Latvijoje intrigos pakirto tikėjimą politikais

Partija „Vienybė“, įtakingiausia valdančiosios koalicijos Latvijoje partnerė, nusileido. Oficialiai toliau bus teigiama, kad jos lyderė Solvita Abuoltinia geriausiai tinka į premjerus, bet jau ieškoma kito kandidato.

Susitaręs su „Vienybės“ vadovybe, R.Vėjuonis nenominuos šios partijos lyderės S.Abuoltinios į vyriausybės vadovus.
Susitaręs su „Vienybės“ vadovybe, R.Vėjuonis nenominuos šios partijos lyderės S.Abuoltinios į vyriausybės vadovus.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 6:23 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:05 PM

Kai Laimduota Straujuma paskelbė apie atsistatydinimą, Latvijoje beveik neabejota, kad vyriausybės vadovės darbas neįtiko būtent „Vienybės“ vadovybei. Gana pilkai, biurokratiškai politikei esą pritrūko spalvų, energijos.

Tada, gruodžio pradžioje, atrodė, kad valdantiesiems greitai pavyks pasiekti susitarimą dėl naujo ministro pirmininko.

Jei L.Straujuma nusivylė „Vienybė“, kodėl į premjerus nepasiuntus pačios partijos lyderės?

S.Abuoltinia, regis, jau ruošėsi kraustytis į naują kabinetą. Bet tuomet paaiškėjo, kad į koaliciją įeinančios Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ŽVS) bei Nacionalinis aljansas jos kandidatūros nepalaikys.

Tad procesas užsitęsė iki 2016 metų. Tik dabar, prezidentui Raimondui Vėjuoniui grįžus iš atostogų, bus bandoma surasti vadovą vyriausybei, o juo tikrai netaps „Vienybės“ lyderė.

Kalbos liko tik kalbomis

„Vienybės“, ŽVS ir Nacionalinio aljanso koalicija Latvijos parlamente turi 61 mandatą iš 100. Bet nė viena iš šių partijų iki metų pabaigos taip ir nesugebėjo paskelbti kandidato į premjerus.

Taip, analitikai garsiai kalbėjo, kad S.Abuoltinia yra logiškiausias variantas „Vienybei“, kurios frakcijoje dirba 23 deputatai. ŽVS frakcijos vadovas Augustas Brigmanis gyrėsi, kad premjeru galėtų dirbti žemės ūkio ministras Janis Duklavas ar partijai atstovaujantis parlamentaras Maris Kučinskis.

Apie europarlamentarą Robertą Zylę kalbėjo Nacionalinis aljansas, bet pats politikas pareiškė, kad jam tapti premjeru būtų nerealu, nes konservatyviai partijai parlamente atstovauja tik 17 deputatų.

Vis dėlto apie oficialią nominaciją taip ir nebuvo išgirsta, o ŽVS bei Nacionalinis aljansas atkakliai tvirtino, jog koalicija gali griūti, nes S.Abuoltinios kandidatūra tinka tik „Vienybei“.

Iniciatyvos ėmėsi prezidentas

Nors dėl šitokios sumaišties L.Straujuma ir visas jos ministrų kabinetas kol kas turi toliau eiti pareigas, prezidentas R.Vėjuonis, kuris turi oficialiai nominuoti premjerą, nenusiteikęs sėdėti vietoje.

Dar gruodžio 30-ąją, po trečiojo, vėl nesėkmingo derybų tarp trijų koalicijos partnerių raundo, R.Vėjuonis paskelbė duodantis partijoms dar savaitę susitarti ir išvyko atostogų.

„Daviau partijoms galimybę derėtis ir rasti stabilų bei efektyvų koalicijos modelį, bet partijos šia proga nepasinaudojo.

Esu tikras, kad jose yra daug profesionalų, kurie gali prisiimti atsakomybę, todėl pats imuosi premjero nominavimo iniciatyvos naudodamasis savo konstitucinėmis teisėmis“, – praėjusią savaitę kalbėjo Latvijos prezidentas.

Šiandien jis sugrįžta į darbą ir rengs neoficialius susitikimus su asmenimis, kuriuos mato kaip galimus kandidatus į vyriausybės vadovus.

R.Vėjuonis, regis, išsprendė ir S.Abuoltinios klausimą. Sutarta, kaip ji galėtų „garbingai atsitraukti“ ir nebekandidatuoti į premjerus.

Oficialiai „Vienybė“ laikysis savo sprendimo, kad S.Abuoltinia yra vienintelė partijos kandidatė. Bet prezidentas nurodys, jog ji neturi reikalingos parlamentarų paramos, kad būtų paskirta premjere, ir savo iniciatyva nominuos kitą kandidatą, taip pat priklausantį „Vienybei“ ir jam pasiūlytą būtent S.Abuoltinios.

Su tokiu scenarijumi sutinka ir ŽVS. Partija paskelbė kol kas neskelbsianti savo kandidato į premjerus ir palauksianti, kol pirmiausia savo pretendentą oficialiai patvirtins „Vienybė“.

Partiją plėšo nesutarimai

Tiesa, mėnuo politinio paralyžiaus jau spėjo pakenkti „Vienybei“, kurios vadovybė iš esmės ir sukėlė šią suirutę priversdama pasitraukti L.Straujumą.

Apklausos rodo, kad už šią partiją balsuotų vos 5,5 proc. rinkėjų – Latvijoje populiaresnis ir opozicinis prorusiškas „Santarvės centras“ (19,5 proc.), ir ŽVS (15,6 proc.), ir Nacionalinis aljansas (8,7 proc.).

Tikriausiai neatsitiktinai 18 asmenų pirmadienį paliko „Vienybės“ skyrių Saldaus mieste. Pasitraukdami jie paskelbė: „Partija virto grupe žmonių, kurių nuomonės smarkiai skiriasi ir kurie eikvoja energiją ginčams ir intrigoms.“

Galiausiai dar gruodį paaiškėjo, kad S.Abuoltinios kandidatūrai į premjerus nepritaria ne tik valdančiosios koalicijos partneriai, bet ir kai kurie įtakingi „Vienybės“ nariai, priklausantys liberaliajam partijos sparnui. (LSM, LETA, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.