Orlando žudiko palaikyta IV garsėja žiaurumu prieš gėjus

Orlando šaudynes surengęs Omaras Mateenas prisiekė ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IV), kurios teroristai yra pagarsėję žiauriu susidorojimu su seksualinėmis mažumomis.

Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai homoseksualus kartais žudo ir apmėtydami akmenimis.<br>AP nuotr.
Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai homoseksualus kartais žudo ir apmėtydami akmenimis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2016, 10:32 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:45 PM

Floridos gėjų naktiniame klube „Pulse“ 49 žmones nužudžiusį ir dar 53 žmones sužeidusį smogiką, kaip atskleidė jo tėvas, galėjo paskatinti neapykanta gėjams.

Kankinimai, sušaudymai, egzekucijos, apmėtymas akmenimis ir sudeginimai – tokias kančias, pasak liudininkų, IV kontroliuojamose teritorijose gyvenantiems homoseksualams tenka patirti dažnai.

LGBT bendruomenės problemoms skirtame Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdyje praėjusį rugpjūtį vienas savo tapatybės atskleisti nenorėjęs irakietis liudijo: „Mano visuomenėje buvimas gėjumi reiškia mirtį. Kai IV žudo homoseksualus, dauguma žmonių džiaugiasi, nes jie mano, kad mes esame blogis.“

Anot vietos gyventojų, džihadistai naudojasi sugautų gėjų telefonuose ir socialiniuose tinkluose rastais kontaktais, kad rastų ir sumedžiotų kitus homoseksualus.

„Tai kaip domino kaladėlės – jeigu vienas mūsiškis surandamas, su juo pražus ir visi kiti“, – apgailestavo irakietis.

Kiti iš IV kontroliuojamų teritorijų Sirijoje ir Irake pabėgę gyventojai atskleidė, kad homoseksualus islamistai dažnai numeta nuo namų stogų, o egzekucijų vaizdo įrašus viešina internete.

„Jeigu auka nežūva nukritusi, miestiečiai tada apmėto ją akmenimis“, – atskleidė iš Sirijos pabėgęs Subhi Nahas.

Tokios grupuotės kaip IV ar „Al Qaeda“ teisina tokius žiaurumus savo tikėjimu, tačiau ir kitose pasaulio šalyse LGBT bendruomenės atstovų persekiojimas dažnai yra palaikomas ne tik radikalų.

2016 metų Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų asociacijos ataskaitoje pažymima, kad homoseksualumas yra laikomas nusikaltimu 70 pasaulio šalių, o daugumoje jų įtaką turi IV.

13 iš jų už homoseksualumą yra baudžiama mirtimi. Pavyzdžiui, anot ataskaitos autoriau Aenguso Carrollo, Irake pusiau sukarintos grupuotės ir teisėjai suima, teisia ir vėliau nužudo žmones, kurie esą „reiškia savo seksualinę orientaciją taip, kaip nederėtų“

Neaišku, ar Orlande žudynes surengęs O.Mateenas žinojo apie tokį sistematinį žiaurumą, tačiau pasak JAV pareigūnų jis buvo nusiteikęs prieš homoseksualius asmenis ir tikino palaikantis IV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?