Naujųjų metų puldinėjimai Kelne: kur tuo metu buvo policija?

Jau kelias dienas netyla diskusijos apie virtinę lytinių užpuolimų Naujųjų metų naktį Kelno mieste. Vokietija spręs ar deportuoti kelias dešimtis jaunų prieglobsčio prašytojų, kurie per vieną vakarą užpuolė daugiau nei šimtą moterų. Tačiau iki šiol neatsakyta į klausimą – ką veikė Kelno policija, kai ši grupė vyrų prievartavo, priekabiavo ir apiplėšinėjo praeives?

Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>AFP nuotr.
Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>AFP nuotr.
Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>AP nuotr.
Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>AP nuotr.
Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>Reuters nuotr.
Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita<br>Reuters nuotr.
Vokietijoje dėl Naujųjų metų nakties įvykių kilo protestai.<br>AFP nuotr.
Vokietijoje dėl Naujųjų metų nakties įvykių kilo protestai.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 8, 2016, 8:57 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 4:04 PM

Vokietijos leidiniui „Bild“ buvo atskleista policijos ataskaita, kurioje aiškinama, kodėl policijos pareigūnai Naujųjų metų vakarą nesuvaldė situacijos, vykusios prie Kelno traukinių stoties.

Pasak leidinio, policijos ataskaita, kurioje išsamiai aprašoma, kas vyko aikštėje priešais Kelno katedrą ir geležinkelio stotyje, yra visiško pareigūnų bejėgiškumo pavyzdys.

„Pareigūnai nesugebėjo kontroliuoti visų įvykių, atakų ir nusikaltimų – jų tuo pat metu vyko pernelyg daug, kad būtų įmanoma suvaldyti visus, – rašė vienas aukšto rango Kelno policijos pareigūnas ir vėliau apibūdino, ką tuo metu stengėsi suvaldyti. – Aikštėje buvo keli tūkstančiai daugiausiai vyriškos lyties žmonių, daugiausiai migrantų, kurie leido visokių rūšių fejerverkus ir į minią mėtė butelius“.

Ataskaitoje teigiama, kad „net policijos pareigūnų pasirodymas neprivertė masės žmonių nutraukti savo veiksmus“. Policijos pareigūnus, mėginusius suvaldyti situaciją aikštėje pasitiko barikada fejerverkų ir butelių.

Kaip pabrėžiama pranešime, migrantai, jausdami savo nebaudžiamumą, rodė visišką nepagarbą pareigūnams. Piktadariai policijos akivaizdoje plėšė išduotus dokumentus, šaukdami, kad „jau rytoj jie gaus naujus“.

„Aš esu iš Sirijos, jūs turite būti man draugiški! Mane čia pakvietė ponia Merkel“, – cituojami ataskaitoje vieno iš sulaikytųjų žodžiai.

Netoli tos pačios aikštės, kurioje siautėjo tūkstančiai migrantų, vyko ir priekabiavimas prie moterų, tačiau apie tai buvo prabilta tik pasipylus šimtams moterų skundų.

Kelno policija netrukus buvo apkaltinta vengiant migrantams priešiško diskurso dėl šalies kanclerės Angelos Merkel atvirų durų politikos. Tačiau po šių įvykių įpykusi ir kanclerė, kuri mano, jog šių vyrų deportacija bus „aiškus ženklas, kad atvykusieji turi laikytis tam tikrų taisyklių“.

Tačiau vokiečių pyktį ir augantį priešiškumą suvaldyti gali būti sunku: pasirodo, kad galimai koordinuoti moterų puldinėjimai vyko dar septyniuose Vokietijos miestuose. Taip pat nemažai lytinio priekabiavimo atvejų buvo ir Hamburge.

Atakų aukos apibūdino savo užpuolikus, kaip iš pažiūros „arabiškos ar Šiaurės Afrikos kilmės vyrus“. Tiesa, toks apibūdinimas nuolatos skambantis žiniasklaidoje yra netikslus.

„Mano klientės, su kuriomis kalbėjau, teigė, kad tarp užpuolikų galėjo būti albanų, kurdų, juodkalniečių, sirų ir irakiečių“, – teigė advokatas Mehdi Labidi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.