Bėgikas kalėjimą gali iškeisti į namus – ir ne bet kokius

Už netyčinį savo merginos nužudymą nuteistas 28 metų Oscaras Pistorius penktadienį turėjo išeiti iš kalėjimo, bet jo malonės prašymą persvarstyti liepė pats teisingumo ministras. Jeigu jis bus patenkintas, sportininkas jau greitai bausmę pratęs namuose – ir ne bet kokiuose.

Savo draugę R.Steenkamp nužudžiusiam O.Pistoriui jau netrukus gali būti leista baigti bausmę namų arešto sąlygomis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Savo draugę R.Steenkamp nužudžiusiam O.Pistoriui jau netrukus gali būti leista baigti bausmę namų arešto sąlygomis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Namų arešto sąlygos O.Pistoriaus atveju – prabangi jo dėdės Arnoldo vila Pretorijos priemiestyje.
Namų arešto sąlygos O.Pistoriaus atveju – prabangi jo dėdės Arnoldo vila Pretorijos priemiestyje.
Velionės tėvai June ir Barry įsitikinę, kad sportininko vieta – už grotų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Velionės tėvai June ir Barry įsitikinę, kad sportininko vieta – už grotų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

2015-08-23 11:23, atnaujinta 2017-10-19 08:46

Savo penkerių metų įkalinimo bausmę parolimpinis čempionas turėjo pabaigti kalėdamas namų arešto sąlygomis.

Vos dešimt mėnesių aukščiausio saugumo lygio kalėjime praleidęs Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sprinteris to esą nusipelnė dėl gero elgesio už grotų.

Bet žinią apie ankstyvą sportininko paleidimą PAR palydėjo nuostaba ir pyktis. Teisėsauga kritikuota ir dėl pasirinktos datos – O.Pistorius kalėjimą turėjo palikti praėjus vos dviem dienoms nuo jo nužudytos Reevos Steenkamp gimtadienio.

Negana to, šalyje šių metų rugpjūtį lyg tyčia minimas Moterų mėnuo, kurio metu siekiama atkreipti dėmesį į smurto prieš moteris problemą.

Ir nors PAR teisingumo ministras Michaelas Masutha trečiadienį įpareigojo malonės komisiją dar kartą peržvelgti O.Pistoriaus prašymą išsikraustyti į namus, vis dar išlieka tikimybė, kad jis jau greitai galės atsisveikinti su kalėjimu.

Herojus tapo atstumtuoju

Jis buvo vadinamas greičiausiu žmogumi be kojų. Įkvepianti sportininko istorija užbūrė 2012 metų Londono vasaros olimpinių žaidynių žiūrovus.

Tačiau jau 2013-aisiais O.Pistoriaus pavardę pasaulis linksniavo dėl visai kitų priežasčių.

Ir olimpinėse, ir parolimpinėse žaidynėse dalyvavęs sprinteris buvo nuteistas kalėti penkerius metus už netyčinę savo merginos R.Steenkamp žmogžudystę.

Kaip teigė sportininkas, jis paleido šūvių seriją per vonios kambario duris manydamas, kad už jų slepiasi įsibrovėlis.

Tačiau kulkos pakirto už durų buvusią jo draugę manekenę.

Per 7 mėnesius trukusį teismo procesą iki galo taip ir nepaaiškėjo, kas atsitiko prabangiame O.Pistoriaus bute Pretorijoje lemtingo ketvirtadienio paryčiais.

Galiausiai teismas pripažino 29 metų O.Pistorių kaltu dėl netyčinės žmogžudystės, nes jo advokatams pavyko įtikinti teismą, kad bėgikas ją nušovė palaikęs kitu žmogumi.

Po nuosprendžio neįgalus sportininkas šešis mėnesius praleido aukščiausio saugumo lygio kalėjime „Kgosi Mampuru“.

Čia jam nepavyko pasislėpti nuo visuomenės pykčio. Gerbėjai negalėjo suprasti, kodėl dar neseniai jų dievintas herojus galėjo taip nusiristi, o kritikai peikė sprendimą skirti jam palyginti švelnią bausmę.

