Ką patiria „Islamo valstybės“ persekiojami homoseksualai?

Sirijos miesto Palmyros gatvėse minia žmonių klausėsi kauke veido prisidengusio teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) teisėjo, kuris perskaitė nuosprendi dviem vyrams. Jie turės būti numesti nuo šalia esančio viešbučio „Wael“ stogo. Vyrų nusikaltimas – homoseksualumas.

Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai homoseksualus kartais žudo ir apmėtydami akmenimis.<br>AP nuotr.
Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai homoseksualus kartais žudo ir apmėtydami akmenimis.<br>AP nuotr.
Net ir pabėgę toli nuo Sirijos, homoseksualai iki šiol vengia atskleisti savo tapatybę, nes bijo susidorojimo.<br>AP nuotr.
Net ir pabėgę toli nuo Sirijos, homoseksualai iki šiol vengia atskleisti savo tapatybę, nes bijo susidorojimo.<br>AP nuotr.
Net ir pabėgę toli nuo Sirijos, homoseksualai iki šiol vengia atskleisti savo tapatybę, nes bijo susidorojimo.<br>AP nuotr.
Net ir pabėgę toli nuo Sirijos, homoseksualai iki šiol vengia atskleisti savo tapatybę, nes bijo susidorojimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 7, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 8:36 PM

Teisėjui paklausė vieno iš vyrų, ar jis patenkintas šia bausme. Juk mirtis, anot islamisto, padės išvalyti jo sielą nuo nuodėmės.

„Mieliau norėčiau, kad jūs nušautumėt mane į galvą“, – bejėgiškai atsakė 32 metų Hawas Mallah. Antrasis vyras, 21 metų Mohammedas Salameh maldavo dar vienos galimybės pasitaisyti.

Liudininkų teigimu, jis tikino daugiau niekada nesantykiausiąs su vyru. Tačiau teisėjas buvo negailestingas.

„Imkit ir numeskit juos“, – įsakė jis. Kiti kaukėti ekstremistai surišo vyrų rankas už nugaros, o akis pridengė raiščiais.

Tada pasmerktieji buvo nuvesti ant keturaukščio viešbučio stogo ir numesti žemyn. Liudininkai šią kraupią sceną atpasakojo „The Asssociated Press“.

Žiaurios bausmės

IV pasaulyje garsėja savo žiauriais susidorojimo metodais, o homoseksualams tenka bene pačios žiauriausios bausmės. Vaizdo įrašuose matomi kaukėti kovotojai už kojų laiko vyrus, kuriuos ruošiasi žemyn galva numesti nuo pastatų.

Mažiausiai 36 vyrai Sirijoje ir Irake tokiu būdu buvo nužudyti apkaltinus juos sodomija. Tačiau net neaišku, kokia iš tiesų buvo aukų seksualinė orientacija.

Siaubingos žūties baimę IV kontroliuojamose teritorijose dar labiau sustiprina ir įprastai jaučiama izoliacija labai konservatyvioje visuomenėje, kuri dažniausiai juos laiko atstumtaisiais.

Daug musulmonų homoseksualumą laiko nuodėme. Gėjai čia turi gyventi baimindamiesi, kad bet kuris kaimynas ar net giminaitis juos išduos ekstremistams. Tai gali būti padaryta norint užsitikrinti IV teroristų prielankumą arba tiesiog iš neapykantos šiai seksualinei orientacijai.

Įtariamus homoseksualus džihadistai kartais kankina, kad sužinotų jų draugų vardus, arba ieško kontaktų kompiuteriuose ar mobiliuosiuose telefonuose.

Išduoda artimieji

Tačiau net ir tarp IV priešų homoseksualai neranda paguodos. Kai kurie smerkiantys islamistų žiaurumą netgi mano, kad homoseksualų žudymas yra pateisinamas. Kai kurios Sirijoje veikiančių sukilėlių grupuotės taip pat kartais susidoroja su gėjais.

26 metų homoseksualus siras pasakojo, kad net ir praėjus dviem metams po to, kai pabėgo į Turkiją, jis vis dar pabunda kamuojamas košmarų, kuriuose jį tuoj numes nuo stogo.

Dabar nuo islamistų besislapstantis vyras pasakojo, kad vienas jo vaikystės draugas prisijungę prie IV ir išdavė jį džihadistams. Tada jam teko bėgti iš gimtojo Alepo mieto.

Gyvenimas didžiausiame Sirijos mieste homoseksualams visada reiškė slėpimąsi. Kai 2011 metais prasidėjo protestai prieš prezidentą Basharą al-Assadą, kai kurie tikėjosi, kad režimas greitai bus pakeistas demokratija, kurioje visų religijų, tautybių ir seksualinių orientacijų žmonėms atsiras vietos.

„Tačiau mes buvome labai naivūs. Tai, kas nutiko, buvo visiškai priešinga“, – nusivylė vienas iš protestuose dalyvavusių homoseksualų.

Grasina ir kitos grupuotės

Dabar San Franciske gyvenantis 28 metų gėjus iš Sirijos Subhi Nahas teigė pabėgęs iš šalies todėl, kad baiminosi, jog jo paties tėvas galėtų į įduoti teroristinio judėjimo „Al Qaeda“ sąjungininkų organizacijai „Al Nusros frontas“, kurie taip pat taikėsi į homoseksualus.

Sužinojęs apie S.Naho seksualinę orientaciją, tėvas pavadino jį šeimos gėda ir sumušė. Maždaug panašius metu „Al Nusros fronto“ kovotojai gimtajame jo Marat an Numano mieste surengė reidą prieš homoseksualus.

Buvo suimti 25 vyrai, o kitus perspėjo per mečetės garsiakalbius skelbiami grasinimai, kad miestas bus išvalytas nuo homoseksualų.

„Kadangi žinojau, kas vyksta tarp mūsų su tėvu, neatmečiau galimybės, kad jis gali mane įduoti“, – „The Associated Press“ sakė S.Nahas, vėliau per Turkiją pabėgęs į JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.