Kremliaus prijaukintas drakonas nutrūko nuo V. Putino pavadžio?

Ramzanas Kadyrovas buvo laikomas Rusijos prezidento ginklu prieš čečėnus. Tačiau atrodo, kad jis tampa nebevaldomas: Čečėnijos lyderis jau ima įvedinėti savo taisykles ir Maskvos gatvėse.

Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.<br>Instagram nuotr.
Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.<br>Instagram nuotr.
Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.
Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.
Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.
Tokiomis meiliomis nuotraukomis R.Kadyrovas su savo gerbėjais nuolat dalijasi socialiniame tinkle „Instagram“.
Daugiau nuotraukų (3)

Jorūnė Kazlauskaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 14, 2016, 12:01 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 3:41 AM

Čečėnija – neginčijama karingojo R.Kadyrovo valda. Tačiau vis labiau atrodo, kad jis pasirengęs žengti dar toliau.

Dabar jis ne tik pradėjo rūpintis savo kraštu, bet ir viešai grasinti susidorojimu Rusijos opozicionieriams.

Kai kas kalba, jog V.Putino globotinis nusikrato Kremliaus kontrolės ir rengiasi švaistytis ginklais, kada to pats panorės. O tai – tarsi tiksinti bomba Maskvai.

Apie tai prieš mirtį skelbė ir opozicionierius Borisas Nemcovas: „R.Kadyrovo ir V.Putino sutartis – pinigai už ištikimybę – netrukus bus sulaužyta.

O kur tada patrauks 20 tūkstančių R.Kadyrovo vyrų? Ko jie reikalaus? Kaip jie elgsis? Kada jie ateis į Maskvą?“

Vis dėlto V.Putinas gali pasidžiaugti bent vienu dalyku – akivaizdu, kad jo pamokas R.Kadyrovas išmoko kuo puikiausiai.

Propagandos meistras

R.Kadyrovui dabar – 39-eri. Jo išvaizda nekinta jau daug metų – smaili vario spalvos barzda, tvarkoma pagal čečėnų tradicijas. Raumeningas kūnas atskleidžia, kiek laiko vyras skiria fiziniam pasirengimui.

Kai R.Kadyrovas prabyla džeržgiančiu gomuriniu balsu, atrodo, lyg gaustų galingo sunkvežimio variklis.

Savo įsimintinais bruožais ir savotiška charizma R.Kadyrovas sugeba išsiskirti iš visų V.Putino parankinių ir nuobodžių Rusijos valdžios aparato funkcionierių.

Čečėnas savo pranašumus žino ir jais naudojasi pūsdamasis socialiniuose tinkluose.

„R.Kadyrovo valdžia yra paremta propaganda, baime ir tikru populiarumu, – žurnalui „The New Yorker“ tvirtino naujienų portalo „Caucasian Knot“ redaktorius Gregorijus Švedovas. – Jis yra lyg koks Čečėnijos V.Putinas.“

Rusijos prezidento bruožų turintis įvaizdis R.Kadyrovui, regis, patinka labiausiai iš visų kada nors bandytų.

Jis jau matavosi visokias kaukes: negailestingo kario, kuris vadovauja kruvinoms operacijoms prieš vyriausybei priešiškus sukilėlius.

Linksmojo Čečėnijos barono, kuris giriasi privačiu zoologijos sodu ir boksuojasi su Mike’u Tysonu.

Ir pamaldaus musulmono, kuris uždraudė alkoholį, įsakė prisidengti galvą moterims ir kurio šešiametis sūnus atmintinai moka Koraną.

Dabar R.Kadyrovas sulipdė visus savo įvaizdžius į vieną, prisiminė iš V.Putino išmoktas pamokas ir tapo žmogumi, kuris nebijo vieną dieną internete dalytis nuotraukomis su pūkuotais kačiukais, o kitą grasinti susidoroti su opozicijos veikėjais.

Atėjo ašarotomis akimis

Galbūt tiek pasitikėjimo savimi jam teikia nuopelnai, kuriuos šis šiurkštus čečėnas susikrovė Rusijos prezidento akivaizdoje.

2000-aisiais, pirmaisiais V.Putino prezidentavimo metais, nepriklausomybės siekusi Čečėnija buvo maištingiausia Rusijos provincija.

Kraštą valdę islamistai karo vadai pasidavė tiktai tuomet, kai V.Putinas pasiuntė savo oro pajėgas sulyginti jų miestų su žeme.

