Turkijos prezidentas grasina užtvindyti Europą migrantų banga

Turkijos prezidentas Tayyipas Erdoganas pagrasino užtvindyti Europą migrantų banga, jei ES lyderiai nepasiūlys jam geresnio sandorio, padėsiančio suvaldyti Artimųjų Rytų pabėgėlių krizę, skelbia „Reuters.“

Turkijos prezidentas T.Erdoganas teigia galintis užtvindyti Europą pabėgėliais, jei nebus rastas susitarimas su ES<br>AP nuotr.
Turkijos prezidentas T.Erdoganas teigia galintis užtvindyti Europą pabėgėliais, jei nebus rastas susitarimas su ES<br>AP nuotr.
Turkijos prezidentas T.Erdoganas teigia galintis užtvindyti Europą pabėgėliais, jei nebus rastas susitarimas su ES<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Turkijos prezidentas T.Erdoganas teigia galintis užtvindyti Europą pabėgėliais, jei nebus rastas susitarimas su ES<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Pabėgėliai laikinai apsistoję netoli Atėnų<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Pabėgėliai laikinai apsistoję netoli Atėnų<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 10, 2016, 1:38 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 2:25 PM

Pirmadienį informacija tapo prieinama ją paviešinus graikų finansinių žinių tinklalapiui „euro2day.gr.“

Tinklalapis išleido lapkritį vykusio įtempto susitikimo protokolą, kuris atskleidė gilų abipusį susierzinimą ir nepasitikėjimą tarp T.Erdogano ir ES dviejų aukščiausio rango pareigūnų – Jeano Claude'o Junckerio ir Donaldo Tusko.

ES pareigūnai bandė prašyti Turkijos pagalbos mažinti Sirijos pabėgėlių ir migrantų antplūdį į Europą. Pernai į žemyną atvyko daugiau nei milijonas pabėgėlių, iš kurių didžioji dauguma kirto siaurą jūros atkarpą tarp Turkijos ir ES narei Graikijai priklausančių salų.

D.Tusko vadovaujama Europos Vadovų Taryba ir J.C.Junkerio vadovaujama Europos Komisija atsisakė patvirtinti ar paneigti dokumento autentiškumą, o T.Erdogano biuras Turkijos sostinėje Ankaroje nedavė jokio komentaro.

Anglų kalba parašytas susitikimo protokolas buvo paviešintas Graikijos tinklalapyje. Dokumente nėra nurodoma, kada ir kur įvyko susitikimas, bet tikėtina, kad jis įvyko lapkričio 16 d. Antalijoje. Turkijoje minėti trys politikai diskutavo po G20 aukščiausio lygio susitikimo.

„Mes sugebame atverti duris į Graikiją ir Bulgariją bet kurią akimirką ir galime pabėgėlius sulaipinti į autobusus... Tai kaip jūs susitvarkysit su pabėgėliais, jei nepavyks rasti susitarimo? Nužudysit juos?“ – dokumente cituojamas T.Erdogano pasisakymas ES pareigūnams.

Taip pat cituojama, kaip Turkijos vadovas reikalauja 6 milijardų eurų per ateinančius dvejus metus. J.C.Junckeriui pasakius, kad tik pusė šios sumos buvo siūloma, T.Erdoganas pareiškė, jog Turkijai išvis nereikia ES siūlomų pinigų.

Bendrija ilgainiui sutarė įkurti 3 milijardų eurų fondą, kuriuo siekiama pagerinti pabėgėlių gyvenimo sąlygas Turkijoje ir atgaivinti ilgai užsitęsusią Turkijos priėmimo į ES diskusiją. Fondas taip pat yra skirtas paspartinti turkų keliavimą po Europą be vizų. Tai siūloma mainais, jei Ankara suvaldys į kaimyninę Graikiją plūstančių pabėgėlių skaičių.

Susitikimo protokolas rodo, kad karštos diskusijos metu T.Erdoganas dažnai pertraukinėjo J.C.Junckerį ir D.Tuską, kaltindamas ES Turkijos apgaudinėjimu.

Turkijos vadovas taip pat nurodė buvusiam Liuksemburgo ministrui pirmininkui J.C.Junkeriui rodyti pagarbą 80 milijonų gyventojų turinčiai Turkijai.

„Liuksemburgas tėra mažas miestelis Turkijoje“, – buvo cituojamas T.Erdoganas.

ES tikintis Turkijos pagalbos sprendžiant didžiausią migracijos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo, įtemptas pokalbis išryškino gilų abipusį įtarumą.

Bendrija teigia, kad po lapkritį vykusio susitikimo su Ankara, kuriame buvo nuspręsta dėl pabėgėliams skirto fondo, žmonių srautas iš Turkijos nesumažėjo. Šiuo metu Turkijoje yra apie 2,5 milijonus pabėgėlių iš Sirijos.

Ataskaita paskatino Graikų centristinei partijai „To Potami“ priklausantį Europos Parlamento narį paprašyti Europos Komisijos, kad tariamai vykusi diskusija būtų patvirtinta.

„Jei svarbūs pokalbiai tarp ES pareigūnų ir Turkijos prezidento vyko iš tiesų, panašu, kad yra tyčia nuslėptų detalių susijusių su sutarimu tarp Ankaros ir ES“, – išaiškino Miltos Kyrkos klausime, kurį pateikė Komisijai.

„Mes šią akimirką reikalaujame atsakyti, ar ši informacija yra tikra ir iš kur Komisija mano turinti teisę vykdyti derybas naudodama Turkijos įstojimą į ES kaip kozirį“, – teigė M.Kyrkos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.