Atskleistos V. Putino patikėtinio sąsajos su separatistais

Kremliaus marionete vadinamo Vladislavo Surkovo elektroninio pašto dėžutėje programišiai aptiko laiškų, įrodančių ryšį su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje. Tačiau pats pareigūnas tyli.

V.Surkovas laikomas V.Putino draugu ir Kremliaus vidaus politikos architektu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Surkovas laikomas V.Putino draugu ir Kremliaus vidaus politikos architektu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„ABC News“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Oct 28, 2016, 8:56 AM, atnaujinta May 10, 2017, 2:02 AM

Europos Sąjungos šalys uždraudė V.Surkovui įvažiuoti į Bendrijos teritoriją dar 2014-ųjų kovą.

Tačiau praėjusią savaitę Berlyne prie derybų dėl padėties Ukrainoje stalo Vladimiro Putino patikėtiniui teko garbinga vieta tarp Rusijos prezidento ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel.

V.Putino padėjėjas esą turėjo patarti Rusijos lyderiui derybose su kitų šalių politikais. Kaip neseniai paaiškėjo, V.Surkovas padėtį Rytų Ukrainoje supranta tikrai gerai, mat yra susijęs su ten kovojančiais separatistais.

Tai atskleidė Ukrainos programišių grupuotė „CyberHunta“, galbūt patekusi į V.Surkovo elektroninio pašto dėžutę ir paviešinusi ten rastus laiškus.

Patvirtino tikrumą

Ukrainos nacionalinė saugumo tarnyba patikino, kad elektroniniai laiškai nėra suklastoti.

Tačiau V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas kategoriškai neigė bet kokius V.Surkovo ryšius su prorusiškais separatistais. Negana to, pasak D.Peskovo, V.Surkovas net nesinaudoja elektroniniu paštu.

Bet Rusijos žurnalistė Svetlana Babajeva tikino neabejojanti, kad nutekinti laiškai tikrai priklauso V.Surkovo plunksnai. Tarp jų buvo ir tokių, kuriuos siuntė S.Babajeva, pripažinusi, kad tarėsi su V.Surkovu dėl susitikimo.

Laiškų autentiškumą patvirtino ir Londone gyvenantis Rusijos verslininkas Jevgenijus Čičivarkinas.

Paaiškėjo, kad laiškuose nurodyti elektroninių paštų adresai, telefonų numeriai taip pat nėra išgalvoti. Laiškai buvo siųsti ne iš asmeninio, o iš darbinio V.Surkovo pašto adreso, tad prie jų galėjo prieiti ir jo padėjėjai. Be to, viename jų buvo net V.Surkovo bei jo šeimos narių pasų kopijos.

Bendravo su separatistais

Tarp galybės nutekintų laiškų buvo ir susirašinėjimų su prorusiškų separatistų lyderiu Rytų Ukrainoje Denisu Pušilinu. Juose buvo pateikiamos separatistų veiklos ir išlaidų ataskaitos.

Kitas laiškas buvo gautas iš Rusijos milijardieriaus Konstantino Malofejevo, kuris, kaip teigiama, taip pat turi ryšių su separatistais. Šiame laiške pateikiamas Donecko ministrų sąrašas, kuris tuo metu dar nebuvo viešai paskelbtas.

Keletoje laiškų, siųstų 2014 metais, Rusijos imtynių federacijos vadovas Georgijus Brijusovas ragina V.Surkovą suburti karių grupuotę, kuri turėtų „kovoti ir nugalėti Maidaną“.

Tiesa, lieka neaišku, ar V.Surkovas atsakė į šiuos laiškus. Kai spauda ėmė domėtis G.Brijusovo laiškais, šis atsitvėrė tylos siena ir atsisakė komentuoti.

Kremliaus patikėtinis

V.Surkovas nuo Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos 2014 metais oficialiai negali įvažiuoti į Europos Sąjungos teritoriją – jam pritaikytos sankcijos.

Tačiau jis prieš savaitę dalyvavo derybose Berlyne dėl padėties Ukrainoje. Į susitikimą jį atsivežė ir šalia pasisodino V.Putinas.

Tai ne vienintelis kartas, kai V.Surkovas dalyvauja svarbiose derybose su svarbiausiais šalių lyderiais. Jis taip pat yra dalyvavęs pasitarimuose su aukšto rango JAV pareigūnais.

Nors oficialiai V.Putino patarėju V.Surkovas yra nuo 2013 metų, jis vadinamas ne tiktai Kremliaus marionete, bet apskritai vidaus politikos architektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.