Vladimiro Putino žento įmonei Rusija atseikėjo dosnią paramą

Rusijos prezidento Vladimiro Putino žentas Kirilas Šamalovas gruodį galėjo džiaugtis 1,6 mlrd. eurų parama iš vyriausybės, atskleidžia „Reuters“ atliktas tyrimas.

V.Putino dukros vyras K.Šamalovas yra antras didžiausias bendrovės „Sibur“ akcininkas, kuriam priklauso 21,3 įmonės turto.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putino dukros vyras K.Šamalovas yra antras didžiausias bendrovės „Sibur“ akcininkas, kuriam priklauso 21,3 įmonės turto.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Paties V.Putino turtų niekas nesiryžta suskaičiuoti.<br>AP nuotr.
Paties V.Putino turtų niekas nesiryžta suskaičiuoti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2015-12-30 18:56, atnaujinta 2017-09-26 13:51

Lėšos geresnėmis sąlygomis buvo skirtos vienam projektui naftos produktų įmonėje „Sibur“, kurios didelė dalis akcijų priklauso V.Putino jaunesniosios dukros Katerinos Tichonovos vyrui.

„Sibur“ yra viena iš didžiausių Rusijos naftos produktų gamintojų. Šiais metais įmonė gruodį gavo 1,6 mlrd. eurų paramą iš Rusijos nacionalinio turto fondo naujos gamyklos Tobolske statyboms.

Kompanijos dokumentai rodo, kad K.Šamalovo įmonė galėjo šiuos pinigus gauti su 2 proc. palūkanomis.

Finansų analitikai teigia, kad tokios sąlygos – neįtikėtinai geras sandoris.

Investicinio banko BCS analitikas Artiomas Usmanovas paaiškino, kad kiti investuotojai Rusijos obligacijų rinkoje įprastai už tokią paskolą mokėtų daugiau nei 7 proc. palūkanas.

K.Šamalovas pateiktos informacijos nekomentavo, tačiau „Sibur“ vykdantysis direktorius Dmitrijus Konovas pripažino, kad valstybės iždas kompanijai suteikė palankias sąlygas,

O naftos produktų bendrovės atstovas pranešė, kad „Sibur“ neturi jokios informacijos apie šeiminius ryšius tarp kompanijos akcininkų ir Rusijos prezidento.

„Valstybinė paskolos buvo prašoma laikantis visų reikalingų procedūrų ir ji buvo patvirtinta pagal visus įstatymus“, – skelbiama atstovo pranešime.

Rusijos nacionalinis turto fondas, kurio sukauptos lėšos šių netų pradžioje siekė 4,8 trln. rublių (tuometiniu kursu: 65 mlrd. eurų), įprastai remia nacionalinės svarbos projektus – geležinkelius, branduolinę energetiką ir kelių tiesimą.

Tačiau spalio mėnesį premjeras Dmitrijus Medvedevas išleido dekretą, kuriuo naftos produktų gamyklos būtų įtrauktos į remiamų objektų sąrašą.

Šį sprendimą ministras pirmininkas teisino noru sumažinti priklausomybę nuo importo ir sukurti 15 tūkst. naujų darbo vietų.

Sibire kompanijos „Sibur“ statoma gamykla viešai buvo vadinama didžiausia modernia naftos produktų perdirbimo įmone Rusijoje.

Po to, kai K.Šamalovas 2013 metais vedė V.Putino dukrą, jis savo turimų „Sibur“ akcijų dalį padidino penkiagubai. Dabar jis yra antras didžiausias bendrovės akcininkas, kuriam priklauso 21,3 įmonės turto.

Gruodžio pradžioje „Sibur“ valstybei pardavė 1,6 mlrd. eurų vertės akcijų paketą, o sprendimą priėmęs Rusijos tiesioginių investicijų fondas žarstėsi pagyrimais, kad naftos produktų perdirbimo įmonės statybų projektas yra „vienas iš daugiausiai žadančių projektų pasaulyje“.

„Sibur“ iš Europos bankų taip pat pasiskolino 3,2 mlrd. eurų. Skaičiuojamas, kad naujoji gamykla Tobolske pagamins 1,5 mlrd. tonų etileno, kuris yra naudojamas įvairių daiktų – nuo virtuvės įrankių iki vamzdžių – gamybai.

Projektas „Sibur“ pajamas padidins 25 procentais iki maždaug 10 mlrd. eurų per metus. Kitas stambus įmonės akcininkas yra naftos milijardierius Genadijus Timčenko. Verslininkas yra senas V.Putino draugas ir kitos įmonės „Novatek“ akcininkas. Pastaroji bendrovė taip pat yra gavusi paramos iš Nacionalinio turto fondo.

„Sibur“ ir „Novatek“ kol kas yra vienintelės privačios įmonės, kurios sugebėjo tokiu būdu gauti pinigų iš valstybės.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos 2014 metais K.Šamalovo tėvas Nikolajus atsidūrė ES sankcionuotų asmenų sąrašuose už artimus ryšius su Rusijos prezidentu ir kitais svarbiais politikais. O G.Timčenko sankcijas skyrė JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.