Ispanijos Kongrese verda kraujas, bet valdžios nėra

Ispanijos Kongreso nariai triukšmauja, tačiau vyriausybės išrinkti nesugeba. Šūksniai, stalų daužymas ir plojimai – su tokiais garso efektais posėdžiaujama jau du mėnesius valdžios neturinčioje valstybėje.

Kairiųjų lyderis P.Iglesiasas bučiniu apdovanojo savo kolegą X.Domenechą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Kairiųjų lyderis P.Iglesiasas bučiniu apdovanojo savo kolegą X.Domenechą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Emocingi Ispanijos Kongreso nariai nevengia savo pritarimo išreikšti plojimais ir džiaugsmingais šūksniais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Emocingi Ispanijos Kongreso nariai nevengia savo pritarimo išreikšti plojimais ir džiaugsmingais šūksniais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 12, 2016, 2:56 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 10:42 PM

Audringos emocijos Kongrese – ne naujiena. Tačiau nauja populiari radikalių kairiųjų partija „Podemos“ į parlamento kasdienybę įliejo prieštaringai vertinamų ir iki šiol politikoje neregėtų elementų.

„Podemiečiai“ į posėdžius nešasi kūdikius, demonstratyviai bučiuojasi vyrai.

Chaosas Kongrese – tradicija

Ispanijos Kongresas visada pasižymėjo itin temperamentingais ir triukšmingais posėdžiais. Čia įprasta matyti, kaip politinio priešininko kalbai nepritariantys deputatai protestuoja belsdami į stalus ar tiesiog šaukdami iš savo vietos.

Aistringai ispanai reiškia ir palaikymą – dažnai kalbas pertraukia audringi plojimai, o kartais ir įvairių šūkių skandavimas.

Iš autonominių regionų parlamentų į Kongresą atvykę deputatai visada stebisi tokia audringa atmosfera – jiems dažniausiai reikia pereinamojo laikotarpio, kad galėtų ir patys pradėti laisvai rodyti savo temperamentą.

Žinoma, tai priklauso ir nuo charakterio – antai praėjusį penktadienį per posėdį pirmą sykį kalbėjo vienas už Katalonijos nepriklausomybę pasisakantis katalonų deputatas Gabrielis Rufianas.

Jis kandžiai provokavo visus savo politinius priešininkus, jautėsi kaip žuvis vandenyje ir kaip koks dirigentas vadovavo pasipiktinimo šūksniams ir pritarimo plojimams.

Tuo metu deputatai, kuriems iš Kongreso tenka persikelti į regioninius parlamentus, skundžiasi, kad jiems po cirkų Madride regionuose tiesiog nuobodu.

Kongreso pirmininko užduotis – palaikyti bendrą tvarką. Jam nuolat tenka raminti įsiaudrinusius deputatus ir jiems priminti, kad čia vis dėlto Kongresas, o ne turgaus aikštė.

„Silencio, por favor“ („Prašyčiau tylos“. – Red.), – toks prašymas girdimas daugybę sykių per kiekvieną posėdį.

Šiemet Kongreso pirmininkui, Baskų socialistų partijos vadui Patxi Lopezui teko ypač sunki užduotis. Atmosfera tokia karšta, kad deputatai jo visiškai nebeklauso.

Klegesys slepia vakuumą

Tiesa, deputatai Madride turbūt ir gali tik garsiai ir aistringai peštis – vyriausybės išsirinkti jiems vis dar nepavyksta.

Pirmą kartą per visą demokratiškos Ispanijos istoriją jos nevaldo daugiausia balsų per rinkimus surinkusi partija.

Šiuo atveju tai iki šiol Ispaniją valdę liaudininkai. Jie laimėjo rinkimus, bet negavo daugumos ir atsisakė imti valdžią į savo rankas.

Praėjusią savaitę socialistų kandidatas į Ispanijos premjero postą Pedro Sanchezas, siūlęs koaliciją su nauja centristų partija „Ciudadanos“ („Piliečiai“), negavo Kongreso paramos.

Tad Ispanija vyriausybės neturi jau du mėnesius, ir kalbos apie pakartotinius rinkimus nuolat garsėja.

Jei iki gegužės 2 dienos situacija nesikeis, birželį rinkėjai vėl bus pašaukti prie urnų.

Tai labai realu – pernai gruodį rinkėjai savo balsais suskaldė Ispanijos Kongresą ir Senatą į keturias jėgas taip tolygiai, kad dabar išrinktiems politikams labai sunku sulipdyti vyriausybę.

Ispanijoje baigėsi dviejų partijų – Socialistų ir dešiniosios Liaudies partijos – viešpatavimas, trukęs daugiau kaip tris dešimtmečius. Iškilo dvi naujos partijos – radikalūs kairieji „Podemos“ ir centro dešinieji „Ciudadanos“.

