Indų dvasininkai: žmogžudžiai teroristai „nėra musulmonai“

Inidjoje, per paskutinę Ahmedo Raza Khan mirties metinių minėjimo šventės (Urs-e-Razvi of Dargah Aala Hazrat), kuri vyksta prie jo kapo, dieną susirinko beveik 70 tūkst. dvasininkų ir išleido fatvą prieš teroristines organizacijas, tap jų „Islamo valstybę“, Talibaną ir „Al-Qaeda“, rašo „The Times of Inda“.

Dvasininkai pasmerkė terorizmą ir pareiškė, kad nekaltus žmones žudantys teroristai – ne musulmonai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Dvasininkai pasmerkė terorizmą ir pareiškė, kad nekaltus žmones žudantys teroristai – ne musulmonai.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 8:33 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 10:24 AM

Dvasininkai pasekėjų jūrai pareiškė, kad tai nėra „islamo organizacijos“, o jų nariai „nėra musulmonai“. Maždaug 1,5 mln. pasekėjų, protestuodami prieš teroristinius išpuolius, pasirašė dokumentą.

„Nuo sekmadienio, kai prasidėjo kasmetinis minėjimas, „Daragh Aala Hazrat“ nariai pasekėjams dalino anketas, siekdami surinkti kuo daugiau parašų ir pademonstruoti, kad tie, kurie pasirašė, yra nusiteikę prieš terorizmą.

Tai, kad nepritaria terorizmui, išreiškė beveik 1,5 mln. musulmonų, o apie 70 tūkst. dvasininkų iš viso pasaulio išleido fatvą.“, – sakė vienas iš dvasininkų Mufti Mohammedas Saleemas Noori.

Vyras pareiškė, kad norėtų paprašyti žiniasklaidos nustoti teroristų grupuotes vadinti „musulmonų organizacijomis“.

„Daragh Aala Hazra“ pirmininkas Hazratas Subhanas Raza Khanas teigė, kad po išpuolių Paryžiuje buvo nuspręsta, jog per sekantį minėjimą, į kurį suplūsta daugybė žmonių, turi būti išleista fatva. Tokiu būdu pasauliui bus garsiai pasiųsta aiški žinia – musulmonų bendruomenė smerkia terorizmą.

„Korane yra parašyta, kad nužudyti vieną nekaltą žmogų yra tas pats, kas išžudyti visą žmoniją“, – sakė šventyklos vadovas Mohammedas Ehsanas Raza Khanas.

„Aš smerkiu barbarišką teroristinį išpuolį prieš nekaltus civilius Paryžiuje ir prašau tarptautinu lygmeniu uždrausti radikalių ekstremistų grupuotę „Islamo valstybę“ bei skirtingai pasivadinusius jos bendrininkus visame pasaulyje“, – sakė Pasaulinės islamo misijos Jungtinėje Karalystėje generalinis sekretorius

97-ąsias imamo Ahmedo Raza Khano Qadri, kuris įkūrė islamo teologijos mokyklą barelvi, mirties metines musulmonai minėjo gruodžio 6 – 8 dieną.

Dvasininkai taip pat nepritarė Prancūzijos bei kitų šalių sprendimui bombarduoti Siriją, nes tokių išpuolių metu žūva nekalti žmonės, tarp jų moterys ir vaikai. Jie teigė, kad galingos Vakarų šalys turėtų sutelkti savo dėmesį, kad užkirstų kelią terorizmui, tačiau ne tokia kaina.

„Daragh Aala Hazrat“ jau metus rengia kampanijas prieš terorizmą. Šiemet dvasininkai taip pat paskelbė, kad per asmenų, kurie susiję su terorizmu, laidotuves, nebus skaitoma malda „namaz-e-janaza“, kuri yra svarbi islamo paskutinių apeigų šioje žemėje dalis.

Šios šventyklos valdoma medresė neseniai Hadisai kurse pristatė naują specializaciją bakalaurą baigusiems studentams: „islamas ir terorizmas“. Šios programos studentai kursiniame darbe turi palyginti originalius Korano tekstus su vertimais, kuriuos pateikia teroristinės grupuotės, kad suprastų, kaip klaidingai galima interpretuoti religinius tekstus.

Dvasininkai sakė, kad JAV respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas, ragindamas visiškai į šalį neįsileisti musulmonų, skleidžia neapykantą,

Pasak jų, tokiu pareiškimu leidžiama suprasi, kad dėl teroristinių išpuolių yra kalti musulmonai. „Jei viena šalis pritaikys musulmonams tokį draudimą, jos pavyzdžiu paseks ir kitos valstybės. Galbūt jos pritaikys šiuos draudimus kitoms bendruomenėms. Tai tik plačiau sės neapykantą ir išskirs žmones“, – teigė Muft Mohammedas Saleemas Noori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.