Kas buvo žmonės, kuriuos Saudo Arabija pasmerkė mirčiai?

Pasaulį šokiravo žinia apie tai, kad Saudo Arabijos valdžia Naujųjų metų dieną nusprendė įvykdyti mirties bausmę 47 žmonėms. Kas tie Saudo Arabijoje persekiojami žmonės? „The Independent“ pateikia keletą nužudytų arba vis dar bausmės laukiančių politinių kalinių portretų.

Pasaulį šokiravo žinia apie tai, kad Saudo Arabijos valdžia Naujųjų metų dieną nusprendė įvykdyti mirties bausmes keturiasdešimt septyniems žmonėms.<br>„The Associated Press“ nuotr.
Pasaulį šokiravo žinia apie tai, kad Saudo Arabijos valdžia Naujųjų metų dieną nusprendė įvykdyti mirties bausmes keturiasdešimt septyniems žmonėms.<br>„The Associated Press“ nuotr.
„Independent“ pateikia keletą nuteistų politinių kalinių pavyzdžių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Independent“ pateikia keletą nuteistų politinių kalinių pavyzdžių.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.al-Marhoonas, po kankinimų, pasirašė tuščią popieriaus lapą, į kurį vėliau Saudo Arabijos policija įrašė vaikino „prisipažinimus“.<br>„The Associated Press“ nuotr.
D.al-Marhoonas, po kankinimų, pasirašė tuščią popieriaus lapą, į kurį vėliau Saudo Arabijos policija įrašė vaikino „prisipažinimus“.<br>„The Associated Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2016, 7:15 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:23 PM

Mohammadas Faisalas al-Shioukh'as

Šį vaikiną Saudo Arabijos policija suėmė 2012 metų vasarį. Jam tebuvo devyniolika metų. Vietinis teismas nuteisė M.F.al-Shioukh'ą dėl jo dalyvavimo įvairiuose Arabų pavasario protestuose.

Vaikinas buvo kaltinamas dėl prieš Saudo Arabijos valdžią nukreiptų šūksnių, deginamų padangų, eismo stabdymo bei prieš valdžią nukreiptų grafičių rašymo ant sienų.

Žmogaus teisių gynimo grupė „Reprieve“ teigia, jog vaikinas prisipažino tik po kankinimų.

M.F.al-Shioukh'ui mirties bausmė įvykdyta kalėjime „Al-Hair“. Vaikinui buvo dvidešimt treji metai.

Ali Saeedas al-Rebh'as

Vaikinas buvo suimtas mokykloje. Spėjama, kad aštuoniolikmetį policija mušė bei apdegino cigaretėmis.

Saudo Arabijos teismas prilygino A.S.Al-Rebh'o dalyvavimą reformų šalininkų demonstracijose „neteisėtam karui“ bei pasiūlė vaikiną nukryžiuoti.

Teismas vis dėlto nusprendė jam paskirti paprastą mirties bausmę dėl vandalizmo, demonstracijų organizavimo bei melagingų parodymų.

Jis taip pat nužudytas kalėjime „Al-Hair“. Jam buvo dvidešimt dveji metai.

Ali al-Nimras

Jis yra prieš kelias dienas nužudyto šeicho Nimro al-Nimro sūnėnas. Septyniolikmetis vaikinas pasmerktas nukryžiavimui dėl jo dalyvavimo demokratinių reformų reikalavusiuose Arabų pavasario protestuose.

Jis kaltinamas dėl tokių „nusikaltimų“, kaip žmonių kvietimo į protestus savo mobiliuoju telefonu bei pirmosios pagalbos suteikimo kitiems protestuotojams.

Pasak žmogaus teisių gynimo organizacijos „Reprieve“, vaikinas dvejus metus buvo laikomas areštinėje. Saudo Arabijos valdžia net neleido jam susisiekti su savo advokatu.

Jis taip pat buvo kankinamas – taip policija privertė jį pasirašyti prisipažinimą. Tai – vienintelis vaikino nusikaltimų įrodymas.

A.al-Nimras vis dar laukia savo egzekucijos, mat jis „pateikė“ apeliaciją dėl teismo sprendimo. Tai padaryta be pačio vaikino žinios.

Dawoodas al-Marhoonas

Septyniolikmetį D.al-Marhooną Saudo Arabijos policija areštavo dėl jo dalyvavimo prieš vietinę valdžią nukreiptuose protestuose.

Policija prašė vaikino dirbti dvigubu agentu, bet jis atsisakė. Dėl to jis buvo suimtas jam belaukiant protestuose sužeistos akies operacijos.

D.al-Marhoonas, po kankinimų, pasirašė tuščią popieriaus lapą, į kurį vėliau Saudo Arabijos policija įrašė vaikino „prisipažinimus“. Vėliau jis buvo nuteistas nukirsdinimu.

Šiuo metu D.al-Marhoonas laukia nuosprendžio kalėjime „Al-Hair“.

Abdullah'as Hasanas al-Zaheras

Tai – vienas iš jauniausių buvusių protestuotojų, laukiančių mirties bausmės.

2012 metų kovą vaikinui tebuvo penkiolika. Tuomet jį pašovė ir sumušė karalystės saugumo pajėgos.

Vėliau A.H.al-Zaheras buvo mušamas geležiniais strypais, kol pasirašė jam primestus kaltinimus.

Vaikinas kaltinamas dalyvavimu protestuose bei skandavimu prieš valdžią nukreiptais šūksniais. Jis nuteistas mirties bausme ir jos šiuo metu laukia Asiro kalėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.