Mirtys pasiglemžė 69 žurnalistus iš viso pasaulio

Atlikdami savo pareigas šiais metais žuvo 69 žurnalistai. Kaip skelbia Žurnalistų saugojimo komitetas (ŽSK), kiek mažiau nei pusę jų – 28 – nužudė džihadistų grupuotės „Al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“.

Daugybė žurnalistų šįmet žuvo nuo džihadistų rankos.<br>AFP nuotr.
Daugybė žurnalistų šįmet žuvo nuo džihadistų rankos.<br>AFP nuotr.
A.Parker nušovė buvęs jos kolega.
A.Parker nušovė buvęs jos kolega.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 30, 2015, 10:32 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 4:35 PM

Niujorke veikiantis ŽSK atkreipė dėmesį, kad 2015-aisiais pavojingiausia vieta žurnalistams ir vėl buvo Sirija, kur liepsnoja pilietinis karas. Tiesa, šįmet toje šalyje žuvo 13 žiniasklaidos atstovų – mažiau nei per ankstesnius konflikto metus.

„Šie žurnalistai patys pažeidžiamiausi, – teigė komiteto direktorius Joelis Simonas. – Mūsų duomenys rodo, kad darbas Sirijoje yra ypač rizikingas.“

Tarp islamo ekstremistų nužudytų žurnalistų – aštuoni satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ darbuotojai, kuriuos išskerdė sausį į redakciją Paryžiuje įsiveržę užpuolikai.

Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė Arabijos pusiasalio grupuotė „Al Qaeda“.

Spalį jau pasižymėjo „Islamo valstybė“ – Sirijoje buvo nužudyti du šios šalies žurnalistai Faresas Hamadi ir Ibrahimas Abd al-Qaderas.

Tiesa, ne visi reporteriai žuvo konflikto zonose – keliose valstybėse jie tapo taikiniais dėl to, kad kūrė reportažus jautriomis temomis. ŽSK suskaičiavo, kad mažiausiai 28 nužudyti žurnalistai prieš tai sulaukė grasinimų mirtimi.

Antai Brazilijoje šįmet užfiksuotos šešios tokios žmogžudystės. Gleydsonas Carvalho, radijo laidų vedėjas, kuris dažnai kritikuodavo korumpuotus politikus ir policiją, buvo nušautas tiesioginio eterio metu.

Į sąrašą pakliuvo ir amerikietė žurnalistė Alison Parker bei operatorius Adamas Wardas. Televizijos WDBJ darbuotojus, rengusius tiesioginę transliaciją, nušovė buvęs jų kolega Vesteris Lee Flanaganas.

„Mūsų tyrimai jau daugelį kartų parodo, kad žurnalistai yra taikiniai, o grėsmė jiems kyla visame pasaulyje“, – pabrėžė J.Simonas.

Be to, ŽSK analitikai įspėja, kad iš tiesų žuvusių ar nužudytų žurnalistų gali būti daugiau, nes pastaraisiais metais vis sunkiau gauti patikimą informaciją iš tokių šalių kaip Libija, Jemenas ar Irakas. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.