Ieškomas Paryžiaus teroristas bėga ir nuo „Islamo valstybės“?

Pražūtingi išpuoliai Paryžiuje sukėlė Europą ant kojų intensyvesnei kovai su terorizmu. Jau patvirtinta, kad šių siaubingų atakų organizatorius Abdelhamidas Abaaoudas buvo nukautas. Tad visų dėmesys nukrypo į Salahą Abdeslamą: įtariamas teroristas šiuo metu yra ieškomiausias Europoje žmogus, kurio teisėsaugai dar nepavyko sučiupti po kruvinos nakties įvykių, rašo „The Independent“.

Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu Salahas Abdeslamas yra ieškomiausias žmogus Europoje.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Nov 26, 2015, 5:11 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 7:18 PM

Skrajutės su šio vyro veidu buvo iškabintos visuose Prancūzijos miestuose. Vis dėlto tyrėjai mano, kad „aštuntasis žudynių Paryžiuje užpuolikas“ galimai slapstosi ne tik nuo jų, bet ir nuo pačios „Islamo valstybės“ (IV).

Pabūgo susisprogdinti?

Belgijos tinklalapis pranešė, kad vienintelis identifikuotas gyvas likęs kruvinos nakties užpuolikas lapkričio 17 dieną susisiekė su draugu Briuselyje. Jis sakė, kad gailėjosi, jog dalyvavo Paryžiuje vykdytose atakose, „kurios nuėjo per toli“.

Pokalbyje jis taip pat pridėjo, kad nedrįsta pats pasiduoti, kaip pasielgti jį ragino brolis, nes baiminasi, kad IV atkeršys jo šeimai.

Neįvardinto šaltinio pateikti įrodymai taip pat patvirtina vis stiprėjančius tyrėjų įtarimus, kad lemtingą lapkričio 13-osios naktį S.Abdeslamas supanikavo ir neužbaigė vykdyti kraupios IV jam skirtos misijos, įskaitant ir jo paties susisprogdinimo.

Tyrimui artimi šaltiniai pranešė, kad pirmadienį Paryžiuje buvo rastas „diržas, kuris atrodo panašus į sprogdintojo diržą“. Jis buvo rastas pietiniame Monrūžo priemiestyje.

Diržas, kurį šiukšlių konteineryje rado komunaliniai darbuotojai, yra analizuojamas, siekiant nustatyti, ar jame esama sprogmenų, sakė vienas tyrimui artimas šaltinis.

Pasak jo, telefono duomenys rodo, kad Belgijoje gimęs Salahas Abdeslamas, įtariamas svarbus Paryžiaus atakų dalyvis, kuris veikiausiai tebesislapsto, buvo Monrūžo rajone išpuolių naktį.

Prašė pagalbos

Tyrėjai nustatė, kad S.Abdeslamas, kuris anksčiau Briuselyje buvo žinomas kaip smulkus nusikaltėlis, pražūtingą penktadienio naktį po Prancūzijos sostinės teritoriją klajojo septynias valandas ir ankstyvomis šeštadienio valandomis paspruko į Briuselį.

Policija atsekė, kad 22 val. 30 min., kai „Bataclan“ koncertų salėje vis dar vyko šaltakraujiškos skerdynės, S.Abdeslamas skambino savo draugams ir prašė jų sėsti į automobilį ir atvažiuoti iš Briuselio, kad jį išgelbėtų.

Vos prieš pusvalandį nuo šio skambučio, maždaug 22 val. vietos laiku, jis išleido savo vyresnį brolį Ibrahimą Abdeslamą, kuris taip pat buvo smulkus nusikaltėlis ir vieno baro Briuselyje savininkas bei  turėjo neaiškių ryšių su radikaliuoju islamu, Voltero bulvare.

Ten jis bematant susisprogdino prie „Comptoir Voltaire“ baro. Šis užpuolikas tik minimaliai sužeidė praeivius.

