Naujas Vladimiro Putino veidas: rusų bėdos jau nebeįdomios

Senasis Vladimiras Putinas dingo. Rusijos prezidentas anksčiau sugebėjo laviruoti tarp charizmatinio autoritarinio lyderio vaidmens ir visų rusų gelbėtojo, įsiklausančio į jų poreikius. Jis buvo politikas, kuris asmeniškai mesdavo iššūkį teroristams, kovodavo su oligarchais, o savo rankose sutelkė visą valdžią.

Naujasis V.Putinas daugiau nebesivelia į finansinius ar ekonominius klausimus, o apie biudžetą kalba tik paruoštomis frazėmis. O kai kada ir prisipažįsta ko nors nežinantis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujasis V.Putinas daugiau nebesivelia į finansinius ar ekonominius klausimus, o apie biudžetą kalba tik paruoštomis frazėmis. O kai kada ir prisipažįsta ko nors nežinantis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Vienintelis dalykas, kuris dabar rūpi V.Putinui – karinės operacijos Sirijoje ir kiti su jomis susiję klausimai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Vienintelis dalykas, kuris dabar rūpi V.Putinui – karinės operacijos Sirijoje ir kiti su jomis susiję klausimai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Regis, kad Rusijos prezidentas nenori nei žinoti, nei suprasti to, kas jam atrodo nuobodu. Tai jau yra likusių valdžios atstovų bėda.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Regis, kad Rusijos prezidentas nenori nei žinoti, nei suprasti to, kas jam atrodo nuobodu. Tai jau yra likusių valdžios atstovų bėda.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2015, 2:18 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 8:05 AM

Tačiau metinės savo spaudos konferencijos metu iškilo naujas Rusijos prezidento portretas. Maskvos politinių technologijų centro ekspertės Tatjanos Stanovajos teigimu, naujas lyderio veidas formavosi jau nuo pavasario.

Rusijos prezidentas jau kurį laiką tolsta nuo žmonių ir tampa vien tik elito dalimi. Tačiau tik šią savaitę Rusija pamatė pilną lyderio portretą.

Naujasis V.Putinas daugiau nebesivelia į finansinius ar ekonominius klausimus, o apie biudžetą kalba tik paruoštomis frazėmis. O kai kada ir prisipažįsta ko nors nežinantis.

„Mes kol kas neskubėsime keisti biudžeto“, – tokie ketvirtadienį išsakyti prezidento žodžiai patvirtina, kad jis nežino, ar jį reikia iš tikrųjų keisti. O jeigu ir reikia keisti, neaišku, kaip.

Paklaustas, ar naftos kompaniją „Rosneft“ reikėtų privatizuoti, jis taip pat išvengė tikslaus atsakymo.

„Niekas nežino“, – nukirto V.Putinas. Jis taip pat pripažino nežinantis, ar pensinis amžius Rusijoje turi būti pakeistas.

Regis, kad Rusijos prezidentas nenori nei žinoti, nei suprasti to, kas jam atrodo nuobodu. Tai jau yra likusių valdžios atstovų bėda.

Vienintelis dalykas, kuris dabar rūpi V.Putinui – karinės operacijos Sirijoje ir kiti su jomis susiję klausimai.

Net ir Ukrainos klausimas, kuris anksčiau būtų išprovokavęs emocingą ir ilgą kalbą, pasimetė diskusijoje apie muitų tarifus.

Donbasas jau nebėra pats aktualiausias klausimas V.Putinui, tad ir suktai kalbėti apie Rusijos kariuomenės buvimą regione jam nebeįdomu.

Sukūrė sudėtingą sistemą

Kaip pastebi T.Stanovaja, siaurindamas savo ekspertizę prezidentas kitus klausimus patiki vyriausybei. Tačiau tokiu būdu jis tampa vis labiau priklausomas nuo sistemos, kurią pats sukūrė.

Štai kodėl V.Putinas pirmą kartą pareiškė, kad neturi jokių planų keisti ministro kabineto sudėti. Prezidentas nustojo būti vieninteliu vyriausybės darbo vadovu. Dabar ji pati yra pilna mažų jo kopijų.

Puikus to pavyzdys – V.Putino atsakymas apie pensinio amžiaus didinimą.

Strategiškai svarbiu socialiniu ir ekonominiu klausimu prezidentas anksčiau pasisakydavo aiškiai ir nuolat gynė savo tautiečius nuo liberaliai į ekonomiką žiūrinčių vyriausybės narių, norinčių, kad rusai dirbtų ilgiau.

Tačiau ketvirtadienį jis tik tarstelėjo: „Visada priešinausi pensinio amžiaus didinimui“. Kitaip tariant, jis nori pasirodyti kovojantis prieš stiprią vyriausybę, kuri esą siekia jį nugalėti.

Vidaus politika nebedomina

Žinoma, tai nereiškia, kad ministrų kabinetas arba premjeras Dmitrijus Medvedevas stiprėja. Tiesiog tada, kai V.Putinas mėgina problemas deleguoti savo pavaldiniams, sistema nustoja veikti – niekas nebenori prisiimti atsakomybės.

Per pastaruosius trejus metus Rusijos vyriausybė nepriėmė nė vieno reikšmingo sprendimo socialinės ir ekonominės politikos srityje – ji tiesiog sekė V.Putino nurodymus.

Tačiau 2015 metų pabaigos V.Putinas nebeįtikina. Aišku, kad šis politikas gali sakyti ilgas ir sudėtingas kalbas, išlaikyti publikos dėmesį ir pateikti aiškią poziciją tiek vidaus, tiek užsienio politikos klausimais.

Bet to ketvirtadienį pasaulis nepamatė. Vietoj to Rusijos lyderis pasirodė kaip lyderis, kuris nustojo būti „žmonių prezidentu“ ir tapo valstybinės oligarchijos vergu.

Dėmesys, kurį anksčiau V.Putinas skyrė mažiausio žmogaus teisėms ir problemoms, visiškai dingo. Vietoj to, jis gynė visus prieštaringai visuomenėje vertinamus sprendimus: stovėjimo apmokestinimą, vežėjų mokesčių sistemą, pensijų mažinimą dirbantiems pensininkams.

Rūpi tik Sirija

Naujasis V.Putinas yra politiškai neutralus valstybės strategas ir funkcionierius, kuriam nebeįdomi Rusijos vidaus politika. Jam dabar kur kas svarbiau yra pasirodyti tarptautinės politikos veikėju, kuris siunčia ženklus kitų šalių lyderiams ir elitui.

Šį pokytį paskatino ne tik sunkumai valstybės ekonomikoje ir nafta paremto klestėjimo pabaiga. Pasikeitė ir pats lyderio mąstymas.

Regis, kad V.Putino darbas vidaus politikoje jau baigtas. Tai nereiškia, kad viskas jau atlikta, o greičiau tai, kad jam pavyko sukurti sistemą, kuri gali juos padėti įvykdyti laikui bėgant.

Dabar Rusijos ateitį V.Putinas gali kurti tik per geopolitikos prizmę.

Tačiau čia iškyla dar viena problema. Visuomenei šioje lygtyje vietos nebeliko. Neaišku, ar žmonės yra pasiruošę priimti šį naują V.Putino veidą, kuris mieliau gręžiasi į karą Sirijoje, o ne į rusų bėdas.

Juk ne tik Rusijos elitas reikalauja savo kąsnio. To paties ateityje gali užsimanyti ir rusai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.