„Pravyj sektor“ kaitina antrąjį frontą. Kokie jų tikslai?

Ukrainoje vėl kyla įtampa. Tik šį kartą – ne šalies rytuose, kur galioja popierinės paliaubos su prorusiškais separatistais, o vakaruose. Čia ultranacionalistinė organizacija „Pravyj sektor“, regis, panoro įvesti savus įstatymus.

Į milicininkus Mukačevėje buvo šaudoma iš granatsvaidžių. Trys pareigūnai sužeisti, o dvi jų mašinos – sudegintos.<br>AP nuotr.
Į milicininkus Mukačevėje buvo šaudoma iš granatsvaidžių. Trys pareigūnai sužeisti, o dvi jų mašinos – sudegintos.<br>AP nuotr.
„Pravyj sektor“ kovotojai ir jų šalininkai jau renkasi į protestus Kijeve.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Pravyj sektor“ kovotojai ir jų šalininkai jau renkasi į protestus Kijeve.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Kyiv Post“, „Reuters“, AP, BNS ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jul 14, 2015, 6:53 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:51 AM

Prezidentas Petro Porošenka dabar turbūt keikiasi. Nors „Pravyj sektor“ iki šiol atliko gana svarbų vaidmenį kovose su Rusijos remiamais separatistais Donbase, tikriausiai buvo galima nujausti, kad radikalai pradės siautėti ir kitose šalies dalyse.

Taip ir atsitiko. Tiesa, pirmuoju ženklu jau buvo tapęs šių nacionalistų elgesys per homoseksualų eitynes Kijeve birželio pradžioje – tą kartą parado dalyviai buvo medžiojami visame mieste. Rimtesnių incidentų pavyko išvengti tik įsikišus milicijai.

Bet šįkart jau neapsieita be aukų. Šeštadienį į Mukačevės miestą Vakarų Ukrainoje, netoli sienos su Vengrija ir Slovakija, atvykę „Pravyj sektor“ nariai susišaudė su vietos milicija – žuvo mažiausiai du žmonės.

Šaudė ir iš granatsvaidžių

Kas tiksliai nutiko Mukačevėje, pasakyti neįmanoma, nes abi pusės pateikė skirtingas įvykių versijas. Pati organizacija „Pravyj sektor“ tikina, kad siekia išnaikinti korupciją.

Esą kovotojai buvo įvilioti į sporto kompleksą, priklausantį esą korumpuotam parlamentarui Michailui Lano, o tada į svečius pradėjo šaudyti „šio narkotikų kontrabandininko“ papirkti milicininkai.

Internete iš tiesų yra vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip milicininkai kartu su automatais ginkluotais civiliais tariasi, ką toliau daryti.

Tačiau Vidaus reikalų ministerija Kijeve skelbia, kad ugnį paleido būtent „Pravyj sektor“.

Be to, į pareigūnus buvo šaudoma net iš granatsvaidžių – mažiausiai dvi milicijos mašinos buvo sudegintos.

Pareiškę, kad valdžia įžūliai meluoja ir dangsto Vakarų Ukrainos kontrabandininkus, radikalaus judėjimo nariai kitą dieną blokavo kelius ir pareiškė nesileisiantys nuginkluojami saugumo pajėgų – esą nebuvo tokio organizacijos lyderio Dmytro Jarošo nurodymo.

Įtampa nenuslūgo ir vakar – Mukačevės link vyko ir Ukrainos kariuomenės technika, čia pasirodė Nacionalinė gvardija. Vadinasi, baiminamasi rimto konflikto.

Siekia įvesti savo tvarką

Vis dėlto gali būti, kad teisiausi bus tie, kurie tvirtina, jog Mukačevėje susigrūmė dvi dėl kontrabandos srautų Vakarų Ukrainoje konkuruojančios grupuotės.

Esą į miestą šeštadienį atvykę „Pravyj sektor“ kovotojai žaidžia patriotus, nors iš tiesų tenori perimti pelningą nelegalų verslą iš vietos nusikaltėlių. Pastarieji greičiausiai nupirkę Mukačevės milicininkus, todėl ultranacionalistai puolė ir juos.

Nusileisti nežadama. Vakar organizacijos atstovas Oleksijus Bykas toliau aiškino, kad neleis atsiųsti daugiau milicijos į miestą, ir reikalavo vidaus reikalų ministro Arsenijaus Avakovo atsistatydinimo.

„Pravyj sektor“ taip pat pagrasino, kad gali atsiųsti vyrus į Kijevą. Ukrainos sostinėje ir kituose šalies miestuose jau surengta nemažai judėjimą palaikančių protestų. Tai akivaizdus iššūkis prezidentui P.Porošenkai ir jo vyriausybei – Kijevo nurodymų neklausoma, nors valdžia kaip įmanydama stengiasi atkurti tvarką kol kas pakrikusioje valstybėje.

Taip, Ukraina reformas vykdo sulėtintu tempu – kai kurie kritikai tvirtina, kad teisinė sistema vis dar yra įtartinai palanki turtingiems ir įtakingiems oligarchams.

Tačiau tai dar nereiškia, jog sukarinta nacionalistinė organizacija – kad ir kokie būtų jos nuopelnai fronte Rytų Ukrainoje – gali įvedinėti savo tvarką. Negana to, granatsvaidžiais šaudydami į milicijos automobilius.

„Tai, kas nutiko Mukačevėje, valstybei turi tapti rimtu signalu. Reikalingas reformas būtina paspartinti – šalyje turi nelikti nelegalių ginkluotų grupių“, – pažymėjo nepriklausomo politinių tyrimų centro „Penta“ analitikas Volodymyras Fesenka.

„Mukačevėje nusikaltėliai aiškinosi santykius. Vyksta konfliktas tarp klanų, kurių vienas save vadina patriotais.

Tai didžiulis iššūkis stabilumui“, – pridūrė ekspertas.

Linki D.Jarošui sėkmės

Tiesa, įkarštį bando vėsinti pats D.Jarošas, kuris po pernykštės revoliucijos sugebėjo patekti į Aukščiausiąją Radą.

„Pravyj sektor“ lyderis paneigė, kad judėjimo batalionai palieka bazes prie fronto linijos ir vyksta padėti kovotojams į Mukačevę. Be to, jis patikino, jog su Ukrainos saugumo tarnyba jau ėmėsi veiksmų, kad stabilizuotų situaciją šalies vakaruose.

Vis dėlto jaunoji Ukrainos politikų ir aktyvistų karta lieka neįtikinta. Jie negali patikėti, kad valdžia iki šiol toleravo tokią suirutę šalyje.

„Kiek kartų „Pravyj sektor“ pranešė prokurorams apie problemas dėl kontrabandos Mukačevėje? Nė karto! Tad gal jau baikime malti šūdą kalbėdami apie patriotus“, – piktinosi vienas nepriklausomos televizijos „Hromadske“ įkūrėjų Maksimas Eristavis.

Jis taip pat ironizavo: „Kai sukarinta grupuotė spjauna į įstatymus ir pradeda savavaliauti Rytų Ukrainoje, kalbame apie separatistus. Bet Vakarų Ukrainoje tokie žmonės – kažkodėl jau patriotai.“

Savo ruožtu jaunam parlamentarui Mustafai Nayyemui dabar įdomiausia, ką darys D.Jarošas. Jis netgi linki „Pravyj sektor“ vadovui sėkmės.

„Būkime atviri. Jei atsiranda keliolika vyrukų su ginklais, vadinančių save patriotais, pasirodo, jie gali kovoti su bet kokia neteisybe už šimtų kilometrų nuo fronto. Ir nesvarbu, kad šaudomasi prie mokyklų, prie žmonių.

Jei D.Jarošas neįtikins tų vyrukų pasiduoti, jis arba juos pasmerks ir taip užsitrauks „Pravyj sektor“ narių rūstybę, arba prisiims atsakomybę už jų veiksmus ir įstums Ukrainą į chaosą. Todėl linkiu jam sėkmės“, – „Facebook“ rašė M.Nayyemas.

Kokie „Pravyj sektor“ tikslai?

„Pravyj sektor“ yra kraštutinių dešiniųjų ultranacionalistinis judėjimas, kurio šaknys – gatvių kovose su riaušių milicija per pirmuosius protestus Kijeve 2013 metų lapkritį. Grupuotė pernai kovą įsiregistravo kaip politinė partija. Narių skaičius jau pasiekęs 10 tūkst.

Pernai birželį Ukrainos vyriausybė pasiuntė vieną „Pravyj sektor“ batalionų palaikyti tvarkos strategiškai svarbiame Mariupolio uostamiestyje Donecko srities pietuose.

Šios sukarintos organizacijos politinė ideologija apibūdinama įvairiai, bet dažniausiai kaip radikali – nacionalistinė, ultranacionalistinė, neofašistinė. „Pravyj sektor“ lyderis D.Jarošas dirba Aukščiausiojoje Radoje, be to, eina Ukrainos ginkluotųjų pajėgų patarėjo pareigas.

Didžiausios neapykantos „Pravyj sektor“ sulaukia Rusijos žiniasklaidoje – Kremliui palankūs žurnalistai judėjimo narius vadina neonaciais ir tikina, kad Kijevo palankumas šiai grupuotei įrodo naujosios Ukrainos valdžios polinkį į fašizmą.

Netylėta ir po savaitgalio įvykių. Rusijos užsienio reikalų ministerijos specialusis atstovas Konstantinas Dolgovas, atsakingas už žmogaus teises, demokratiją ir teisės viršenybę, negailėjo kritikos Ukrainai.

„Pravyj sektor“ vėl parodė savo banditišką veidą Mukačevėje. O Kijevas nenori pyktis su neonaciais“, – „Twitter“ paskelbė K.Dolgovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.