Brazilijos skandalo epicentre – gudrusis Michelis Temeras

Michelis Temeras Brazilijoje buvo žinomas kaip įtakingas užkulisinis veikėjas, bet taip buvo iki to laiko, kai jis ėmėsi įgyvendinti meistrišką planą nušalinti savo bosę, prezidentę Dilmą Rousseff, ir užimti jos postą.

Kaip pilkas politikos žmogus, M.Temeras turi netikėtą pusę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kaip pilkas politikos žmogus, M.Temeras turi netikėtą pusę.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2016, 4:03 PM, atnaujinta May 25, 2017, 8:21 PM

Kelis mėnesius neatskleidęs savo kortų, ketvirtadienį viceprezidentas turi perimti prezidento įgaliojimus – Senatui nubalsavus už D.Rousseff apkaltos inicijavimą.

Brazilijos pirmosios prezidentės moters įgaliojimai buvo sustabdyti iki nuosprendžio, laikotarpiui iki pusės metų, ir jos vietą užima M.Temeras, konstitucijos žinovas, iki šiol laikęsis labai santūriai.

D.Rousseff pasirinktas viceprezidentas, virtęs jos nemezide, turi paskelbti apie verslui palankų ministrų kabinetą ir planus atsitraukti nuo 13 metų vykdytos kairiosios politikos siekiant ištraukti Pietų Amerikos milžinės ekonomiką iš recesijos.

Tačiau jo populiarumas, kaip ir D.Rousseff, nėra didelis, o daugelis jo sąjungininkų įtariami korupcija, todėl M.Temero užduotis atkurti Brazilijoje stabilumą bus sunki.

Iš šešėlio

Šis 75 metų teisininkas ilgą laiką buvo užkulisių veikėjas. Rinkėjams jis galbūt buvo geriausiai žinomas dėl to, kad turi 32 metų žmoną, buvusią grožio konkurso dalyvę.

Tačiau Brazilijos ekonomikos bumui virtus įspūdinga nesėkme, o korupcijos skandalui valstybinėje naftos kompanijoje „Petrobras“ įtraukus kone visą politinę klasę, M.Temeras pamažu iškilo iš šešėlio ir ėmėsi pagrindinio vaidmens.

D.Rousseff ir jos pasirinktas viceprezidentas visuomet atrodydavo keista pora. Kaip centristų partijos PMDB vadovas, M.Temeras atstovavo didžiausiai jėgai netvirtoje buvusios kairiųjų partizanės koalicijoje.

Daug metų nuo PMDB priklausydavo paskyrimai į aukštus postus, ji tampydavo virvutes ir saugodavo raktus nuo vyriausybės lovio.

M.Temeras buvo atsargus, bet palaipsniui, įsisiūbuojant vajui už prezidentės apkaltą, vis balsiau viešino savo nepritarimą jai.

Spalio mėnesį jis išleido dokumentą pavadinimu „Tiltas į ateitį“, kuriame kritikavo vyriausybės politikos „ekscesus“. Gruodžio mėnesį jis skundėsi, kad su juo elgiamasi kaip su „dekoratyviniu viceprezidentu“.

Tačiau nors žemesnio rango PMDB šalininkams patikdavo vadinti jį „prezidentu Temeru“, jis tvirtindavo neturįs tokių ambicijų, nebent galbūt kitiems eiliniams rinkimams 2018 metais.

Galiausiai kovo mėnesį jis atskleidė savo kortas ir paragino PMDB pasitraukti iš vyriausybės į opoziciją.

Po to M.Temeras įžūliai nutekino garso įrašą, kuriame repetuoja kalbą, kurią pasakytų, jei pakeistų D.Rousseff.

Joje jis sako, kad jo „didžioji misija nuo šiol yra šalies nuraminimas, šalies suvienijimas“.

Prezidentė vadina jį pagrindiniu apkaltos proceso „sąmokslininku“ ir sako, kad apkalta bendrai priimtą praktiką užtušuoti trūkumus vyriausybės sąskaitose pavertė pretekstu „perversmui“.

Poetas ir moterų numylėtinis

Kaip pilkas politikos žmogus, M.Temeras turi netikėtą pusę.

Jis ne tik kad yra vedęs daugiau nei perpus jaunesnę moterį – tai yra trečia jo santuoka. Jis turi penkis vaikus, kurie gimė per keturis dešimtmečius.

Nėra jis ir toks nuobodus, kaip gali pasirodyti per televiziją. Be labai gerai vertinamo darbo konstitucinės teisės srityje, šis imigrantų iš Libano sūnus yra parašęs poezijos knygą.

Jis tris kartus buvo Kongreso žemųjų rūmų pirmininkas ir 15 metų vadovavo PMDB.

M.Temeras neatsiprašinėja dėl savo atšiauraus būdo ir 2010 metais žurnalui „Piaui“ sakė, kad juokai ne jo „arkliukas“: „Nežinau, kaip tai daroma. Jei pabandyčiau, tai būtų katastrofa“.

Tokie asmenybės bruožai galbūt nulemia itin mažą jo populiarumą – tik 2 proc. brazilų balsuotų už jį prezidento rinkimuose, rodo neseniai atlikta apklausa.

Politikos analitikai sako, kad didžiausią pavojų jam dabar kelia „Petrobras“ skandalas, įtraukęs virtinę įtakingų jo kolegų iš PMDB.

Paties M.Temero atžvilgiu tyrimas nėra vykdomas, bet vienas svarbus liudytojas kaltino jį dalyvavus schemose, kaip ištraukti iš tos kompanijos milijardus dolerių.

Naujasis laikinasis prezidentas taip pat buvo pripažintas kaltu dėl kampanijos finansavimo pažeidimų, jam gali būti uždrausta aštuonerius metus siekti renkamo posto. Tačiau ateinant į prezidento postą per D.Rousseff apkaltą tai nebūtų problema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.