Faktai rodo, kad pradėti naują politinę erą ispanams yra sunku. Sudėtinga susitarti ne tiktai skirtingų, bet ir panašių pažiūrų partijoms.

Socialistams „Podemos“ atrodo pernelyg radikalūs, o „Ciudadanos“ kaltina liaudininkus dėl korupcijos skandalų ir nenori nieko girdėti apie valdymą kartu.

Situaciją dar labiau komplikuoja Katalonijos atsiskyrimo klausimas.

Jeigu ne jis, Ispaniją dabar tikriausiai jau valdytų socialistai ir „Podemos“. Mat pastarieji savo rinkimų programoje pažadėjo surengti Katalonijoje referendumą dėl nepriklausomybės, o socialistai apie jį net nenori nieko girdėti.

Ispanams neramu dėl šalies politinio nestabilumo, todėl debatai dėl vyriausybės sudarymo Kongrese sekami su didžiuliu susidomėjimu – galbūt dar niekada įvykiai Kongrese nebuvo taip prikaustę ispanų dėmesio.

O politikai naudojasi šia proga ir pakartotinių rinkimų grėsmės akivaizdoje kelia riaušes ir visokius spektaklius. Nesunku suvokti, kad tokie audringi debatai deputatams yra tarsi įžanga į naują rinkimų kampaniją.

„Podemos“ kaitina kraują

Nestabilumas Ispanijos politinėje scenoje dar labiau įkaitino Kongreso atmosferą. Stebint posėdžius susidaro įspūdis, kad tai ringas, kuriame vyksta arši kova už būvį. Pietietiškas temperamentas čia veržiasi per kraštus.

Senbuvių kraują šiemet smarkiai kaitina „Podemos“ deputatų – iš viso ši partija Kongrese turi 64 vietas – elgesys ir laikysena.

Tai ne profesionalūs politikai, o, kaip jie patys sako, „gatvės žmonės“ – aktyvistai, kilę iš socialinių judėjimų ir pripratę prie spontaniškų protestų.

Partija „Podemos“ tiesiogiai susijusi su prieš penkerius metus per Ispaniją nuvilnijusia protestų prieš politinę sistemą banga, kuri gavo „Indignados“ („Pasipiktinusiųjų“) pavadinimą.

Todėl savaime aišku, kad partijos atstovai nesėdi tyliai savo vietose posėdžių salėje, o provokuoja ir protestuoja, kai tik tam pasitaiko proga.

Jau pirmajame naujojo Kongreso posėdyje „Podemos“ sukėlė aistrų, kai partijos deputatė Carolina Bescansa atsinešė į posėdžių salę savo penkių mėnesių kūdikį ir jį ten maitino, taip norėdama atkreipti dėmesį į dirbančių motinų teises.

Komentarų nestigo ir dėl kitokios „Podemos“ deputatų išvaizdos – jie nevilki kostiumų, neryši kaklaraiščių, nemažai vyrų yra ilgaplaukiai, netgi su veltinėmis kasytėmis. Tai kelia didžiulį konservatyvių Kongreso narių pasipiktinimą.

Į Kongresą atėjo pavasaris, ore tvyro meilė. Likome tik tu ir aš, Pedro. P.Iglesias

Ore tvyro meilė?

Visos linksmybės Ispanijos Kongrese dabar tiktai patvirtina faktą, kad sustiprėjus radikaliems kairiesiems čia susirinko absoliučiai priešingų pažiūrų žmonės – ultrakonservatyvūs liaudininkai, laisvamaniai iš „Podemos“.

Į tokį receptą įmaišius pietietiško temperamento išeina galingas kokteilis.

Antai praėjusį trečiadienį „Podemos“ lyderis Pablo Iglesiasas konservatorių panosėje pabučiavo į lūpas savo politinį bendražygį iš Katalonijos Xavierą Domenechą.

Ne tik Ispanijos, bet ir užsienio spauda išplatino šio vyriško bučinio Kongrese nuotrauką ir ištįsusius konservatorių veidus.

Vėliau „Podemos“ deputatai aiškino, kad P.Iglesiasas taip tiesiog pasveikino kolegą po gražios jo kalbos Kongrese. Bet bučinys jau įrašytas į istoriją.

Beje, šis bučinys tapo puikia proga Kongrese prabilti apie meilę. Viena liaudininkė atvirai prisipažino, kad jai labai patinka ilgaplaukis širdžių ėdikas iš „Podemos“ Miguelis Vila.

Tuo pasinaudojo „Podemos“ lyderis P.Iglesiasas, nusprendęs atvirai paflirtuoti su kandidatu į premjero postą P.Sanchezu.

„Į Kongresą atėjo pavasaris, ore tvyro meilė. Likome tik tu ir aš, Pedro“, – juokais pasakė P.Iglesiasas, tačiau vėliau surimtėjo ir pabrėžė, kad „Podemos“ tiesia ranką norintiems valdyti socialistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.