„S.Abdeslamo veiksmai visiškai neatitinka suplanuoto pabėgimo apibrėžimo. Gali būti, kad jis supanikavo arba išsigando savižudybės.

Taip pat galimas variantas, kad jis pasišlykštėjo veiksmais, kuriuose dalyvavo, arba, kad jo diržas su sprogmenimis nesuveikė“, – apie įvairias galimas teroristo elgesio priežastis kalbėjo vienas Prancūzijos policijos šaltinis.

Pavyko pasprukti

Stebėjimo kameros užfiksavo, kad S.Abdeslamas vairavo juodą „Seat“ automobilį, kuriuo važiavo viena iš trijų išpuolius Paryžiuje vykdžiusių teroristų grupelių.

Būtent iš šios mašinos du teroristai iš automatų šaudė į 11-ajame rajone išsidėsčiusių barų terasose laiką leidusius žmones.

Vėliau, išlaipinęs savo brolį, kuris kaipmat susisprogdino, S.Abdeslamas ir nenustatytas „devintasis“ užpuolikas patraukė į rytuose su Paryžiumi besiribojantį Montrėjaus priemiestį. Ten palikta mašina buvo rasta ankstyvą lapkričio 14 dienos rytą.

Manoma, kad tuomet jis sugrįžo į Paryžių, nes jo telefono įrašai liudija, kad būdamas 19-ame rajone , netoli šiaurinės stoties, jis skambino dviem draugams Briuselyje 22 val. 30 min.  ir prašė atvažiuoti jo paimti.

Jie atvyko apie 5 val ryto. Važiuojant atgal jų automobilį sustabdė pareigūnai. S.Abdeslamas jiems parodė savo belgišką tapatybės kortelę ir buvo paleistas, nes jo vardas su išpuoliais Paryžiuje buvo susietas tik vėliau tą dieną, kai buvo nustatyta, kad teroristų naudoti automobiliai buvo išnuomoti jo vardu.

„Du jauni belgai, kurie atskubėjo jam į pagalbą, buvo įvardinti kaip Hamza Attou ir Mohammedas Amri. Šiuo metu jie yra sulaikyti. Belgijos pareigūnai teigė, kad du vyriškiai neigia turėję kokių nors kitų ryšių su žiauriais išpuoliais.

Neįvykęs išpuolis

Vis dėlto du kiti faktai daro šią mįslę sudėtingesnę. Pirmajame savo išleistame pranešime, kuris buvo paskelbtas lapkričio 14 dieną, „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už žudynes penktadienio naktį ir teigė, kad išpuoliai buvo vykdomi ir 18-ajame rajone, tačiau tai neatitiko tikrovės.

Lapkričio 17 dieną 18-ajame rajone buvo rastas juodas „Clio“ automobilis, kuris taip pat buvo išnuomotas S.Abdelsamo vardu. Tad kyla klausimas: ar jis turėjo atlikti išpuolį, kuris niekada neįvyko?

Be to, jei jis turėjo dar vieną automobilį, kodėl jis kreipėsi pagalbos į savo draugus Belgijoje, kad paspruktų?

Taip pat neaišku, kas nutiko „devintajam“ užpuolikui, kuris „Seat“ automobilyje stebėjimo kamerų buvo užfiksuotas greta S.Abdeslamo.

Pasak Belgijos žurnalo „La Capitale“ tinklalapio, lapkričio 17-osios vakarą S.Abdeslamas buvo Molenbeko rajone. Žurnale taip pat rašoma, kad įtariamas teroristas paprašė draugo susitikti, kad šis perduotų žinutę jo šeimai, ir perspėjo draugą, kad jis vengtų būti įtrauktas į radikalų islamą.

„Jis man pasakė, kad nuėjo per toli. Jis buvo tiesiog sukrėstas to, kas nutiko“, – neįvardintas teroristo draugas sakė žurnalui. Bet jis negalėjo pats pasiduoti, nes jo šeimos lauktų liūdnos pasekmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.