Per atakas žuvo dešimtys tūkstančių civilių, o smarkiai bombarduojama Čečėnijos sostinė Groznas 2003 metais Jungtinių Tautų ataskaitoje buvo pavadintas labiausiai sunaikintu miestu pasaulyje.

Neturėdami priešlėktuvinės gynybos Čečėnijos vadovai pradėjo tarpusavyje pyktis. Ir čia netrukus įsikišo V.Putinas su pasiūlymu religiniam čečėnų lyderiui – ramiajam muftijui Achmadui Kadyrovui. Pasiūlymas buvo toks, kokio neįmanoma atsisakyti.

A.Kadyrovas turėjo du pasirinkimus – arba stebėti, kaip nyksta jo tauta, arba pereiti į Rusijos pusę ir padėti Kremliui apraminti radikalius sukilėlius. A.Kadyrovas sutiko.

Tai buvo lemtingas sprendimas. Per karinį paradą Grozne 2004 metais žudikai detonavo sprogmenį po A.Kadyrovo kėde ir nužudė jį kartu su daugiau nei tuzinu žmonių.

Jo sūnus Ramzanas, kuriam tuomet buvo 27-eri, nieko nelaukdamas nuskrido į Maskvą ir su ašaromis akyse buvo V.Putino palaimintas perimti Čečėnijos valdymą.

Nuožmūs Rusijos gynėjai

Netrukus R.Kadyrovas subūrė sau ištikimų vyrų kariuomenę ir ėmė malšinti neramumus regione eliminuodamas tuos, kurie drįso priešintis.

Prisiekęs ištikimybę V.Putinui R.Kadyrovas nuo pat pradžių buvo pasiryžęs naikinti ne tik Čečėnijos, bet ir Rusijos valdžios oponentus.

Netrukus po jo paskyrimo Čečėnijos vadu su R.Kadyrovu buvo susitikusi drąsi Rusijos opozicijos žurnalistė Ana Politkovskaja.

R.Kadyrovas su moterimi kalbėjosi gimtajame Centorojuje, kurį žurnalistė vėliau apibūdino kaip vieną „nevaizdingiausių, nemaloniausių, šlykščiausių Čečėnijos kaimų, kuriame knibždėte knibžda ginkluotų vyrų žudikų veidais“.

Susitikimas, švelniai tariant, buvo šaltas. Jis baigėsi tuo, kad R.Kadyrovas A.Politkovskają išvadino „Čečėnijos žmonių prieše“ ir paskelbė, kad „už tai ji turės atsakyti“.

2006 metais moteris buvo nužudyta savo namų Maskvoje laiptinėje.

Dėl jos nužudymo buvo iškelta byla, bet jos išvados buvo miglotos ir abejotinos.

Su žurnalistės nužudymu buvo siejami trys broliai čečėnai ir į pensiją išėjęs Federalinės saugumo tarnybos pareigūnas.

Gyrė įtariamą žudiką

Panašiai buvo ir opozicionieriaus B.Nemcovo atveju.

Dėl 2015-ųjų vasarį įvykdyto Kremliaus kritiko nužudymo pagrindiniu įtariamuoju netrukus po įvykio buvo paskelbtas elitinio Čečėnijos bataliono vado pavaduotojas Zauras Dadajevas.

Iš pradžių niekas tuo nesistebėjo. Buvo manoma, jog Rusijos teisėsauga ir vėl surado tinkamą atpirkimo ožį ir kaltę dėl B.Nemcovo nužudymo suvertė čečėnams ekstremistams, kad apsaugotų V.Putino įvaizdį.

Tuo viskas lyg ir turėjo baigtis – byla, nuosprendis, kalėjimas.

Tačiau iš pradžių dėl nužudymo prisipažinęs Z.Dadajevas vėliau atsiėmė savo pareiškimą.

Dar keisčiau nuskambėjo Čečėnijos lyderio žodžiai iškart po Z.Dadajevo arešto. R.Kadyrovas gyrė sulaikytąjį už patriotizmą, teigdamas, kad čečėnas niekuomet nesiryžtų nusižengti Rusijai ir yra jai lojalus.

Netrukus pasklido kalbos, kad Maskva nebesugeba suvaldyti siaubūno, kurį pati sukūrė: Kremliui lojalūs čečėnai esą kišosi ten, kur niekas jų neprašė.

Savo straipsniuose apie Čečėniją A.Politkovskaja vadino situaciją regione „sena pasaka, kuri jau ne kartą pasikartojo istorijoje: Kremlius globoja mažą drakoniuką, kurį turi nuolatos šerti, kad jis visko aplinkui nepadegtų“.

