Latvijos premjero poste L. Straujumai pritrūko energijos

Pernelyg nenustebino – taip vakar viešai komentuotas Latvijos premjerės Laimduotos Straujumos pasitraukimas. Politikės nesutarimai su savo partijos nariais privedė prie didelių pokyčių vyriausybėje.

L.Straujumai pastaraisiais mėnesiais buvo priekaištaujama dėl Europos Sąjungos lėšų nepanaudojimo ir esą pernelyg lėto vyriausybės darbo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
L.Straujumai pastaraisiais mėnesiais buvo priekaištaujama dėl Europos Sąjungos lėšų nepanaudojimo ir esą pernelyg lėto vyriausybės darbo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jorūnė KAZLAUSKAITĖ

2015-12-08 12:16, atnaujinta 2017-09-30 15:39

Latvijos premjerė L.Straujuma vakar pareiškė paliekanti savo postą. Tai reiškia, kad kartu pasitraukia ir visa jos vadovaujama vyriausybė.

Šią žinią politikė viešai pranešė vakar po susitikimo su šalies prezidentu Raimondu Vėjuoniu.

„Pranešiau prezidentui apie vyriausybės atsistatydinimą. Matau, kad reikia naujų idėjų, darbų ir energijos, kad toliau statytume viską ant stabilių pamatų“, – pareiškė L.Straujuma.

Būtent energijos stoka L.Straujumą kaltino partijos „Vienybė“, kuriai ji atstovauja, nariai, o nesutarimai su šia valdančiąja Latvijos partija pastūmėjo politikę trauktis iš posto.

Į pareigas – tik laikinai

Vyriausybei L.Straujuma vadovavo neilgai. Ministre pirmininke ji tapo 2014-ųjų sausį, kai buvęs premjeras Valdis Dombrovskis atsistatydino ir tapo viceprezidentu naujos sudėties Europos Komisijoje.

L.Straujumos ministrų kabinetą sudarė trijų partijų – „Vienybės“, Žaliųjų ir valstiečių sąjungos bei Nacionalinio aljanso – koalicija.

Šios partijos Latvijos parlamente turėjo daugumą – 61 mandatą iš 100. „Vienybei“ teko daugiausia mandatų iš visų – 23.

Tiesa, kaip „Lietuvos rytui“ teigė Latvijos radijo žurnalistė Madara Fridrihsonė, L.Straujumos paskyrimas premjere buvo labiau techninis partijos „Vienybė“ sprendimas.

„L.Straujuma buvo laikina politinė figūra nuo pat pirmosios savo dienos šiame poste, – teigė M.Fridrihsonė, mananti, kad premjerės santykiai su „Vienybės“ partija nebuvo tvirti. – Ji prisijungė prie „Vienybės“ tik prieš paskyrimą premjere. Iki tol L.Straujuma buvo žemės ūkio ministrė, bet ne „Vienybės“ narė.“

Prarado partijos pasitikėjimą

Tuo metu politologas Ivaras Ijabas „Reuters“ teigė, kad „Vienybės“ vadovybei kilo klausimų dėl L.Straujumos darbo stiliaus.

„Partija buvo labai nepatenkinta pilku ir biurokratišku L.Straujumos valdymu, – pabrėžė Latvijos politologas. – Ji buvo gera premjerė, nes mokėjo suvienyti skirtingas koalicijos partijas. Bet turėjome problemų dėl jos politinės lyderystės.“

Kita politikos analitikė Iveta Kažuoka „Lietuvos rytui“ teigė, kad gandai apie premjerės atsistatydinimą Latvijoje sklandė jau seniai.

„Vienybės“ ir premjerės populiarumas sparčiai mažėjo. Kada nors vyriausybė turėjo būti pakeista, o gandai apie tai sklandė jau lapkritį.

Vyriausybė sutardavo dėl kasdienių klausimų, bet suklupdavo ten, kur reikėdavo ryžtingesnių politinių sprendimų. Aš kalbu apie švietimo ir sveikatos apsaugos reformas, poziciją pabėgėlių klausimu“, – teigė I.Kažuoka.

Brežnevas su sijonu

Kai L.Straujuma atėjo į valdžią, ji žadėjo ištirti Latviją sukrėtusią tragediją Rygoje, kur įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas.

Ji taip pat kalbėjo apie dėmesį valstybės biudžetui, darbą su Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų paskirstymo programa.

Vis dėlto partija „Vienybė“ savo atstovės darbu nebuvo patenkinta. O prezidentas R.Vėjuonis sekmadienį priekaištavo jai dėl tikslingai nepanaudojamų ES lėšų ir pernelyg lėto vyriausybės darbo.

Manoma, kad tai tapo paskutiniu postūmiu L.Straujumai pasitraukti.

Biurokratiška ir neryžtinga vyriausybės politika greitai tapo opozicijos kritikos taikiniu.

„Matome šalies stagnaciją. Nelaimei, ji primena sovietmetį. Panašu, kad vyriausybei vadovauja Leonidas Brežnevas su sijonu“, – buvo pareiškęs Rygos meras ir partijos „Santarvės centras“ lyderis Nilsas Ušakovas.

Vėliau pravardę Brežnevas su sijonu perėmė ir patys „Vienybės“ nariai. Kaltindami savo atstovę energijos trūkumu, jie taip pat klijavo politikei močiutės etiketę.

„Pastarąjį pusmetį keli įtakingi „Vienybės“ lyderiai man sakė, kad L.Straujuma nėra pakankamai energinga, jog ji – kaip L.Brežnevas su sijonu, – partijos atstovų skundus prisimena žurnalistė M.Fridrihsonė. – Bet tai buvo žiauri ir šališka pravardė. Juk niekas nesitikėjo, kad L.Straujuma bus tikra nacionalinė lyderė, kai ji buvo paskirta premjere.“

Premjerė liks poste, kol bus surastas naujas vyriausybės vadovas ir patvirtinta naujojo ministrų kabineto sudėtis.

Pagal įstatymus ministrai turi toliau eiti savo pareigas tol, kol Saeima pareikš pasitikėjimą naujais vyriausybės nariais.

Kas galėtų pakeisti L.Straujumą?

Anot politologės I.Kažuokos, naujojo premjero kandidatūra priklausys nuo prezidento R.Vėjuonio pasirinkimo ir parlamentarų.

„Labiausiai tikėtina, kad postą perims kas nors iš „Vienybės“ – tos pačios partijos, iš kurios yra ir L.Straujuma, – teigė politologė. – Šiuo metu yra trys kandidatūros, kurios minimos dažniausiai: dabartinio vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio, „Vienybės“ lyderės Suolvitos Abuoltinios ir buvusio ES komisaro Andrio Piebalgo.

„Vienybės“ atstovo Romualdo Ražuko teigimu, naująją valdančiąją koaliciją Latvijoje planuoja suburti tos pačios trys politinės partijos, tačiau gali keistis kai kurie ministrai.

„Premjeras bus kitas, dauguma ministrų bus tie patys. Galima nujausti, kurie ministrai paliks postus, kurie – liks“, – sakė R.Ražukas.

Pasak jo, į ministrų pareigas greičiausiai nebegrįžtų „Vienybei“ atstovaujantys ministrai – R.Kozlovskis ir užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius. Tuo metu lapkričio pabaigoje premjerės atstatydintas partijos deleguotas susisiekimo ministras Anrijus Matysas esą galėtų vėl eiti pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.