Siunta dėl bausmės

Praėjusią savaitę PAR ir vėl burnojo ant O.Pistoriaus.

Buvo bandoma suprasti, kodėl vos dešimt mėnesių už grotų praleidusiam sportininkui buvo leista įkalinimą tęsti prabangioje viloje, kuri dažnam jo tautiečiui primintų ne bausmę, o laimėjimą loterijoje.

Prabangiame Pretorijos rajone stoviniuojantis 28 metų Thulani Nkosi buvo nustebintas žinių apie O.Pistoriaus paleidimą.

„Ar jau laikas? Atrodo, kad jo teismas vyko vakar, – stebėjosi apsaugos darbuotojas. – Akivaizdu, kad visa tai – didelių pinigų darbas.

Jis turėtų pasilikti kalėjime ir atsakyti už tai, ką padarė.“

Vyro žodžiai atspindi dalies PAR gyventojų nuomonę.

Bet nors pasipiktinimas didžiulis, teisės ekspertai teigia, kad tokia praktika normali.

Esą tai, kad O.Pistorius iš kalėjimo išeis anksčiau, buvo galima nuspėti iškart po teismo sprendimo.

Pietų Afrikos Respublikos universiteto profesorius Stephanas Terblanche’as paaiškino, kad šalies kalėjimai perpildyti ir jiems dažnai trūksta finansavimo. Todėl malonės komisijos dažnai siūlo kalinius perkelti kalėti namų arešto sąlygomis.

Baudžiamosios teisės dėstytoja Kelly Phelps iš Keiptauno universiteto taip pat pažymėjo, kad parolimpinio čempiono paleidimas iš kalėjimo atitiko visus teisės standartus: „Regis, visuomenės pasipiktinimas nuosprendžiu paremtas tuo, kad daugelis žmonių vis dar mano, jog jis tyčia nužudė R.Steenkamp. Tačiau teismas, remdamasis įkalčiais, nustatė priešingai“.

K.Phelps teigimu, nuosprendis O.Pistoriui netgi buvo griežtesnis negu kitais atvejais, kai įtariamasis teigė auką netyčia palaikęs įsibrovėliu.

Gerai kalėjime besielgusį sportininką buvo rekomenduota paleisti kiek įmanoma anksčiau – kai tik to spręsti susirinks malonės komisija.

O pagal teismo nuosprendį jam pirmąkart į komisiją buvo galima kreiptis už grotų praleidus pusę metų.

Kalės prabangioje viloje

PAR teisingumo ministras dar pasipriešino.

Bet jeigu malonės komisija galiausiai patenkins sportininko prašymą, likusią savo bausmės dalį O.Pistorius atliks savo dėdės Arnoldo namuose prabangiame Pretorijos priemiestyje.

O šie namai tikrai neprimins kalėjimo vienutės.

Nuteistasis turės tenkintis daugiau nei 12 miegamųjų, privačia sporto sale, lauko baseinu ir prižiūrėtais sodais.

Nepranešama, kokių tiksliai sąlygų dar turės laikytis sportininkas.

Tačiau dažniausiai tokiems iš kalėjimo išėjusiems nuteistiesiems yra draudžiama palikti savo gyvenamąją vietą, vartoti alkoholį arba narkotikus ir turėti ginklų.

Namų arešto sąlygomis laikomi nuteistieji taip pat yra nuolatos stebimi, turi nešioti elektroninį daviklį ir atlikti naudingų darbų visuomenei.

Tėvai neslepia skausmo

Gali būti, kad teisingumo ministro sprendimą dar kartą persvarstyti O.Pistoriaus prašymą paskatino ir nužudytosios tėvų nepasitenkinimas. R.Steenkamp šeima anksčiau kreipėsi į malonės komisiją prašydama nepaleisti sportininko pirma laiko.

„10 mėnesių įkalinimo bausmė už gyvybės atėmimą yra tiesiog per švelni. Mes baiminamės, kad tai bus blogas pavyzdys ir neveiksminga prevencinė priemonė kitiems nusikaltėliams“, – rašoma viešame June ir Barry Steenkampų laiške.