Bijo čečėno maišto

O štai visai neseniai R.Kadyrovas ėmė žvalgytis į kitus režimo oponentus.

Vasario 1-ąją R.Kadyrovo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame partijai „Parnas“ priklausantis opozicionierius Michailas Kasjanovas buvo rodomas šaunamojo ginklo taikiklyje.

„M.Kasjanovas atvyko į Strasbūrą dėl pinigų Rusijos opozicijai. Tie, kurie iki šiol nesuprato, supras dabar“, – skelbė prierašas prie vaizdo įrašo.

Opozicionierius, kuriam pagrasino R.Kadyrovas, šią savaitę buvo užpultas viename Maskvos restorane.

Jie sviedė M.Kasjanovui į veidą tortą, ėmė grasinti ir šaukti, o po to paspruko automobiliais.

Politiko partijos kolegė Natalija Pelevina tinkle „Twitter“ vėliau paskelbė, kad M.Kasjanovo užpuolikai kalbėjo čečėniškai.

Kremlius tokį užpuolimą pavadino „chuliganiškais veiksmais“ ir tikino, kad tai neturi nieko bendra su R.Kadyrovo grasinimais.

Maskvai – neramu

Vis dėlto sklinda kalbos, kad ir pačią Maskvą ėmė erzinti nevaldoma ir nepasverta R.Kadyrovo retorika ir jo sėbrų nuožmumas.

Teigiama, jog Kremliaus preigūnai nerimauja, kad nenuspėjamos R.Kadyrovo pajėgos gali net atsisakyti paklusti sostinei.

Juk nuo 2009-ųjų, kai Rusija nutraukė karo padėtį Čečėnijoje ir leido R.Kadyrovui kontroliuoti regioną savarankiškai, pastarasis čia spėjo įvesti savo taisykles.

Pastaraisiais metais R.Kadyrovas Čečėniją valdė taip, kaip norėjo: respublikoje įvedė šariato teisę, apribojo alkoholio pardavimą, išleido poligamijos įstatymus, taip pat privertė moteris kukliau rengtis.

Netgi buvo juokaujama, kad Čečėnijoje vyras įkūrė mažytę musulmonišką Rusiją, kurią valdė iš V.Putino išmoktais metodais ir nuolatiniais grasinimais.

Dabar Čečėnija primena barbarų kraštą: čia beveik negalioja įstatymai, naudojami kankinimai, visuomenė faktiškai yra bebalsė, o R.Kadyrovas ir iki dantų ginkluoti jo parankiniai kontroliuoja visas gyvenimo sritis.

Ateities Rusijos atspindys

Dabar kai kurie analitikai kalba, kad šių dienų Čečėnija – atspindys to, kuo ateityje gali tapti Rusija.

„Tai, ką šiandien matome Čečėnijoje, greitai galime išvysti visoje Rusijoje, – svarstė Šiaurės Kaukazo regiono politiką analizuojanti politologė Varvara Pachomenko. – Negalima leisti vienam anklavui egzistuoti už įstatymo ribų. Jei leidi rankai pūti, infekcija išplinta po visą kūną.“

Tačiau R.Kadyrovo grėsmės V.Putinas viešai pripažinti negali. Juk tai reikštų, kad Rusijos prezidentas, paskirdamas jį Čečėnijos vadu, pats padarė didžiulę klaidą.

Viena vertus, V.Putinas jaučia prielankumą R.Kadyrovui ir net yra sakęs, kad čečėnas jam – kaip sūnus. Bet Kremliaus vadovas tuo pat metu turi ir pagrindo jo bijoti.

Labiausiai todėl, kad V.Putinas su R.Kadyrovu yra sudaręs faustišką sutartį.

Prezidentas suteikė jam teisę Čečėnijoje žudyti tiek žmonių, kiek tik prireiks. Ir davė tiek pinigų, kad R.Kadyrovas gyvena kaip inkstas taukuose.

Manais už tai V.Putinas gavo numalšintus neramumus Čečėnijoje ir šios respublikos lojalumą.

O jeigu R.Kadyrovo neliktų, regioną greičiausiai vėl apimtų chaosas.

Kita vertus, pastaraisiais metais nerimą kelia ir pats Čečėnijos lyderis: jis ir jo įtakos veikiami žmonės ėmė veikti už Čečėnijos ribų – Maskvos gatvėse.

Atrodo, kad, kurdamas ginklą prieš čečėnus, V.Putinas susikūrė asmeninį baubą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą