofiziką ir dirbtinio intelekto kūrimą.

U.Hasanas nuo 2008-ųjų yra ne tiktai vienos iš Rytų Londono mečečių imamas, bet ir vienas su radikalizmu kovojančios organizacijos „Quilliam Foundation“ įkūrėjų.

Lygina su bolševizmu

Anot U.Hasano, per pastarąjį dešimtmetį radikalių islamistų teiginiais susižavi anaiptol ne vien tie britai, kurių tėvai ar seneliai yra iš musulmoniškos aplinkos. Paprasti atsakymai į sudėtingas gyvenimo dilemas patraukia ir baltaodžius britus.

„Interpolo labiausiai ieškoma pasaulio moteris yra anglė Samantha Lewthwaite – radikali islamistė, dar vadinama Baltąja Našle. Visai neseniai Kenijoje buvo nukautas teroro grupuotės „Al Shabaab“ narys – baltaodis britas Thomas Evansas iš Bakingamšyro grafystės.

Ekstremalus politinis islamas šiems britams pasirodė patrauklus“, – konstatavo U.Hasanas.

Šio islamo teologo nuomone, Vakarų politiniai lyderiai privalo suvokti, kad IV patrauklumas radikaliam jaunimui turi paralelių su XX amžiaus pradžioje išpopuliarėjusia kita politine kvazireligija – bolševizmu.

„Klaidinga manyti, kad vakariečius musulmonus ir jaunimą iš kitų pasaulio kampų į IV sugena tik nedarbas, skurdas, prastas išsilavinimas ir kitos socialinės priežastys.

IV turi savo ideologiją, kuri, kaip ir bolševizmas, siūlo sekėjams paprastus, greitus kelius į rojų žemėje, į absoliučią laisvę. O ją neva galima pasiekti tik beatodairiškai kovojant su netikinčiaisiais.

Žinoma, norint nugalėti „Daesh“ (taip IV vadinama musulmonų pasaulyje. – Red.) būtina rimta karinė operacija.

Tačiau tuo pat metu reikia ir rimtų pastangų kontratakuojant idėjų kare. Priešnuodis prieš IV propagandą – skleidžiamų mitų sužlugdymas“, – įsitikinęs U.Hasanas.

Jis pateikia pavyzdį: esą IV ideologai nenustoja verbuojamiems britams teigti, kad jie taps tokiais pat didvyriais, kokiais prieš 80 metų tapo britai, kaip savanoriai vykę į Ispanijos pilietinio karo respublikoniškas tarptautines brigadas.

„Bet šis mitas subyra, kai tik imi nuodugniai lyginti. Į Ispaniją vykę savanoriai nenusižengė jokiems tuomečiams britų įstatymams, o „Daesh“ sekėjai laužo mažiausiai kelis teisės aktus. Be to, Ispanijoje savanoriai kovojo prieš kitus ginkluotus oponentus, o ne masiškai skerdė civilius, žudė ir prievartavo moteris ar net mergaites, kaip tai daro „Daesh“, – aiškino U.Hasanas.

BBC atsisako grupuotę vadinti „Daesh“

Britų visuomeninis transliuotojas BBC šią savaitę sulaukė laiško iš 120 Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų narių su raginimu džihadistus Sirijoje ir Irake vadinti ne „Islamo valstybe“, o „Daesh“.

„Daesh“ ekstremistus vadina žiniasklaida musulmonų šalyse, taip pat Prancūzijoje. Tai yra arabiškas grupuotės „Irako ir Levanto islamo valstybė“ trumpinys.

Laiško, kurį pasirašė ir Londono meras Borisas Johnsonas, iniciatorius konservatorius Rehmanas Chishti aiškino, kad „musulmonai susigūžia kiekvieną kartą, kai ta siaubinga, barbariška grupuotė pavadinama „Islamo valstybe“. Politiko teigimu, džihadistai nei neatstovauja islamui, nei yra valstybė.

Tačiau BBC direktorius Tony Hallas atmetė raginimus – esą termino „Daesh“ vartojimas leistų suprasti, kad transliuotojas nėra objektyvus. Mat „Daesh“ islamistus vadina jiems priešiškos, bet irgi ekstremistinės grupuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.