Ritualinis hulos šokis keliautojus apstulbina savo sunkumu

Hula nėra tik šokis, tai – širdies kalba. Šis polinezietiškas ritualinis pasirodymas kuria paprastumo iliuziją – iš šalies atrodo, kad siūbuoti klubais lengva, bet iš tiesų tam reikia fizinio pasirengimo ir ištvermės.

Havajuose hulos šokėjų pasirodymai rengiami turistams, kurie mano, kad ją šokti paprasta – tereikia linguoti klubais.
Havajuose hulos šokėjų pasirodymai rengiami turistams, kurie mano, kad ją šokti paprasta – tereikia linguoti klubais.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-12-11 21:15, atnaujinta 2018-02-09 23:15

„Mes mokome savo šokėjas, kad visas kūnas turi šokti, – plaukai, kojų piršteliai, blakstienos“, – pasakojo hulos šokių grupės vadovas Ke’anu Ka’upu.

Hula – ritualinis šokis, atsiradęs Polinezijai priklausančiame Havajų salyne. Atlikėjai deklamuoja arba dainuoja, o švelniais ir siūbuojančiais šokio judesiais vaizdžiai iliustruoja žodžius.

Rengiamas ir tarptautinis hulos konkursas – festivalis „Merrie Monarch“ yra bene prestižiškiausios šio šokio trupių varžybos. Bilietai į šį renginį iššluojami akimirksniu.

Svarbiausia jo dalis – po vieną pasirodančių moterų rungtynės. Šiais metais šį konkursą laimėjo Kayli Ka’iulani Carr, kuriai atiteko „Miss Aloha Hula“ titulas.

„Nuo vaikystės aš svajojau šokti šiame renginyje, dalyvauti solo šokėjų varžybose. Tačiau man visada atrodė, kad ta diena neateis.

Kai gavau progą, pradėjau treniruotis. Iki pat konkurso repetavau kiekvieną dieną keturis mėnesius. Buvo sunku, bet verta, – tikino K.K.Carr. – Profesionaliai hulą šoku jau 7 metus, anksčiau šokau tiktai turistams. Keliautojams rengiamus pasirodymus galiu palyginti su kinų maistu – vienoks jis Amerikoje, kitoks – autentiškas – Kinijoje.“

Jos šokių treneris K.Ka’upu tikina, kad havajietiškas šokis, kuris rodomas turistams, toli gražu neatitinka hulos esmės.

„Jūs matote išsipuošusias moteris su žolių sijonais, gėlių vainikais ir vyrus su deglais, bet tikrojo hulos jausmo, tikrosios meilės tokiame šokyje tikrai nėra“, – tikino vyras.

Iki XIX amžiaus, kol dar nebuvo susidūręs su Vakarų civilizacija, šis šokis buvo savotiška istorijos, pasakų, legendų perdavimo forma. Šokėjoms akompanuodavo vyrai su tradiciniais polinezietiškais instrumentais – dažniausiai mušamaisiais.

Šokėjos, rengdavusios pasirodymus bendruomenėje, turėdavo baigti specialius mokymus, įgyti fizinį ir ritualinį pasirengimą.

Hulos šokėja buvo profesija, už tai buvo skiriamas atlygis.

Vėliau hula tapo pramoga atvykėliams, pritariantys muzikantai į rankas paėmė vakarietiškus instrumentus – gitarą, ukulelę. Atsirado išskirtinai turistų pramogai skirtas šokis. Dabar į Havajus atvykstantys turistai gali nemokamai pamatyti hulos šokėjų pasirodymą viešbutyje ar net prekybos centre.

Didžiausia iliuzija apie hulą – jos paprastumas. Profesionalios hulos šokėjos turi daug problemų dėl kelių sąnarių: kojos šokant visuomet būna kiek sulenktos, dauguma judesių atliekami pasistiebus ant pirštų.

Tokia poza šokėjoms sukelia daug skausmo, tad dažnai už besišypsančio veido ir lengvų judesių slepiasi nemenka kančia, traumų grėsmė ir niekaip neužgyjančios pūslės ant pėdų. („The Great Big Story“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.