R.Steenkamp tėvai taip pat rašė, kad jau yra atleidę O.Pistoriui. Bet jie mano, kad kaltu dėl nusikaltimo pripažintas žmogus turi atsakyti už savo veiksmus.

Vėliau gedinti šeima paaiškino, kad artėjant akimirkai, kai nuteistasis galės palikti kalėjimą, jų netekties skausmas yra ypač stiprus.

„Mes vis dar negalime apsiprasti su mūsų nuostabios dukters praradimu. Šią savaitę ypač smarkiai tai jaučiame, nes rugpjūčio 19 dieną Reeva būtų šventusi 32-ąjį savo gimtadienį“, – pranešime „The New York Times“ skelbė Steenkampų šeima.

Nuosprendis gali pasikeisti

Tiesa, prokurorai šią savaitę Aukščiausiajam teismui pateikė apeliaciją. Remiantis ja, O.Pistorius negalėtų džiaugtis gyvenimu ištaigingoje viloje, o grįžtų į kalėjimą ilgiems metams.

Prokurorai tvirtina, kad sportininkas turėjo būti nuteistas dėl tyčinės žmogžudystės, nes teisėja Thokozile Masipa neteisingai įvertino įkalčius ir buvo pernelyg nuolaidi.

Bėgiko advokatai turi kelias savaites pateikti atsakymą, o teisėjų kolegija apeliaciją apsvarstys lapkritį. Jeigu nuosprendis būtų sugriežtintas, O.Pistorius už grotų praleistų mažiausiai 15 metų. (CNN, „The Daily Telegraph“, „Time“, LR)

Gyvenimas pasikeitė per vieną naktį

2012 m. rugpjūtis – Bėgiku ašmenimis pramintas O.Pistorius tampa pirmuoju neįgaliu sportininku, dalyvavusiu Londono olimpinėse žaidynėse.

2013 m. vasario 14 d. – O.Pistorius suimamas savo namuose Pretorijoje dėl įtarimų R.Steenkamp nužudymu.

2013 m. vasario 15 d. – bėgikas stoja prieš Pretorijos magistrato teismą. Prokurorams pranešus, kad jie ketina siekti kaltinimų dėl suplanuotos žmogžudystės, O.Pistorius puola į ašaras. Po dviejų dienų jo agentas praneša, kad visos varžybos, kuriose turėjo dalyvauti sportininkas, yra atšaukiamos.

2013 m. vasario 19 d. – O.Pistorius pasirodo pirmajame teismo posėdyje. Prokurorai teigia, kad įtariamasis paleido keturis šūvius į vonios duris, iš kurių trys pataikė į R.Steenkamp. Advokatai perskaito O.Pistoriaus pareiškimą, esą jis palaikė R.Steenkamp įsibrovėliu.

2013 m. rugpjūčio 19 d. – O.Pistorius vėl pasirodo teisme. Jam pateikiami kaltinimai suplanuota žmogžudyste ir neteisėtu ginklo laikymu. Teismo procesas nukeliamas iki kitų metų kovo.

2014 m. rugsėjo 12 d. – O.Pistorius yra pripažįstamas nekaltu dėl žmogžudystės, tačiau nuteisiamas dėl netyčinio nužudymo.

2014 m. spalio 21 d. – sportininkui skiriama 5 metų įkalinimo bausmė. Jis taip pat lygtinai nuteisiamas už ginklo laikymą. O.Pistorius nugabenamas į kalėjimą „Kgosi Mampuru“ Pretorijoje.

2014 m. lapkričio 5 d. – prokurorai pateikia apeliaciją, teigdami, kad O.Pistorius turėjo būti nuteistas dėl tyčinės žmogžudystės, už kurią baudžiama 15 metų įkalinimo bausme.

2015 m. birželio 8 d. – pranešama, kad O.Pistorius iš kalėjimo išeis rugpjūčio 21 dieną. Apeliacijos svarstymas nukeliamas į lapkričio mėnesį.

2015 m. rugpjūčio 19 d. – PAR teisingumo ministerija įšaldo sprendimą paleisti O.Pistorių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.