„Patriotiniu pavasariu“ besidžiaugiantys Europos politikai siekia plėsti įtaką

Respublikono Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose padrąsino daugelį kraštutinių pažiūrų Europos lyderių. Mat jų populistinės ir prieštaringai vertinamos kampanijos gauna vis daugiau palaikymo, o tai, kai kurių politikų manymu, yra nacionalizmo atgimimas – „Patriotinis pavasaris“.

Europos populistai po D.Trumpo triumfo JAV tikisi pergalės artėjančiuose rinkimuose.<br>lrytas.lt fotomontažas
Europos populistai po D.Trumpo triumfo JAV tikisi pergalės artėjančiuose rinkimuose.<br>lrytas.lt fotomontažas
M.Le Pen sieks Prancūzijos prezidento posto.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
M.Le Pen sieks Prancūzijos prezidento posto.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Austrijos prezidentu tapti norintis N.Hoferis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Austrijos prezidentu tapti norintis N.Hoferis.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų politikas G.Wildersas ir M.Le Pen.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Nyderlandų politikas G.Wildersas ir M.Le Pen.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Partijos „Alternatyva Vokietijai“ vadovė F.Petry.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Partijos „Alternatyva Vokietijai“ vadovė F.Petry.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Švedijos demokratų partijos lyderis Jimmie'as Akessonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Švedijos demokratų partijos lyderis Jimmie'as Akessonas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Čekijos D.Trumpu pravardžiuojamas A.Babišas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Čekijos D.Trumpu pravardžiuojamas A.Babišas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Populistinės partijos „Penkių žvaigždžių judėjimas“ įkūrėjas Beppe'as Grillo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Populistinės partijos „Penkių žvaigždžių judėjimas“ įkūrėjas Beppe'as Grillo.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 16, 2016, 12:55 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:35 PM

Daugybė Europos kraštutinių dešinių pažiūrų politikų tikisi, kad jiems rinkimuose pavyks švęsti pergalę visai kaip D.Trumpui Amerikoje.

Vienas tokių politikų yra Austrijos Laisvės partijos lyderis, šalies prezidento posto siekiantis Norbertas Hoferis, rašo „The Independent“.

Jis gruodžio 4-ąją pakartotiniuose rinkimuose susigrums su buvusiu Žaliųjų partijos politiku Alexanderiu Van der Bellenu.

Tikėtina, kad jų dvikova rinkimuose bus labai įtempta, o rezultatą nuspėti nelengva. Prieš tai vykusiuose rinkimuose N.Hoferis pralaimėjo vos pusės procento skirtumu.

„Tiems, kas nevertina Austrijos, kurie kovoja už džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ ar prievartauja moteris, sakau jums: čia ne jūsų gimtinė, jūs negalite čia pasilikti“, – šiemet skelbė 45-erių N.Hoferis.

Nauda prancūzams ir olandams

Prancūzijoje dėl situacijos JAV džiūgauja partijos „Nacionalinis frontas“ vadovė 48-erių Marine Le Pen, pasak kurios, visi keliai buvo atverti jai tapti naująja šalies prezidente.

„Tai, kas nutiko JAV buvo ne pasaulio pabaiga, o vieno konkretaus etapo pabaiga“, – M.Le Pen sveikino D.Trumpą.

2012 metų Prancūzijos prezidento rinkimuose M.Le Pen buvo užėmusi trečią vietą su 17,9 proc. balsų. Tačiau politikė įsitikinusi – šią gegužę vyksiančiuose rinkimuose ji pagaliau švęs pergalę ir pratęs „pasaulinę revoliuciją“, kurią sukėlė „Brexit“ ir D.Trumpas.

M.Le Pen tikino, kad laimėjusi ji patrauktų Prancūziją iš NATO, o į Europą atvykti norinčius migrantus ji „išstumtų atgal į tarptautinius vandenis“.

Politikė pernai iš partijos išmetė jos įkūrėją Jean'ą-Marie Le Peną, kai jis Holokauste nacių naudotas dujų kameras pavadino istorine „detale“.

Pokyčiais džiaugiasi ir Nyderlandų laisvės partijos lyderis 53-ejų Geertas Wildersas, kuris pasaulyje žinomas dėl prieštaringų pasisakymų apie islamą, įskaitant Korano palyginimą su Adolfo Hitlerio manifestu „Mein Kampf.

