Rusijos dvasininkas šokiravo raginimu apipjaustyti visas moteris

[[ge:lrytas:lrytas:1174528]]

Nuotraukoje – Čečėnijos merginos.<br>„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Nuotraukoje – Čečėnijos merginos.<br>„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 18, 2016, 8:20 PM, atnaujinta May 15, 2017, 12:34 PM

Šiaurės Kaukazo regiono musulmonų asociacijai vadovaujantis muftijus Ismailas Berdijevas trečiadienį interviu naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė, kad jeigu moterų genitalijų apipjaustymas „galėtų būtų taikomas visoms moterims, tai būtų labai gerai“.

Ritualinis moterų apipjaustymas, per kurį yra apipjaustomas arba visiškai pašalinamas klitoris, dažnai sukelia pavojingas infekcijas.

Moterų genitalijų žalojimas pastaraisiais metais sulaukė didžiulio tarptautinės bendruomenės dėmesio. 2014 metais Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pradėjo visuotinę kampaniją prieš šią praktiką.

I.Berdijevas, kuris kovo mėnesį gavo apdovanojimą iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino, pareiškė, kad moterų genitalijų apipjaustymas netrukto moterims atlikti savo motinystės pareigų, o jeigu visos moterys būtų apipjaustomos, tai „svetimavimo būtų mažiau“.

Vėliau jis atsiėmė savo žodžius pareiškęs, kad juokavo ir kad islamas nereikalauja moterų apipjaustymo.

I.Berdijevui pritarė ir prieštaringai vertinamas Rusijos Ortodoksų Bažnyčios dvasininkas, buvęs Bažnyčios atstovas spaudai Vsevolodas Čaplinas, sakydamas, kad musulmonai turi teisę laikytis „laiko patikrintos tradicijos“.

„Tikriausiai nereikia apipjaustyti visų moterų, to nereikia daryti ortodoksėms, nes jos vis tiek nesvetimauja“, – pridūrė jis.

Tuo metu Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vadovas Olegas Salagajus, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“, sakė, jog „(moterų) žalojimas nėra teigiamas (dalykas) bet kokiu atveju“.

I.Berdijevo pareiškimas nuskambėjo po to, kai nevyriausybinė organizacija Rusijos teisingumo grupė pirmadienį paskelbė ataskaitą, kurioje nurodo, kad ritualinis mergaičių apipjaustymas yra atliekamas kai kuriose Šiaurės Kaukazo Dagestano regiono kalnų gyvenvietėse.

Ataskaitoje sakoma, kad šiai tradicijai Dagestano pareigūnai neskiria „jokio dėmesio“.

„Didžioji Dagestano visuomenės dalis nėra pasiruošusi pripažinti šios problemos“, – sakoma ataskaitoje, kurioje priduriama, kad toks moterų žalojimas yra „beveik visiškai palaikomas“ tam tikrose gyvenvietėse, kuriose jis yra laikomas „privalomu ritualu“, siekiant suvaldyti lytinę aistrą.

Grupė nurodė apklaususi 25 moteris – nuo 19 iki 70 metų amžiaus, kurioms buvo atlikta ši procedūra ir kurios papasakojo apie išgyventą skausmą ir operacijos paliktą traumą.

Šiais metais Tautų vaikų teisių agentūros UNICEF paskelbti duomenys rodo, kad pasaulyje gyvena 200 mln. apipjaustytų merginų ir moterų, iš kurių 44 mln. yra jaunesnės nei 15 metų amžiaus.

Maždaug pusė jų visų gyvena Indonezijoje, Egipte ir Etiopijoje, nors kai kuriuose šalyse tikslių duomenų surinkti nepavyko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.