Ar jau galima ruoštis staigiam kinų skaičiaus šuoliui?

Ir miestų gatvėse, ir internete kinai sveikino valdžios sprendimą atsisakyti ilgus metus galiojusios vieno vaiko politikos. Tačiau panašu, kad tik mažuma skubės pasinaudoti leidimu susilaukti antrojo vaiko, rašo CNN.

Ekspertai nemano, kad Kinijoje gyventojų staiga smarkiai padaugės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ekspertai nemano, kad Kinijoje gyventojų staiga smarkiai padaugės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kinijoje gyventojų skaičius piką pasieks apie 2030 metus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kinijoje gyventojų skaičius piką pasieks apie 2030 metus.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kinai kol kas nedžiūgauja: pinigų antram vaikui turi ne kiekvienas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kinai kol kas nedžiūgauja: pinigų antram vaikui turi ne kiekvienas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Ekspertai nemano, kad Kinijoje gyventojų staiga smarkiai padaugės.<br>AP nuotr.
Ekspertai nemano, kad Kinijoje gyventojų staiga smarkiai padaugės.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

2015-11-03 06:32, atnaujinta 2017-10-06 03:09

„Norėčiau turėti dar vieną vaiką, tačiau to nebus. Abu turime dirbti, todėl nė vienas iš tėvų neturės laiko pasirūpinti mūsų vaikais. Mūsų gyvenimas ir taip įtemptas“, – pasakojo 33 metų farmacininkė Wendy Zhang.

Ketvirtadienį Kinijos komunistų partija pranešė, kad visoms poroms nuo šiol bus leidžiama susilaukti dviejų vaikų. Tačiau dešimtmečius keikta praktika tikriausiai išsilaikys ir toliau.

Skaičiuojama, kad apie 100 mln. porų galės pasinaudoti nauju leidimu, tačiau tik penktadalis apklaustųjų tikino, kad ir nori, ir gali sau leisti susilaukti antrosios atžalos.

„Mano vaikui tik treji, o jau dėl jo esu išleidusi 80 tūkst. juanių (11,5 tūkst. eurų)“, – skaičavo 28 metų daržovių pardavėja Zhou Juan.

Kitiems ši reforma tiesiog įvyko per vėlai.

„Aš būčiau norėjusi turėti tris vaikus, jeigu būčiau galėjusi. Tačiau tai buvo devintasis dešimtmetis, auginti vaikus buvo kur kas paprasčiau, – apgailestavo pensininkė Tian Xiling. – Dabar mano sūnus tikrai neišgalėtų turėti antro vaiko. Maistas, drabužiai, mokslas – viskas dabar kainuoja milžiniškas sumas.“

Įvertintos prognozės

Populiacijos informacijos biuro demografė Kristin Bietsch įvertino tris galimus scenarijus, kaip Kinija gali atrodyti 2050 metais.

Pagal dabartinę politiką skaičiuojama, kad savo aukščiausią tašką – 1,42 mlrd. gyventojų – Kinijos populiacija pasieks 2030 metais, o vėliau pradės leistis.

Optimistiškiausias, bet menkai tikėtinas scenarijus išsipildytų tokiu atveju, jeigu visos vidutinis vaikų vienai moteriai skaičius pasiektų du jau 2016 metais. Tokiu atveju Kinijos populiacija savo aukščiausią tašką pasiektų penkeriais metais vėliau, tačiau jis būtų ir didesnis – 1,46 mlrd. gyventojų.

Trečias realiausias scenarijus teigia, kad gimstamumas Kinijoje augtų labai pamažu ir vidutiniškai du vaikus Kinijos moterys pradėtų gimdyti tik 2050 metais.

Jeigu Kinija vystysis tokiu būdu, 2030 metais aukščiausias populiacijos taškas būtų 1,43 mlrd. gyventojų, o tada pradėtų mažėti.

K.Bietsch padarė išvadą, kad skirtumas tarp dabartinės Kinijos populiacijos trajektorijos ir tos, kuria ši eitų, jeigu dviejų vaikų politika palengva padidintų gimstamumą šalyje, tėra 23 mln. gyventojų.

Neaiškumai dėl įsigaliojimo

Kinijai paskelbus apie naująją politiką, staiga susirūpinta ir tuo, kaip iš tikrųjų ji bus įgyvendinta.

Neaišku, kada ši sistema įsigalios, kadangi sprendimas formaliai nebus patvirtintas iki kovo mėnesio. O dviejų vaikų politika nereiškia ir to, kad bus panaikinti visi apribojimai.

Tikėtina, kad sutuoktiniams vis tiek reikės teikti prašymus dėl leidimų gimdyti, o tarp vaikų šeimoje turės būti tam tikras amžiaus skirtumas.

Moterų teisių aktyvistė Li Sipan patikino, kad šis žingsnis gali atnešti dar daugiau problemų, kadangi Kinijoje nesiekiama sumažinti nelygybės tarp vyrų ir moterų, auginančių vaikus.

„Jeigu Kinija nepriims jokių kitų politikos priemonių, kurios lygiau paskirstytų vaiko auginimo pareigas šeimoje, ir prieinamų vaiko priežiūros centrų kainų, didžiausia našta toliau kris ant moterų“, – pabrėžė aktyvistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.