Karalienės jubiliejus: ko nežinojote apie Elizabeth II

Jungtinės Karalystės karalienė Elizabeth II šiandien švenčia 90 metų jubiliejų. Daugiau nei šešis dešimtmečius šalį valdanti karalienė nuolatos atsiduria dėmesio centre, tačiau iki šiol išlieka nemažai faktų, kurių daugelis apie ją nežino.

Karalienei nereikia ne tik paso, bet vairuotojo pažymėjimo.<br>AP nuotr.
Karalienei nereikia ne tik paso, bet vairuotojo pažymėjimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2016, 8:43 AM, atnaujinta May 28, 2017, 4:52 AM

Nereikia paso

Keliaujant karalienei nereikia paso. Nors šalyje galioja itin griežti migracijos įstatymai, karalienė gali judėti per pasienio kontrolę nevaržomai ir kada tik pageidauja. Taip yra todėl, jog Jungtinės Karalystės piliečių pasai yra išduodami jos vardu.

Moka daugiau kalbų

Elizabeth II, skirtingai nei daugelis mano, moka daugiau nei vien tik anglų kalbą. Ji laisvai kalba prancūziškai. Kartą ji buvo nufilmuota diskutuojant su Francois Hollande'u prancūzų kalba.

Dirbo mechanike

1945 metais Elizabeth II įstojo į Jungtinės Karalystės kariuomenę, kur dirbo mechanike. Kai ją aplankė tėvas ir motina – Jungtinės Karalystės karaliai – ji taisė sunkvežimio variklį. Dėl to sakoma, kad ji vienintelė karališkosios šeimos narė, kuri geba pakeisti padangą ar tepalus.

Žuvų kolekcija Jungtinės Karalystės karalienei priklauso visos nesužymėtos šalies gulbės, taip pat visos žuvys. Nuo karaliaus Edvardo II laikų Jungtinės Karalystės valdovui priklauso ir „karališkosios žuvys“ – banginiai, delfinai.

Augina tinginius

Daugeliui gerai žinoma karalienės meilė korgių veislės šunims. Tačiau neretas nustemba sužinojęs, jog Elizabeth II turi du tinginius. Šiuos egzotinius gyvūnus ji gavo viešėdama Brazilijoje 1968 metais. Karalienei įteikti ir jaguaras bei bebras. Tiesa, Bakingamo rūmuose jie negyvena. Karalienė padovanojo gyvūnus Londono zoologijos sodui.

Pirmasis elektroninis laiškas

Karalienė Elizabeth II pirmąjį elektroninį laišką gavo daug anksčiau, nei kas galėtų pagalvoti. Tai nutiko dar 1976 metais Jungtinės Karalystės kariuomenės bazėje.

Nereikia vairuotojo pažymėjimo

Karalienei nereikia ne tik paso, bet ir vairuotojo pažymėjimo, nes lygiai taip pat jis išduodamas Jos Didenybės vardu. Tiesa, ji gali vairuoti ir ne kartą pastebėta tai daranti. Saudo Arabijos karaliaus vizito Jungtinėje Karalystėje metu Elizabeth II pasivažinėjo su juo aplink Balmoralio pilį.

Krikštamotė

Elizabeth II turi ne tik aštuonis anūkus bei 5 proanūkius, bet ir 30 krikšto dukrų bei sūnų. Be kita ko, ji krikštijo buvusį modelį Edwiną Brudenellą bei princesės Dianos brolį Earlą Charlesą Spencerį.

Rinko kuponus

Pokario metu vyravus visuotiniam taupymui, Elizabeth II rinko kuponus, kad galėtų sumokėti už medžiagas savo vestuvinei suknelei. Ji ištekėjo už savo tolimo giminaičio princo Pilypo 1947 metais tiesioginėje radijo laidoje, kurios klausėsi 200 mln. žmonių visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.