Šiuo metu G.Wildersas pirmauja apklausose ir tikisi nuskinti pergalę kovą parlamento rinkimuose. Politikas dabar yra teisiamas už neapykantos Nyderlandų marokiečiams skleidimą.

Dėl savo pažiūrų nuolatinėje grėsmėje esantis G.Wildersas nuo 2004-ųjų yra saugomas kiaurą parą po to, kai buvo nužudytas filmus prieš islamą sukęs režisierius Theo van Goghas.

Kyla vokiečiai ir švedai

Tuo metu per Europą vilnijančia nacionalistine banga džiaugiasi ir 41-erių Frauke Petry, kuri pernai liepą tapo partijos „Alternatyva Vokietijai“ vadove.

Šios populistinės ir prieš ES nusistačiusios politinės grupės lyderė multikultūralizmą yra palyginusi su „komposto krūva“, o su pabėgėliais besitvarkančius pasienio policininkus ragino „naudoti šaunamuosius ginklus, jei reikia“.

Regioniniuose rinkimuose savo įtaką praplėtusi partija „Alternatyva Vokietijai“ nusitaikė ir į kitąmet rugsėjį vyksiančius parlamento rinkimus. Pasak neseniai įvykdytos apklausos, jei rinkimai vyktų dabar, šią partiją palaikytų apie 16 proc. visų balsuotojų.

Švedijoje prieš imigraciją nusistačiusios Demokratų partijos lyderis 37-metis Jimmie'as Akessonas siekia sustiprinti 2014-aisiais pasiektą pergalę, kai partija užėmė 29 vietas parlamente.

Nors kiti rinkimai Švedijoje vyks tik 2018-aisiais, pagrindinės šalies partijos jau dabar pradėjo vaidytis dėl to, ar su Demokratų partija vertėtų bendradarbiauti, ar ją derėtų ignoruoti.

Švedijos demokratų partijos lyderiu 2005-aisiais tapęs J.Akessonas ragino perspėti pabėgėlius, kad šie nevyktų į jo šalį bei tvirtino, kad Švedija neturėtų būti ES narė – santykiai su Bendrija turėtų būti panašūs į kaimyninės Norvegijos.

Tiesa, J.Akessonas turi ir tamsią praeitį. Užpernai paaiškėjo, kad jis internetinių lažybų tinklalapiuose išleido daugiau nei 500 tūkst. Švedijos kronų (51 tūkst. eurų).

Čekai ir italai dairosi į ateitį

62-ejų milijardierius verslininkas Andrejus Babišas – pramintas Čekijos D.Trumpu – 2011-aisiais įkūrė judėjimą „Nepatenkintų piliečių akcija“, kuri po metų oficialiai tapo partija.

Antras turtingiausias Čekijos vyras A.Babišas rugsėjį turėjo atsiprašyti dėl to, kad neigė, jog per Antrąjį pasaulinį karą romai buvo siunčiami į koncentracijos stovyklas.

Vis dėlto, „Nepatenkintų piliečių akcija“ savo populiarumu lenkia visas kitas partijas ir tikėtina laimės spalį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Situacija Italijoje yra panaši. 2009-aisiais komiko Beppe'o Grillo įkurta populistinė partija „Penkių žvaigždžių judėjimas“ siekia pasinaudoti euroskepticizmo banga ir užsitikrinti pergalę 2018-ųjų visuotiniuose rinkimuose.

„Kukurūzo burbuole“ D.Trumpą praminęs B.Grillo su amerikiečiu nesutaria kai kuriais klausimais, bet teigė, kad jo pergalė buvo „įstabus pokytis“.

„Su D.Trumpu nutiko tas pats dalykas kaip su internete gimusiu „Penkių žvaigždžių judėjimu“: žiniasklaida apstulbo ir pradėjo mūsų klausti, kur buvo iki tol“, – aiškino B.Grillo.

„Penkių žvaigždžių judėjimas“ tikisi išnaudoti gruodžio 4-ąją vyksiantį referendumą dėl to, ar Italijos parlamento aukštesniesiems rūmams reikėtų atimti galią sužlugdyti vyriausybę.

Jei italai balsuos už premjero Matteo Renzi siūlomą pokytį, senatorių sumažės dviem trečdaliais, o tai gali būti į naudą B.Grillo partijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.